Arama sonuçları

LGS: Ek kontenjan verilmezse 46 bin öğrenci nasıl yerleşecek?

LGS: Ek kontenjan verilmezse 46 bin öğrenci nasıl yerleşecek?

LGS: Ek kontenjan verilmezse 46 bin öğrenci nasıl yerleşecek? Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 4 kez yapılacak nakil uygulamasında ilk yerleştirme sonuçları açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) paylaştığı verilere göre açıkta kalan 91 bin 687 öğrencinin 45 bin 670'i, ilk nakil yerleştirmesinde bir okula yerleşti.

LGS: EK KONTENJAN VERİLMEZSE 46 BİN ÖĞRENCİ NASIL YERLEŞECEK?

46 bin 17 öğrenci ise yine açıkta kaldı. İmam hatip ve meslek liseleri dışında Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde de boş kontenjan olmadığına göre bu öğrenciler nasıl yerleşecek?

SADECE 21 BİN BOŞ KALMIŞTI

Hatırlayalım, geçtiğimiz 30 Temmuz’da LGS ilk yerleştirme sonuçları açıklandığında sınavla öğrenci alan Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde hiç boş kontenjan yoktu. Yerel yerleştirmede ise boş kalan 342 bin 392 kontenjanın yalnızca 21 bin 70’i Anadolu liselerindeydi. Açıkta kalan öğrenci sayısı da 91 bini aşmıştı.

ANADOLU LİSELERİNE 58 BİN EK KONTENJAN

Açıkta kalan öğrencilerin sayısının yüksek olması eleştirilere neden oldu. Ailelerin de Anadolu liseleri talepleri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından dikkate alındı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un deyimiyle “Nasıl olmasın” diye çıkarılan kılavuzda nakiller dönemi için düzenleme yapıldı ve nakil dönemi için Anadolu liselerine ek 58 bin kontenjan üretildi.

SAYININ 12 BİN OLMASI GEREKİYOR

Ama bu sorunları çözdü mü?

Gelin bir hesaplama yapalım. Bu 58 bin kontenjan yerel yerleştirme yapılacak Anadolu liseleri için verildi. İlk yerleştirmede boş kalan 21 bin kontenjanı bu sayıya eklediğimizde ortaya 79 bin Anadolu lisesi kontenjanı çıkıyor.

Açıkta kalan çocuk sayısı nedir?

91 bin 687.

Bu çocukların tümünün açılan ek kontenjanlarla birlikte Anadolu liselerine yerleştiğini varsaysak açıkta kalan öğrenci sayısının 46 bin değil, 12 bin olması gerekiyor.

KONTENJANLAR DOĞRU DAĞITILDI MI?

Burada bir sorun var. Peki sorun nereden kaynaklanıyor, yerleştirmede ne oldu?

Birinci olasılık: Meslek lisesi ile imam hatip liselerine yerleşen öğrenciler yerel yerleştirmede okul değiştirdiler ve Anadolu liselerine geçtiler. Zaten MEB açıklamasında da yerel yerleştirmede 105 bin 67 öğrencinin okullar arasında yer değiştirdiği belirtiliyor. Yani Anadolu liselerine diğer okul türlerinden öğrenci geldi. Bu çocuklardan boşalan yerleri de diğer veliler istemedi.

İkinci olasılık: Anadolu liseleri için üretilen ek kontenjan ihtiyaç olan yerlere doğru şekilde dağıtılmadı. Bazı ilçelerde zaten Anadolu lisesi yok. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Diyarbakır gibi büyük kentlere verilen kontenjan artışı ihtiyaç ile orantılı mı? Asıl talep bu illerde mi yaşanıyor?

Anadolu liselerini tercih eden öğrencilerin bulunduğu iller için bu kontenjan orantılı dağıtıldı mı?

İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu hesabı yapması gerekiyor.

ÖZEL OKULA ÖĞRENCİ GİDECEK Mİ?

Çünkü “özel okula gidecek öğrenciler olacak” diyerek, okullarda boş kontenjan oluşmasını bekleyemez. Özel okula gidecek öğrencilerin tamamına yakını ilk nakil döneminde geçiş yaptı. Bundan sonra özel okula gidecek öğrenci sayısı az olur.  Bir de bu dönemde ancak yerleşemeyen ve istemedikleri okul türlerine yerleştirilen veliler karamsarlığa kapılır, tüm koşullarını zorlayarak özel okula geçer.

TEKERLEMEYE DÖNMESİN

Yeni bakanlığın “özel okula giderler, onların yerine yerel yerleştirmeden öğrenci gelir, yerel yerleştirmeden çekilenlerin yerine de açıkta kalanlar yerleşir” beklentisi en azından bizim çocukluğumuzda meşhur olan tekerlemeye döner.

“Komşu komşu hu / Oğlun geldi mi / Geldi / Ne getirdi / İncik Boncuk / Kime kime / Sana bana / Başka kime / Kara kediye / Kara kedi nerde / Ağaca çıktı / Ağaç nerde / Balta kesti / Balta nerde / Suya düştü / Su nerde / İnek İçti / İnek nerde / Dağa kaçtı / Dağ nerde / Yandı bitti kül oldu.”

 

ANADOLU LİSELERİ İÇİN EK KONTENJAN OLMALI

İşte bu yüzden bakanlığın nakiller dönemi için tekrar hesaplama yapması ve Anadolu liseleri için tekrar ek kontenjan vermesi gerekiyor.

Bakan Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde yaptığımız görüşmede LGS velilerine “Rahatlayacaklar, huzur bulacaklar” diyordu.

Ama nakil yerleştirme sonuçları açıklandığında yine evlerde çocukların gözyaşı, ailelerin açıkta kaldık isyanı vardı.

Oysa hiçbir sistemin, hiçbir bakanlığın, hiçbir kurumun çocukların bu kadar çok gözyaşı dökmesine izin vermemesi gerekiyor.

13-08-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş