Arama sonuçları

LGS Fen Sorusu: Cevap B mi C mi?

LGS Fen Sorusu: Cevap B mi C mi?

LGS Fen Sorusu: Cevap B mi C mi? 2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) cevap anahtarı ile soru kitapçıklarının yayımlanmasının ardından fen bilimleri testindeki bir soru ile ilgili tartışma büyüyor. Velilerin ve bazı fizik öğretmenleri tarafından başlatılan ve sorunun cevap “şıkkı” ile ilgili tartışmada henüz bakanlıktan “hatalı” ya da “hatalı değil” açıklaması gelmedi.

 

Veliler change.org üzerinden cevap şıkkının b olarak değişmesi için imza kampanyası başlatırken, eğitimciler de görüşlerini açıklamaya başladı.

 

LGS FEN SORUSU: CEVAP B Mİ C Mİ?

Doğa Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Rezan Bozkurt da birçok eğitimci gibi bu sorunun şıkkının C olduğunu ancak çeldiriciler güçle olduğu için de öğrencilerin B şıkkını işaretleyebileceklerini söylüyor.

Bozkurt’un soruyla ilgili yorumu şöyle:

Fen bilimleri sınavında doğru cevabı tartışılan A kitapçığındaki 9. soruyu incelediğimizde, soruda bilimsel bir hata olmadığını görüyoruz. Soruda, öğrenciden deney sonuçlarını değerlendirmesi ve doğru yorum yapma becerisini kullanarak çözüme ulaşması isteniyor.

 

ÇELDİRİCİ GÜÇLÜ OLUNCA

Doğru yorum yapamayan öğrencilerin çeldirici olan B seçeneğine düşme ihtimali yüksek olacaktır. Soruyu incelediğimizde, beyaz eşyaların metal yüzeylerinin boyanması ile ilgili deneme yapan Ali, ilk denemesinde negatif yükle yüklediği beyaz eşyanın metal yüzeyine nötr boya tanecikleri püskürttüğünde boyanın yüzeye düzgün dağılmadığını görüyor. Bunun üzerine ikinci denemede, özdeş metal yüzeyi yine negatif yükle yükleyerek metalin yüzeyine pozitif yüklü boya tanecikleri püskürttüğünde boyanın yüzeye düzgün dağıldığını görüyor.

SORUDA VE CEVAPTA HATA YOK

Buna göre, deneysel verileri, değişkenleri ve deney sonuçlarını değerlendirdiğimizde, soruda boyanın yüzeye düzgün dağılmasının nedeninin sorgulandığını görüyoruz. Püskürtülen boyanın homojen dağılımı için aynı yüklerin birbirini itmesi gerekir. Boya kendi içinde aynı yüklendiği için, yüklerin birbirini iterek düzgün dağıldığı gerçeğini atlamayan ve boya taneciklerinin kendi içindeki itme kuvvetinin pürüzsüz boyamaya sebep olduğunu bilen öğrenciler, doğru cevap olan C seçeneğine ulaşacaklardır.

 

ÖRNEK SORULARDA DA YER ALDI

Mayıs ayında yayımlanan 8.örnek sorusunun 3.önermesinde bu durum aynı şekilde ifade edilmiştir. Boya damlacıkları püskürtme sırasında birbirini iter, böylece üst üste yapışmaz. Burada da açıkça ifade edilen aynı yüklerin birbirini itmesiyle yüzey üzerinde açık ve koyu renkli boya bölgelerinin oluşmamasıdır. Bu veriler de yine doğru cevap olan C seçeneğini destekler.

BELLİ OKULLARIN VELİLERİ Mİ?

Bu arada soruyla ilgili bir başka iddia da bazı okulların öğrencilerinin sadece bu soruda hata yaptığı bu nedenle de sorunun şıkkının değişmesiyle "şampiyon olarak öğrencilerini ilan edecekleri" yönünde oldu.

03-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş