Arama sonuçları

LGS: Sınav bitti, bundan sonra sizi ne bekliyor?

LGS: Sınav bitti, bundan sonra sizi ne bekliyor?

1.2 milyon 8’nci sınıf öğrencisi için Liseye Geçiş Sistemi’nin sınavla öğrenci alan liselere girişte kullanılacak olan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) süreci tamamlandı. İki oturumlu sınava 1 milyondan fazla öğrencinin girdiği tahmin ediliyor.

LGS sonuçları ise 30 Haziran’da açıklanacak. Sonuçlarla birlikte öğrenciler puanlarını ve yüzdelik dilimlerini görecek. Peki sonuçlar açıklandıktan sonra nasıl bir süreç olacak?

Öncelikle LGS puanıyla öğrenci alan aralarında yabancı özel liselerin de olduğu okullar kendi taban puanlarını açıklayacak. Bu okullar 1-14 Temmuz tarihleri arasında iki kez ön kayıt ardından da boş kontenjanlar için serbest kayıt dönemine geçecek.

30 HAZİRAN’DA KILAVUZ ÇIKACAK

LGS yerleştirme kurüllarının anlatılacağı ve tercih takviminin verileceği LGS yerleştirme kılavuzu sınav puanlarının açıklandığı 30 Haziran tarihinde çıkacak. Devlet tercihleriyle özel okul kayıtları takviminin bu yıl da çakışması bekleniyor. Özel okula kesin kayıt yaptıranlar, yani kayıtları e-okul sistemine işlenenler bu yıl da devlet liseleri için tercih yapamayacak. Tercih ekranı onlar için açılmayacak. Ya kayıtlarını sildirmeleri ya da nakiller dönemini beklemeleri gerekecek.

LGS YERLEŞTİRMELERİ NASIL OLACAK?

LGS'de iki tür yerleştirme var: LGS puanına göre alan liseler ve yerel yerleştirme. LGS puanıyla öğrenci alan liselere puan üstünlüğüne göre yerleştirme olacak. LGS'de sınavsız öğrenci alan liselere yerel yerleştirme yapılacak. Burada da kayıt alanı ile okul puanları etkili olacak.

KONTENJANLAR AZALDI

Geçen seneye göre öğrenci sayısı azaldığı için sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanları da azaldı. Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye LGS puanıyla öğrenci yerleştirilecek. Toplam kontenjan 174 bin 160. Okulların sayısı 204 artış ama kontenjan ise 39 bin 780 azaldı. 

Bu oran Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 20 olurken, özellikle İstanbul’da bazı okulların kontenjanları ciddi anlamda düştü.  Bu oran İstanbul’a Anadolu liselerinde Anadolu liselerinde yüzde 30, fen liselerinde yüzde 32, sosyal bilimler liselerinde ise yüzde 18.

 OKULLARIN KONTENJANI NEDİR?

Anadolu liseleri: 56 bin 396

Fen liseleri: 36 bin 980

Sosyal bilimler liseleri: 10 bin 142.

Anadolu imam hatip liseleri: 36 bin 712

Mesleki ve teknik Anadolu liseleri:  33 bin 930

06-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş