Arama sonuçları

LGS ve YKS için depremzede öğrencilere nasıl bir düzenleme yapılabilir?

LGS ve YKS için depremzede öğrencilere nasıl bir düzenleme yapılabilir?

Tüm Türkiye’yi yasa boğan ve 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremi yaklaşık 50 bin canımızın kayıp gitmesine, yüzbinlercesinin yaralanmasına yol açarken, yüzbinlerce yurttaşımız ise evsiz kaldı. Enkazların altından çıkıp yaşama tutunmaya çalışanlar için zorluklar henüz son bulmadı.

Depremzedeler önce siyaset yüzünden gündemin dışında kaldı. Bölgenin öğrencileri ise sınavlarda yarışmak zorunda. 200 binden fazla öğrenci başka illere nakillerini aldırırken, kalanlar ise çadır okullarda eğitime devam etmeye çalışıyor.

BİR EŞİTLİK YOKTU

Zaten eğitimde eşitlikten söz etmek mümkün değilken, depremle birlikte bu çocuklar daha da eşitsiz bir yarışın içine girmek zorundalar. Enkaz altından çıkan, evleri dağılan bu çocuklar hem korkularını yenmek ve psikolojilerini düzelterek, bu sınavlara hazırlanmak zorunda.

4 İLDE SINAV YOK, NEREYE GİDECEKLER?

İlk olarak ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 17-18 Haziran 2023'de yapılacak.  Başvuruları başlayan sınav için  deprem bölgesindeki öğrenciler istedikleri illerde sınava girebilecek.

4 ilde Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da ise sınav olmayacak. En büyük sorun ise iki gün sürecek bu sınav için öğrencilerin hangi illere gidecekleri ve nasıl konaklayacakları. Bu masrafları kimin karşılayacağı. Şimdiden öğrencileri evlerinde misafir etmek için sosyal medyada bir kampanya başladı.

EŞİT BİR YARIŞ MI?

Sınava girecek depremzede öğrenciler ise zaten eşit olmayan bir yarışın, depremle birlikte daha da eşitsizlik getireceğini dile getiriyor. Haksızlar mı? Hayır.

Peki bu öğrenciler için ne yapılabilir. Bu bölgeden sınava katılacak öğrenciler yükseköğretim kurumlarında bazı bölümlere sınavsız geçiş hakkı tanınamaz mı? Ya da bu öğrencilere bir ek kontenjan ayrılamaz mı? Nasıl bu yıl 34 yaş üstü kadınlara öncelikli bir kontenjan ayrılıyor, neden bu çocuklar için böyle bir alternatif düşünülmez?

LGS İÇİN NE YAPILACAK?

Bir de yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) var. Bu sınavın da haziran ayının ilk hafta sonu yapılması planlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da tıpkı ÖSYM'nin yaptığı gibi gibi bazı illerde sınav yapmama kararı alır mı? Umarız almaz. 13-14 yaşlarındaki bu çocuklar başka illere nasıl gider? Yanlarında mutlaka bir yetişkin olması da gerekir? Nerede konaklarlar? Bu masrafları kim karşılar? MEB, bu hataya düşmez diyelim.  

AYRI BİR KONTENJAN OLAMAZ MI?
 

Peki bu öğrenciler için ne yapılabilir? Biliyorsunuz üniversite sınavına katılım sadece bir kez değil, bir sınırlama yok. Ama LGS öyle mi? 8’nci sınıf öğrencileri yalnızca bir kez sınava girebilirler. Nasıl bir seçenek sunulabilir bu çocuklar için?

Bu öğrenciler sınava girsinler, MEB belli okullarda bu çocuklar için ek kontenjan ayırsın ama gelecek yıl tekrar girme hakları da olsun ve kazandıkları okullara geçiş yapabilsinler. Bu öneriyi de ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım dile getiriyor. Yıldırım, “Bu öğrenciler için gelecek sene bir sınav hakkı daha verilmeli” diyor.

Bakalım MEB, önümüzdeki günlerde sınav takvimini açıklağında bu konuyla ilgili de hangi önlemleri aldığını açıklayacaktır.

09-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş