Arama sonuçları

LGS’de sizi neler bekliyor? Kontenjanlar, kayıt takvimi nasıl olacak?

LGS’de sizi neler bekliyor? Kontenjanlar, kayıt takvimi nasıl olacak?

LGS için yaklaşık 1 ay kaldı. 6 Haziran’da yapılacak sınav için 8’nci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrencinin kaydı otomatik olarak yapıldı. Bu öğrencilerin en az 1 milyonunun sınava gireceğini tahmin edebiliriz.

Bu kez pervinkaplancom instagram yayınında Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan ile birlikte kontenjanlarda nasıl değişim olduğunu, tercih ve kayıt takviminin nasıl olacağını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk.

İşte bu yayından notlar:

LGS ZOR OLUR MU?

Bu yılın LGS sınavına baktığımızda iki değişiklik söz konusu. Bunlardan birisi dil bilgisi sorusu sorulmayacak bir de paragraflar kısa olacak. Birçok öğrenci kısa paragrafı kolay sorular olacak diye yorumladı. Oysa bu bir sıralama, seçme sınavı. 1.2 milyon öğrenciyi sıralayacaksınız. Kısa metinler ve dil bilgisi soruları yoksa bu sıralamayı, ayırımı yapmak için bir takım şeyleri zorlaştıracaklar. Ya ciddi yoruma dayalı, ya da çok sayıda bilgiye dayalı ve onların analizini yapmaya yönelik sorular olacak. Ya da hızlı işlem yapmayı gerektiren sorular olacak. Zor herkese zor, kolay herkese kolay. Bu sizin sıranızı değiştirmeyecek. Ama burada önemli olan öğrencinin stres seviyesi olacak.

LGS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

3 yanlış 1 doğruyu götürecek. O yüzden bilmediğiniz soruları boş bırakın. Her bölümün alt testleri kendi içinde ayrı ayrı hesaplanacak. Örneğin matematikte 20 tane soru var. 17 soru doğru, 3’ü yanlışsa yanlışlıklarınız 3’e bölünecek. Yani 3 yanlış 1 doğruyu götürecek ve 16 doğrunuz kalacak. Hesaplama bunun üzerinden yapılıyor. Buna göre sizin ham puanınız hesaplanacak. Türkçe ham puanı, dil ham puanı gibi tek tek tüm testler için bu hesaplama yapılacak. Örneğin Türkçe puanınız hesaplanırken, bütün sınava giren öğrencilerin Türkçeden aldığı puan sınava giren öğrenci sayısına bölünerek, ortalama çıkacak. Sizin ham puanınızdan ortalamayı çıkarıp, standart sapmaya bölünecek. Daha sonra da bir dönüştürme formülü ile puanınız hesaplanacak ve her ders ağırlık katsayısı ile çarpılacak ve sonuçta MSP dediğimiz kamuoyunun bildiği gibi LGS puanı olacak. Bu puan da sınavla öğrenci alan devlet ile aralarında yabancı özel okullar için kullanılacak. Okullar buna göre sıralama yaparak, öğrenci alırlar.

DİN DERSİNDEN MUAF ÖĞRENCİLER DİKKAT

Din dersinden muaf olan öğrencilerin puanı ayrı hesaplanıyor. Bu çocuklar diğer derslerde ne kadar iyi performans gösterirlerse, din puanı o şekilde hesaplanacağı için diğer derslerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca bu öğrenciler için sözel bölüm 75 dakika değil, 60 dakika. Sınavdan 15 dakika önce çıkacaklar.

KONTENJANLAR NEDİR?

Türkiye genelinde geçen seneye göre okul sayısı yaklaşık 200 arttı ama kontenjan 174 bin 160. Geçen seneye göre yaklaşık 40 bin azaldı. Öğrenci sayısındaki azalma etkili. Geçen sene  1.6 milyon öğrenci vardı ve bunların 1 milyon 472 bini sınava girdi. Bu sene ise 1 milyon 246 bin öğrenci var. Peki kontenjanlarda azalma orantılı mı oldu?

AZALMA ORANTILI MI OLDU?

Türkiye geneli için orantılı olduğundan söz edebiliriz. Türkiye’de sınava girecek öğrenci sayısı yüzde 20 oranında azaldı, sınavla öğrenci alan okul sayısı da Türkiye genelinde yüzde 18-20 civarında azaldı.

İSTANBUL İÇİN DİKKAT

Ama İstanbul söz konusu olduğunda: İstanbul’da Anadolu liselerinin kontenjanı yüzde 30, fen liselerinde yüzde 32, sosyal bilimler liselerinde yüzde 18 azaldı.  Anadolu liselerindeki ve fen liselerindeki çok ciddi bir azalma var. Geçen sene öğrenci sayısı çok fazla olduğu için okulların tüm imkanları maksimum zorlandı. Ama geçen sene MEB, son dakika 4-5 okul eklemişti ama bunlar velilerin çok tercih ettiği okullar değildi. Belki yine bir rahatlatma olabilir. Ama bazı okullarda çok tehlikeli daralmalar var. Örneğin Kadıköy Anadolu’da 156, Haydarpaşa’da 152, Cağaloğlu’nda 54 gibi kontenjan azalmaları oldu. Bu okullarda tercihlerde çok dikkatli olmak gerekiyor. Tercihlerde azalan artan kontenjan dikkate alınıyor. Ayrıca İstanbul’daki okulları Anadolu’dan da çok sayıda öğrenci tercih ettiği için çok dikkate alınması gerekiyor.

YÜZDELİK DİLİMLER NE OLUR?

Bunları çok uzun konuşacağız ama örnek verelim. Kadıköy Anadolu Lisesi’ne baktığımızda kontenjan 306’dan 150’ye düştü. Geçen sene bu okula 0.59’dan öğrenci girdi ama bu sene bu hayal olur. Çünkü öğrenci sayısı azalmasına rağmen kontenjan sayısı yarı yarıya düştü ama 0.59 bir daha olmaz, 0.40’ları falan konuşmak gerekecek.

TERCİH VE KAYIT TAKVİMİ NASIL OLACAK?

Sonuçlar 30 Haziran’da açıklandıktan sonra aralarında yabancı ve Türk özel okullar için de kayıt takvimi başlayacak. Resmi okullar henüz takvim açıklamadı ama Kurban Bayramı’ndan önce tercihleri bitirecek şekilde hareket edeceklerdir. Tahminen 5 Temmuz-15 Temmuz arasında resmi okullar tercih alacak.

30 HAZİRAN’DA PUANLAR AÇIKLANACAK?

Yabancı ve Türk özel okullar 30 Haziran’da LGS puanı açıklamaya başlayacak. 1-2-5 Temmuz (Perşembe, Cuma, Pazartesi) 1. Önkayıt yapılacak. 5 gün bekleme nedenini gelince de bazı okullar burslu okutacakları öğrencilerini seçecekler ve ilk kesin kayıt döneminde de öğrenci burs alıp almadığını bilebilecek.

06 Temmuz Salı 1. Kesin kayıt

7 Temmuz Çarşamba: 1. Kayıt Yedek liste

8 Temmuz: Perşembe: 2. Ön kayıt

9 Temmuz Cuma: 2. Kesin ve öğleden sonra yedek

12-13-14 Temmuz (Pazartesi, Salı, Çarşamba) Serbest kayıt

OKULLAR PUANLARINI NASIL AÇIKLAR?

Puanının hiçbir önemi yok. Puanlar açıklandığında örneğin Robert Kolej yüzde 2’lik dilime bakacak. Yani yüzde 98’in üzerinde kalanlara bakacak. Bunların puanı 495 ise 495 puan açıklayacak. Ama puanı belirleyenin de o yılın sınavının zorluk ya da kolaylığı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu okullar burs vermek için puan kadar ailenin ekonomik durumuna da bakıyorlar. Benim durumum iyi değil, diye düşünmeyip başvurmak gerekiyor.

SERBEST KAYIT DÖNEMİ NE DEMEK?

Okulların kafalarına göre iş yapma dönemi değil. Bu dönemde okullar bir gün taban puan ilan edip, ertesi gün kayıt yapabilirler ya da aynı gün içinde kesin-yedek kayıt yapabilirler. Ya da tek kayıt listesi yapıp, 3 gün kullanabilirler. Ama bu serbestliklerini web sitelerinde ve okulun kapısında ilan etmek zorundalar. Velilerin endişesi olmasın, herhangi bir haksızlık, yolsuzluk olmuyor.

KAYIT YAPTIRAN TERCİH YAPAMAYACAK

Bir özel kayıt okula kesin kayıt yaptıran devlet liselerine tercih yapamayacaklar. Ama yolun sonu değil, kaydınızı sildirirseniz resmi okula tercih yapabilirsiniz. Giderken okul yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10’nu keser ama sınavla öğrenci alan resmi okula yerleşirseniz bu ücreti iade etmek zorunda. Ama kazanamazsanız ücret yanıyor. Bir özel okuldan başka özel okula geçildiğinde ise bu ücret geri ödenmiyor. Yine devlet okuluna tercih yapan öğrenci, çok beklediği özel okul için sırası gelirse, tercihini iptal ettirip kayıt yaptırabilecek.

FOTOĞRAFLI NÜFUS CÜZDANI OLMALI MI?

Hayır. Kimlik belgesinde fotoğrafı olmayan öğrenci sınava girebilir. Önemli olan TC kimlik numarasının olması. Zaten okullar fotoğraflı sınava giriş belgesini alacaklar ve öğrencinin sırasında olacak. Bu fotoğraflar da öğrencilerin güncel fotoğrafları olacak.

NAKİL DÖNEMİNDE ŞANS OLUYOR MU?

Özel okuldan devlet okullarına nakil oluyor mu? Nakiller döneminde çok az yer açılıyor ve hareketlilik çok fazla olmuyor. Daha sonraki dönemlerde de yani LGS nakilleri bittiğinde de nakil süreci var. Burada da kural okulda boş kontenjan olması ve puanınızın son giren öğrencinin puanına eşit ya da yüksek olması.

ÖZEL OKULLARDAN NASIL BURS ALABİLİYORUZ?

Değişik oranlarda ve isimlerde burs olanakları var. 5580 sayılı kanuna göre özel okullar toplam öğrenci sayısının en az yüzde 3’ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutmak zorunda. Örneğin bir okulun 1000 öğrencisi varsa, 30’nu ücretsiz okutmak zorunda. Bunu hazırlık dahil 5 yıla dağıtabilir, 6’sını o sene hazırlıkta ücretsiz okutabilir. Bu bu hak öncelikle şehit, gazi ve devlet korumasındaki çocuklara aittir. Ama burada da bir kural var önce o çocuğun o okulu kazanması gerekiyor. Eğer bu çocuklarla yüzde 3 dolmazsa okul, kalan kısmını yüzde 25, 50, 75 gibi parçalı kullanabilir.

Bunun dışında okullar kendileri de başarılı, ekonomik durumu yetersiz çocuklara burslar verebilir. Bunu istediği oranlarda verebilir, kuralları yönetmeliklerinde açıklanıyor. Bir de sanatta, sporda ülkeyi temsil eden öğrencilere burs verebiliyorlar. Her birinin okulun kendi insiyatifinde olduğu için kendi sitelerinden takip etmek gerekiyor.

 

08-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş