Arama sonuçları

Lisans bitince sırada yüksek lisans var

Lisans bitince sırada yüksek lisans var

Üniversitede lisans diploması aldıktan sonra eğitiminize yüksek lisans yaparak da devam edebilirsiniz. ÖSYM verilerine göre yüksek lisans yapan gençlerin sayısı yaklaşık 220 binin üzerinde. Gençlerin yüksek lisans ya da doktora eğitimlerine devam etmelerinin bir nedenini akademisyenlik ya da işyerlerinde fark yaratmak oluştursa da bir başka neden de işsizlik. İş bulmakta zorlanan çok sayıdaki genç yüksek lisans yaparak şansını artırmaya çalışıyor.

Yüksek lisansa ilişkin sorularınızın yanıtları ise şöyle:

YÜKSEK LİSANS NEDİR?

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra devam edilen eğitime “yüksek lisans” ya da "master" adı verilir.

YÜKSEK LİSANS NEDEN YAPILIYOR?

Farklı sebeplerle yüksek lisans yapılabilir. Alanında uzmanlaşarak akademisyen olmayı hedefleyen kişiler gibi, iş hayatı öncesi alanlarında uzmanlaşmak isteyenler de yüksek lisansı tercih ediyor.

YÜKSEK LİSANS ÇEޞİTLERİ NELERDİR?

Yüksek lisans tezli ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere ikiye ayrılır. Tezli yüksek lisans, bilimsel araştırmalar içermesi dolayısıyla akademisyen olmak isteyenlerin tercihi olurken,  tezsiz yüksek lisans daha çok alanla ilgili bilgilerin iş hayatında nasıl kullanılacağını görmek isteyenler tarafından tercih ediliyor.

YÜKSEK LİSANS KAÇ YIL SÜRÜYOR?

Tezli yüksek lisansın eğitim süresi 1 yıl ders görme ve 1 yıl tez hazırlama olmak üzere toplamda 2 yıldır. Tezsiz programlar ise 1 yıl sürer.

YÜKSEK LİSANSTA EОİTİM DİLİ NEDİR?

Türkçe ve İngilizce programlar bulunur.

YÜKSEK LİSANSA KİMLER BAޞVURABİLİR?

Herhangi bir lisans programını bitirmiş olan herkes yüksek lisans başvurusunda bulunabilir.

YÜKSEK LİSANS BAޞVURU İÇİN NE İSTENİR?

Programdan programa değişmekle birlikte genellikle istenen belgeler; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuç belgesi, lisans diploması, transkript, referans, özgeçmiş, askerlik belgesi ve gerekiyorsa yabancı dil yeterliliğini gösteren sınav sonucu.

HANGİ SINAVLARA GİRMEK GEREKİYOR?

Tezli yüksek lisans programları için istenen sınav Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) olup, tezsiz yüksek lisans programları için ALES’e girmeye gerek yok. ALES başvuruları Güz ve Bahar dönemi olmak üzere yılda iki kez yapılır. Dil gerekliliği olan programlarda üniversite kendi sınavını yapabilir veya Yabancı Dil Sınavı (YDS) IELTS, TOEFL gibi dil yeterliliğinizi göstereceğiniz sınav sonuçları isteyebilir. Bazı üniversitelerde ayrıca mülakata girmek de gerekebilir.

YILLIK ÖОRENİM ÜCRETİ NEDİR?

Devlet üniversiteleri genellikle tezli yüksek lisans programlarını ücretsiz sunuyor. Tezsiz programların ücretleri ise 7 bin 500 ile 20 bin  TL arasında değişiyor. Vakıf üniversitelerinde ise tezli programların fiyatları daha uygun olurken, tezsiz programların ücretleri 50 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

BURS BULMA ޞANSI VAR MI?

Devlet üniversitelerinde eğitim zaten ücretsiz. Vakıf üniversiteleri de başarılı öğrencilere ve kendi mezunlarına çeşitli burslar veriyor. Ayrıca Türk Eğitim Vakfı (TEV), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile TÜBİTAK gibi kurumlardan da yüksek lisans bursu almak mümkün.

YURTDIޞINDA NASIL YAPILABİLİR?

En çok tercih edilen yüksek lisans programları İngiltere, ABD ve Kanada olmakla birlikte, pek çok ülkede yüksek lisans eğitimi verilir. Avrupa ülkelerinde yüksek lisansınızı bir yılda tamamlarken bu sure ABD ve Kanada’da 2 yıla çıkar. Başvurularda genellikle IELTS, TOEFL sınavlarıyla dil yeterliliğinizi göstermeniz,  diploma, transkript ve referanslar istenir. Bazı programlar ayrıca GRE veya GMAT gibi uzmanlık alanına göre değişen sınav veya mülakatlar da istenir. Ücretler ülkelere göre değişir. Yurtdışında yüksek lisans yapmak için de burs bulabilirsiniz. ABD için Fulbright, Avrupa için Jean Monnet, İngiltere için Chevening veya British Council burslarının yanı sıra TEV veya MEB gibi kuruluşlardan çeşitli burslar alabilirsiniz.

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

14-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş