Arama sonuçları

Lise eğitimi zorunlu olmaktan çıkmak üzere

Lise eğitimi zorunlu olmaktan çıkmak üzere

2012 yılında yaşama geçen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda da 4+4+4 eğitim yasası olarak tanımlanan yasanın son 4 yılı yani lise eğitiminin yakın zamanda kaldırılması gündemde. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarına göre 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin azaltılmasının doğru olacağına ilişkin bir kamuoyu oluşmuş durumda. Peki gerçekten öyle mi? Eğitimciler son 4 yılın yani lisenin zorunlu olmaktan çıkarılmasıyla birlikte özellikle kız çocuklarının eğitimden kopacağı ve çocuk işçiliğinin yaygınlaşacağını dile getiriyor.

12 yıllık zorunlu eğitimin son bölümü olan lise bölümünün zorunlu olmaktan çıkarılmasıyla ilgili aylardır bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.

RAHATSIZ OLANLAR KİMLER?

Bazı sivil toplum örgütleri eğitim süresinin uzun olduğunu dile getirirken, iş dünyasının ise ne düşündüğünü geçtiğimiz aylarda Bakan Tekin şu sözlerle dile getirmişti: “Sahada bu konuda rahatsızlıklarını dile getiren iş dünyası gibi bazı kesimler var. Ara eleman temininde güçlük çektiklerini söylüyorlar.” Bu durumda 12 yıllık zorunlu eğitimden iş dünyası rahatsız oluyor.

Bu konu tekrar gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gündeme ilişkin açıklama yaparken 4+4+4 uygulamasına da değindi. Bu yasanın 2012 yılında hayata geçirilme nedeninin 28 Şubat 1997 yılında başlayan süreçte meslek liselerinin ve imam hatip okullarının önünün kesilmesi amacıyla 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasının başlamasından kaynaklandığını anlattı. Tekin, "Yani meslek liselerinin ve imam hatip ortaokullarının kapatılması için ilköğretim okulu mantığıyla 8 yıllık bir algı başlatıldı. Bu nedir? Bu bir dayatmadır, bu antidemokratik bir uygulamadır. Çocuğunu meslek lisesine ya da imam hatip ortaokuluna göndermek isteyen bir veliye, 'Yapamazsın kardeşim, yasaklıyorum' diyen bir zihniyettir,"

Bu antidemokratik uygulamayı ortadan kaldıracak bir çözüm olarak 8 yıllık eğitim sürecini "4+4" şeklinde ikiye böldüklerini söyleyen Tekin, o dönem için bunun çok anlamlı ve çok doğru bir tedbir olduğunu vurguladı. Tekin, şunları kaydetti:

FARKLI BİR KONUYU TARTIŞMAK GEREK

"Okullaşma oranları 12 yıllık zorunlu eğitimin de getirilmesiyle beraber, Türkiye uluslararası ortalamaların üstüne çıktı. Şu an göğsümüzü gere gere uluslararası ortamlarda biz, Türkiye'de çocuklarımız OECD ortalamasının üzerinde bir eğitim öğretim hakkına ve imkânına sahip, diyebiliyoruz fakat bunu yaptıktan sonra, hem o yasakçı uygulamayı kaldırttıktan hem de uluslararası göstergeler açısından okullaşma anlamında ortalamaların üstüne çıktıktan sonra şimdi farklı bir konuyu tartışmamız lazım."

TARTIŞILSIN İSTEDİK, TARTIŞILDI

Hem içinde bulunulan çağın bilgiye erişmek konusundaki konumu hem de mesleki ve teknik eğitimde yaşanan sorunlar itibarıyla 12 yıllık zorunlu eğitimin farklı toplumsal kesimler tarafından, farklı gerekçelerle tartışıldığına dikkati çeken Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz şimdi öyle bir karar almak durumundayız ki bir: Türkiye bu bahsettiğimiz uluslararası göstergelerin altına düşmemeli. İki: Kamuoyunda bize bu konuda yönelen eleştirileri ortadan kaldırabilecek iyileştirmeler yapmak durumundayız. Üçüncüsü de 2011 öncesindeki antidemokratik uygulamalara zemin hazırlayacak yeni bir adım atmamak durumundayız. Dolayısıyla bu parametreler ışığında 12 yıllık zorunlu eğitimin tartışılmasını arzu etmiştik, yıl içinde tartışmaları yapıldı, çok farklı kesimler tartıştı. Aşırı ideolojik yaklaşanlar ve niyet okuma mantığıyla bizi eleştirenler hariç tutulduğunda büyük oranda 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılmasının doğru olacağına yönelik bir kamuoyu oluştu. Yasa yapıcılara öneride bulunmadan önce biz hükûmet olarak, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi olarak bir karar almak durumundayız. O kararımızı aldığımızda kamuoyu ile paylaşırız."

 

05-09-2025


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş