Arama sonuçları

Lisede bir yılınızı yurtdışında nasıl okursunuz?

Lisede bir yılınızı yurtdışında nasıl okursunuz?

Lisede bir yılınızı yurtdışında nasıl okursunuz? Uluslararası kültürel hareketlilik ve öğrenme alanında projeler gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı’nın AFS Kültürlerarası Programları lise öğrencilerine bir yıllarını yurtdışında okuma fırsatı sunuyor. 2018-2019 dönemi katılımları için son başvuru tarihi 27 Ekim. 

Türk Kültür Vakfı, 1974’ten bu yana AFS Kültürlerarası Programları başta olmak üzere yurt içi ve yurtdışında ‘kültürlerarası değişim ve gelişim’, ‘deneyimsel eğitim’ alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen 15-18 yaş grubundan 146 öğrenciyi, yurtdışına kültürlerarası deneyim amacıyla gönderen vakıf, AFS ile 2018’de yurtdışına 300 öğrenci göndermeyi ve 80 öğrenci konuk etmeyi hedefliyor. Vakıf, 2018 dönemi AFS başvurularını, 27 Ekim 2017 tarihine kadar www.turkkulturvakfi.org.tr adresinden alacak.

LİSEDE BİR YILINIZI YURTDIŞINDA NASIL OKURSUNUZ?

Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mete Fanuscu program ile ilgili şöyle konuşuyor: “Empati, hoşgörü, gönüllülük ve toplumsal sorumluluk değerlerini paylaşan bir vakıf olarak daha barışçıl ve diyalog yanlısı bir dünya kurma amacını taşıyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz projelerle şimdiye kadar 6 bin öğrencinin İtalya’dan, Brezilya’ya, Hindistan ve Tayland’dan ABD’ye dünyanın dört bir yanında kültürlerarası programlara katılmasını, 5 bin öğrencinin Türkiye’de konuk olmasını sağladık. 18 yaş altı ve 18 yaş üstü olarak yürüttüğümüz öğrenci değişim programlarımızın süreleri 3-6 aylık kısa dönem ve 1 yıllık uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılıyor. Her yıl ortalama 180-190 öğrenci, değişim programlarımızdan faydalanıyor. 2017’de AFS Kültürlerarası Programlarına bin 500 başvuru olmuştu. Gelecek yıl ise 5 bin başvuru hedefliyoruz."

KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

AFS programları 2018 – 2019 başvuru koşulları şöyle: 

-T.C. Vatandaşı olmak,
-Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüklerine bağlı liselerdeki; Lise Hazırlık, 9, 10,11 ve 12. sınıfa devam ediyor olmak ya da Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı liselerin son sınıf öğrencisi olmak,
-01 Ocak 2000 – 01 Eylül 2003 tarihleri arasında doğmuş olmak,
-Son iki öğretim yılı (2015-2016 ve 2016-2017) sonu not ortalamalarının 100 üzerinden 50 ve üzeri olması,
-Son iki öğretim yılı (2015-2016 ve 2016-2017) not ortalamalarında hiçbir dersten 50 altında almamış olmak.

BAŞVURU ÜCRETİ VAR MI?

AFS Okul Programı başvuru ücreti 75 TL.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR?

Başvuruda bulunabilmek için www.turkkulturvakfi.org.tr adresinde bulunan AFS Programları 2018 – 2019 Başvuru Formunun tamamının doldurulması gerekiyor. Adayların devam ettikleri Lise Müdürlüklerinden alacakları kaşeli ve imzalı öğrenci belgesini ve resimli kimliğini 1. Aşama Yazılı Sınav’a gelirken yanlarında getirmeleri de gerekli. 

ADAYLAR NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

AFS Kültürlerarası Programları aday değerlendirme süreci iki aşamada yapılıyor. Birinci aşamada tamamı Türkçe olarak çoktan seçmeli test şekilde yapılan değerlendirme; genel kültür ve zihinsel beceri testlerinden oluşuyor. Akademik bilgi ve yabancı dil bilgisi test edilmiyor. Değerlendirmeye katılacak öğrencilerin gelirken yanlarında fotoğraflı bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport vb.) bulundurmaları gerekli. Değerlendirmeye girecek adaylara sınav yeri detayları SMS ve e-posta yoluyla bildiriliyor.

İlk aşamada başarılı olan adaylar TKV tarafından ilan edilecek merkezlerde düzenlenecek 2. aşamaya davet ediliyor. Mülakatlar AFS Gönüllülerinden oluşan komisyonlarca yürütülüyor. Toplu ve bireysel görüşmeler, Türkçe olarak yapılıp, yapılan değerlendirmeler öğrenciyi daha yakından tanımaya ve programlara yönelik motivasyonunu anlayıp yetkinliklerini ölçmeye yönelik olarak düzenleniyor. Aday öğrencilerin seçiminde dikkat edilen kriterler doğrultusunda programdan kazanımlarının fazla olacağına inanılan öğrenciler AFS Adayı olarak belirleniyor. 2. Aşama sonuçları, değerlendirmenin yapıldığı günü takip eden ilk 15 gün içerisinde SMS ve e-posta yoluyla bildiriliyor. 

YABANCI DİL ŞARTI ARANIYOR MU?

AFS Değerlendirme süreçlerine başvuru için yabancı dil bilgisi aranmıyor.

AFS PROGRAMI NASIL DOĞDU?

Temelleri birinci ve ikinci dünya savaşlarında ambulans şoförlüğü yapan gönüllülere, American Field Service'a (AFS) dayanan AFS Kültürlerarası Programları, 1947 yılında farklı kültürlerden insanlar arasında kurulacak ilişkiler sayesinde ön yargıların yıkılması, hoşgörü ve kültürlerarası anlayışın artmasıyla dünya barışının sağlanacağı inancını taşıyan gönüllülerin girişimleri ile başlatıldı.

HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRİM?

Güney Afrika: Gana, Kenya, Mısır, Tunus

Asya: Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, Japonya, Malezya, Tayland

Avrupa: İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa,  Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç,  İsviçre, İzlanda, Letonya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya

Kuzey Amerika: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada

Latin Amerika: Arjantin & Uruguay, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Guatemala, Honduras, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Panama, Puraguay, Peru, Şili, Venezuela

Okyanusya: Avustralya, Yeni Zelanda

26-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş