Arama sonuçları

Lisede bir yılınızı yurtdışında nasıl okuyabilirsiniz?

Lisede bir yılınızı yurtdışında nasıl okuyabilirsiniz?

Lise öğrencileri değişim programı AFS ile bir yıllarını yurtdışındaki bir lisede okuma imkanı buluyor. Peki AFS nedir? Nasıl başvurabilirsiniz? Değişim öğrencisi nasıl olunur? Pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz AFS Türkiye Değişim Programları Ülke Direktörü Derya Komitoğlu Kaplan sorularımızı yanıtladı.

Öğrenci değişim programı AFS nedir?

Kısaca; 1. Dünya Savaşında Amerikalı Gençler Paris’te mahsur kalırlar ve ellerine silah almak istemezler. Bunun üzerine gönüllü ambulans şoförlüğü yaparlar. Savaş bittikten sonra bu konuda organize olurlar ve 2. Dünya Savaşında da ambulans şoförlüğü yaparlar. Savaşlar bittikten sonra, dünyada insanlar birbirlerine nasıl kin beslemezden yola çıkarak gençler arasında yapılacak bir kültürlerarası değişimin dünya barışına ciddi bir katkısı olacağına inanırlar. Böylece 1947 yılında AFS Kültürlerarası Değişim Programları başlar. Yani AFS: Dünya barışı için çalışan uluslararası lider bir eğitim organizasyonudur diyebiliriz.

Program için başvurular başladı. Son tarih nedir?

21 Kasım 2021 son başvuru tarihidir. Öğrenciler başvurularını www.turkkulturvakfi.org.tr adresinden kolayca yapabilirler.

LİSE TÜRLERİ SINIRLAMASI VAR MI?

 Kimler başvurabilir? İsteyen her lise öğrencisinin başvurma hakkı var mı? Örneğin lise türleri, devlet-özel okul gibi sınırlamalar var mı?

Hazırlık, 9,10, 11 ve 12. Sınıfa devam eden 1 Ocak 2004- 1 Eylül 2007 tarihleri arasında doğmuş tüm öğrenciler başvurabilirler. Her okul türünden başvuru yapılabilir.

Okul notları önemli mi?

Not ortalamasında 50 ve üzeri olma şartı vardır.

DİL BİLME ŞARTI VAR MI?

Yabancı dil şartı var mı?

Seçim süreçleri Türkçe ilerliyor. Öğrencinin seçtiği ülkeye göre dil şartı aranabilir. Örneğin Belçika Flaman’a gitmek isteyen bir öğrenci için dil şartı aranmazken, Fransa tercihi olacak öğrenciden orta düzeyde Fransızca bilmesi istenir.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

AFS öğrencileri nasıl seçilecek? Sınava mı girecekler?

İlk önce 25 Kasım akşam saat 20.00’de Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünün hazırladığı ve onların değerlendireceği online yazılı sınava katılacaklar. Bu, tamamen genel kültür ve genel yetek üzerine bir değerlendirmedir. Ders bilgisi sorgulanmaz. Bu aşamayı geçen öğrencileri, sözlü mülakata davet edeceğiz. Mülakatlar, yetkinlik bazlı olup eğitim gönüllüler tarafından değerlendirilir.

2022-2023 seçimleri yapılıyor. Kaç kontenjan var?

Yaklaşık 160 öğrenci göndermeyi planlıyoruz.

Ne kadar başvuru oluyor, Covid-19 nasıl etkiledi?

Hayat normale dönmeye başladı. Bu yılki başvurularımız, pandemi öncesi dönemle aynı ilerliyor. Bir de bunu, AFS’nin alanında öncü olması ve güvenilirliği sebebiyle ailelerin tercihi olduğunu düşünüyoruz.

NASIL OKUL SEÇİLİYOR?

Yine ailelerin merak ettiği konulardan bir tanesi çocuğunun gittiği ülkede nasıl bir okula yerleştirileceği oluyor. Nasıl okul seçiliyor?

Okulu, öğrencinin gideceği ülke yani konuk eden ülke seçiyor. Kalacağı aileye en yakın bir devlet okuluna yerleştiriyorlar. Buradaki amaç güvenlik. Öğrencinin okul ve evinin yakın olması kontrolü daha kolay kılıyor.

AFS sürecinde aldığı dersler Türkiye’deki okulunda geçerli oluyor mu?

Tabii ki, gelirken yanında not dökümü, kaçıncı sınıfı okuduğu ve okula devamını içeren belge getirip, okulunun bulunduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Denklik Şubesi’nden denklik belgesini alıp bir üst sınıfa devam ediyor.

Yine ailelerin merak ettiği nokta çocuğunun yanında kalacağı aile oluyor. Aileler nasıl seçiliyor?

AFS güveni en başa koyuyor. Aileler titizlikle seçiliyor. Öncelikle başvuru formu dolduruyorlar sonrasında Adli Sicil Kayıtlarına bakılıyor ve en son da AFS gönüllüleri tarafından aileyi evde tanıma ziyareti yapılıyor. Eğer, evleri bir öğrenciyi konuk etmeye uygunsa öğrenci ağırlayabiliyorlar.

Okul ya da aile ile ilgili sorun yaşanırsa değişiklik yapılıyor mu?

AFS’nin çok kapsamlı bir destek sistemi var. Gitmeden tüm öğrencilere bu konuda eğitim veriliyor. Gittiği ülkede de en az bir danışmanı oluyor.

Şu ana kadar kaç öğrenci gitti, kaç öğrenci geldi?

7000 öğrenci yurtdışına gitti. 5000 öğrenci de konuk edildi.

Değişim programı içinde kaç ülke var?

Yaklaşık 40 ülke var.

AFS öğrencileri hangi şehirlerden ve okul türlerinden oluyor?

Tüm Türkiye’den öğrenci gönderiyoruz. Özellikle bu yıl inanılmaz bir çeşitlilik var bu da daha çok öğrencinin hayatına dokunabildiğimiz için bizi çok mutlu ediyor.

 Program ücretli mi?

Programların maliyetleri var. Yıl Programı için ortalama 15.000 USD bu ücretin çok altında olan ülke de var, üstünde olan ülke de var.

AFS programlarına katılmak öğrencilere ne kazandırıyor?

Yurtdışında bir yaşam ve okul deneyimi, Küresel bir ailenin parçası olmak, Dünyanın en büyük gönüllü ailesine katılmak, Yeni bir aile, Yeni ve yaşam boyu dostluklar, Farklı kültürleri yerinde deneyimleme fırsatı. -AFS programları dediğimizde kaç programdan söz ediyoruz? Yıl Programları, Dönemlik Programlar: Güz ve Bahar Dönemi ve 3 aylık Programlar: Bu program için Avrupa Aktif Vatandaşlık Programı da diyebiliriz. Program nerede başlarsa başlasın bitişi Briksel’de bir kamp merkezinde oluyor. Yani Türkiye’ye gelen Alman öğrenci de, Türkiye’den Fransa’ya giden Türk öğrenci de Brüksel’de buluşup aktif vatandaşlık üzerine kafan yoran aktiviteler yaparlar ve sonrasında ülkelerine dönerler.

 Liseliler hangi ülkelere gidebiliyor?

ABD, Almanya,  Arjantin, Belçika, Brezilya, Çekya, Çin, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Filipinler, Finlandiya, Fransa, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Letonya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Rusya, Şili, Sırbistan, Slovakya, Urugua

10-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş