Arama sonuçları

Lisede bir yılınızı yurtdışında okuyun: AFS nedir?

Lisede bir yılınızı yurtdışında okuyun: AFS nedir?

AFS Kültürlerarası Programları, lise öğrencilerine bir yıllarını yurtdışındaki bir lisede okuma fırsatı sunan öğrenci değişim programları arasında yer alıyor. Temelleri 1947 yılına kadar uzanan ve liseli gençlere değişim öğrencisi olma fırsatı sunan bu programa kimler katılabilir? Şartları nedir? Her liselinin katılma şansı var mı? İşte tüm bu merak edilen soruları pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Türk Kültür Vakfı’nın Değişim Programları Ülke Direktörü Derya Komitoğlu Kaplan ile Program Koordinatörü Özge Bilici Şeker yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları: 

AFS NEDİR? 

Öncelikle AFS Kültürlerarası Değişim Programları nedir? Kaç program söz konusu?
Kısaca; 1. Dünya Savaşında Amerikalı Gençler Paris’te mahsur kalırlar ve ellerine silah almak istemezler. Bunun üzerine gönüllü ambulans şoförlüğü yaparlar. Savaş bittikten sonra bu konuda organize olurlar ve 2. Dünya Savaşında da ambulans şoförlüğü yaparlar. Savaşlar bittikten sonra, dünyada insanlar birbirlerine nasıl kin beslemezden yola çıkarak gençler arasında yapılacak bir kültürlerarası değişimin dünya barışına ciddi bir katkısı olacağına inanırlar. Böylece 1947 yılında AFS Kültürlerarası Değişim Programları başlar. Yani AFS: Dünya barışı için çalışan uluslararası lider bir eğitim organizasyonudur diyebiliriz.
Öğrenciler, mülakatlardaki durumlarına göre 3 Ay, bir sömestir ve bir okul yılı olarak tercih yapabilirler.
 -Bugüne kadar AFS ile yurtdışına giden ve aynı şekilde gelen öğrenci sayıları nedir?
 Giden öğrenci sayısı yaklaşık 8000 ve konuk ettiğimiz öğrenci sayısı yine yaklaşık 7000 diyebiliriz.

OKUL NOTLARI ETKİLİ OLUYOR MU?

-Lise öğrencilerinin katılabilmesi için aranan şartlar nedir? Okul notları etkili oluyor mu? Okul türü ayrımı var mı? Her lise öğrencisi başvurabilir mi? Her sınıftan başvuru alıyor musunuz?
Hazırlık, 9,10, 11 ve 12. Sınıfa devam eden 1 Ocak 2005- 1 Eylül 2008 tarihleri arasında doğmuş tüm öğrenciler başvurabilirler. Okul türü ayırımı söz konusu değil. Ancak not ortalamasında 50 ve üzeri olma şartı vardır. 

YABANCI DİL BİLMEK GEREKİYOR MU?

-Yabancı dil şartı var mı?
Seçim süreçleri Türkçe ilerliyor. Öğrencinin seçtiği ülkeye göre dil şartı aranabilir. Örneğin Belçika Flaman’a gitmek isteyen bir öğrenci için dil şartı aranmazken, Fransa tercihi olacak öğrenciden orta düzeyde Fransızca bilmesi istenir. 

LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR?

-Liseliler hangi ülkelere gidebiliyor? 
ABD’den Japonya’ya, Almanya’dan Arjantin’e yaklaşık 40 ülke var.
-En kısa ve en uzun ne kadar yurtdışında kalabiliyorlar? 
En kısa 3 ay, en uzun 1 okul yılı yaklaşık 10- 10,5 ay

BAŞVURULAR NE ZAMAN SON BULUYOR?

-Bu sene başvuru sürenizi uzattınız. Ne zamana kadar sürecek? 
28 Kasım akşamına kadar başvuruları almaya devam edeceğiz.
-Kaç başvuru oluyor ve kontenjan nedir? 
1000’in üzerinde başvuru oluyor ve yaklaşık 160 öğrenci yurtdışına gidebiliyor.
-Özellikle hangi okul türlerinden ve şehirlerden öğrenciler gidiyor? 
Tüm Türkiye’den ve her çeşit okuldan başvuru alıyoruz. Bugün itibari ile 46 farklı şehirden bu yıl için yazılı sınav başvurusu aldık.

PROGRAMIN ÜCRETİ NEDİR?

-AFS programına katılacak öğrenciler nasıl seçiliyor? Bir sınava giriyorlar? Genel Kültür ve Beceri Testi hangi sorulardan oluşuyor, mülakatlar nasıl yapılıyor? 
Yazılı sınav genel kültüre dayalı. Mülakat sistemi ise 4 kriter baz alınarak yetkinlik bazlı uygulanıyor. Bu kriterler: Merak, Empati, Belirsizliğe Tölerans ve Adaptasyon
-Bu programlara katılanlar ücret ödüyor mu? Maliyetler hakkında ülkelere göre bilgi verebilir misiniz? 
Her yıl çeşitli oranlarda burs imkanlarımız mevcut. Ülkeden ülkeye değişen bir maliyeti var. Ortalama 15.000 ABD Doları diyebiliriz.

AİLELER NASIL SEÇİLİYOR?

-Ailelerin en çok merak ettiği konulardan birisi de çocuklarının yanlarında konaklayacağı ailelerin güvenirlilikleri. Bu nasıl sağlanıyor? 
AFS ilk başta da belirttiğimiz gibi 100 yılı aşkın geçmişi olan köklü ve alanında lider bir kültürlerarası değişim programı organizasyonu. Güvenlik bizim en önceliğimiz bunun için de aileleri çeşitli yollarla araştırıyoruz. Örneğin bazı ülkelerde komşulardan referans mektupları bile isteniyor. Her bir 18 yaş üstü bireyden de sabıka kaydı isteniyor.
-Eğer öğrenci gittiği aileden, okuldan memnun olmazsa ne yapılıyor? 
Danışmanlık sistemiz devreye giriyor. Her öğrencinin en az bir danışmanı olacak. Sıkıntısı olduğunda yol gösterici olarak da tanımlayabiliriz. Öğrenciler yurt dışına gitmeden katıldıkları Gidiş Uyum Oryantasyonunda yardım isteme, problem çözme gibi konularda çok ciddi eğitimler alıyorlar. Ve bu bağlamda gittikleri ülkede yaşadıkları sorunlarla baş etmeyi hem deneyimleyip hem de öğreniyorlar.

ÖĞRENCİLERE NE KAZANDIRIYOR?

-AFS programlarına katılmak öğrencilere ne kazandırıyor?  
Kariyer & Akademik Seçimler
Dil Yetenekleri
Kişisel Gelişim ve Olgunlaşma
Kültürlerarası Duyarlılık

DENKLİK SORUNU YAŞANIYOR MU?
 

-AFS sürecinde aldığı dersler Türkiye’deki okulunda geçerli oluyor mu? 
Tabii ki, gelirken yanında not dökümü, kaçıncı sınıfı okuduğu ve okula devamını içeren belge getirip, okulunun bulunduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Denklik Şubesi’nden denklik belgesini alıp bir üst sınıfa devam ediyor.

17-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş