Arama sonuçları

Liselere geçiş sınavları TEOG nedir?

Liselere geçiş sınavları TEOG nedir?

Türkiye'de en hızlı değişen eğitim sistemi oluyor. Özellikle de lise geçiş sistemleri ve sınavları. Her 2.5 yılda bir kez liselere geçişte sonuçları kullanılan bu sınav sisteminin değişmesine tanıklık ediyoruz. En son 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanan yeni bir sistemimiz daha oldu: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) adını taşıyan bu sistemde 8. sınıf öğrencileri 6 dersten yılda 12 sınava giriyor. Liselere yerleştirmelerde kullanılan puanının hesaplanmasında bu sınavların sonuçları yüzde 70 etkili. Öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları da yerleştirme puanına yüzde 30 etki yapıyor. 

İLK KEZ MAARİF KOLEJ İÇİN SINAV YAPILDI

Türkiye’de geçmişe baktığımızda, okulların öğrencilerini hep sınavla seçerek aldıklarını görüyoruz. İlk kez 1955 yılında Maarif Koleji adıyla İstanbul, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Konya ve Samsun'da kurulan okullar öğrencilerini sınavla aldı. 1975'te bu okullar "Anadolu Lisesi" adını aldılar, sayıları hızla arttı ve sınavla öğrencilerini almaya devam etti.
Onlar gibi 1964'te kurulan fen, 2003'te ilk kez açılan sosyal bilimler, 1990'da Anadolu öğretmen ve ilki 1985'te eğitime başlayan Anadolu imam hatip liseleri de, 2005'te kurulan ve 2009'da sosyal ve spor liseleri olarak birleştirilen okullar da hep kendi öğrencilerini sınavla seçti.

SON 4 YILDA 4 SINAV
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) ortaöğretime geçiş sistemleriyle ilgili hazırladığı rapor, liselere geçişte sınavların belirleyici olduğunu ancak sınavların yapısı, içeriği, puan hesaplama yöntemi gibi konularda istikrar sağlanamadığını gösteriyor. Her sınav sistemi merkezi sınavların eğitim sistemi, öğrenci ve veliler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak hatta yok etmek gerekçesiyle getiriliyor. 2000-2014 arasında tam 4 kez sınav sistemi ve puan hesaplaması değişti.
İşte SETA'nın da raporunda vurguladığı bu sınav sistemleri ve değişme nedenleri:
LİSELERE GİRİŞž SINAVI: (LGS)

2000'li yılların başında uygulanan bu sistemle sınavla öğrenci alan Anadolu, Anadolu öğretmen, mesleki ve teknik, imam hatip ile fen ile sosyal bilimler liselerine öğrenci alındı. Bu sınavlara 8. sınıf öğrencileri girdi.

ORTAÖОRETİM KURUMLARI SEÇME VE YERLEޞTİRME SINAVI (OKS): 2004'ten itibaren LGS yerine OKS kullanılmaya başlandı. Bu sınavın içine Polis Koleji aday tespit sınavı, devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavı da katıldı. Bu değişiklik ile sınavın içerik ve formatına ilişkin radikal bir dönüşümden ziyade farklı sınavları tek bir yerde toplamak hedeflendi. Sınavlar 8. sınıf öğrencilerini kapsıyordu.

3'LÜ SEVİYE BELİRLEME SINAVLARI (SBS): 2007 yılına gelindiğinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, mevcut ortaöğretim geçiş sisteminde yeni bir düzenlemeye geçileceğini açıkladı. Bu düzenlemeyle OKS, 2007 ve 2008 yılında yapıldıktan sonra kaldırılacak, yerine ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf sonlarında girilen SBS getirilecekti. 2008 yılında OKS son kez yapıldı ve yerine SBS'ler geldi. Bu sınav sistemine geçilmede MEB'in en temel vaadi yeni sistemin dershanelere yönelmeyi engelleyeceği yolunda oldu.

TEK SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS)

1 Mayıs 2009'da Çelik yerine gelen Nimet Baş (Çubukçu) iki yıldır uygulanan bu sistemin ailelerden ve öğrencilerden gelen şikayetler gerekçesiyle 3'ten bire indirileceğini 28 Haziran 2010'da yaptığı açıklamayla duyurdu. SBS 6. ve 7. sınıflardan kademeli olarak kaldırılacak ve yalnızca 8. sınıfın sonunda uygulanacaktı. Nimet Baş'ın yerine Temmuz 2011'de göreve başlayan Ömer Dinçer ise SBS'lerin kaldırılacağını açıkladı.

TEMEL EОİTİMDEN ORTAÖОRETİME GEÇİŞž SİSTEMİ (TEOG)

2013 Ocak ayında Milli Eğitim Bakanı olan Nabi Avcı da 4 Eylül 2013 tarihinde adında sınav kelimesi geçmeyen TEOG sistemini açıkladı. Buna göre 8. sınıf öğrencileri 6 dersten yılda toplam 12 sınava girecek. Bu sınavların sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak puanın hesaplanmasında yüzde 70 etkili olacak, 3 yıllık yılsonu başarı puanları da yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 30 katkı yapacak. 

* Fotoğraf: Bahçeşehir Eğitim Kurumları

13-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş