LİSELERİ TANIYALIM: Galatasaray Lisesi
Geçen sene 500 tam puanlı 562 öğrenciden 100’ü Galatasaray Lisesi’ni tercih etti ve okul 500 tam puandan kontenjanını tamamladı. Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Reşat Dabak, pervinkaplancom instagram yayınına konuk oldu ve liseyle ilgili merak edilenleri anlattı. İşte sorular ve cevapları:
YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Her yıl hazırlık sınıfına LGS puanıyla 100 öğrenci alıyorsunuz? Bu yıl yine 100 öğrenci alacaksınız değil mi?
Okulumuzun Fransız Hükümeti ile bir protokolü var. Sayımız bu protokolde bellidir. 100 öğrenci LGS ile hazırlık sınıfımıza gelir. Bu yılda yine 100 öğrenci alacağız.
500 TAM PUANLI ÖĞRENCİLER
-Geçen sene 100 kontenjanınızı da 500 tam puan alan öğrencilerden aldınız. Dahası siz ve İstanbul Erkek, 562 tam puanlı öğrencinin 250’sini aldınız. Bu kadar çok birinci çıkması doğru mu sizce?
Bu çok yaman bir çelişki. Çocukların ideali ve velilerin isteği Galatasaray Lisesi. Ama tam puan alan öğrenci bile giremiyor. Ancak bu konuda bizim yapabileceğimiz birşey yok. Bu sınav sistemi ile ilgili bir durum.
HAZIRLIK ZORUNLU MU
-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?
Hazırlık için bir geçiş sınavımız var. Öğrencilerimiz genelde hazırlığa girip başlıyorlar. Benim de önerim çocukların hazırlık okumalarıdır.. Çünkü Fransızcayı hayatları boyunca kullanacaklar. Matematik, Fizik, Biyoloji, Felsefe, Kimya hepsi Fransızca okunduğu için Fransızcayı sağlam tutmalarında fayda var çocukların. Dolayısıyla geçebilecek olsalar bile hazırlık sınıfında Fransızca eğitim görmelerini öneriyorum.
Hazırlık sınıfında haftada kaç saat Fransızca ders alıyorlar?
Haftada 22 saat alırlar. 2 hatta belki seneye 3 bölüme bölerek yapacağız. Ana bir öğretmenleri var. Konuşma bölümünün ayrı hocası var birde destek hocaları oluyor. bu durumda 3 hocaları oluyor. Biz bu sene 2 hoca ile birlikte bir sınıfı götürdük şöyleki bir şubenin sınıfı A sınıfı Fransızca öğretmeni B şubesinde destek öğretmeni olarak çalıştı. B şubesinin sınıf öğretmeni de D sınıfının destek öğretmeni olarak çalıştı.Kombinasyon yapıyoruz. Bir homojenite yakalamaya çalışıyoruz. A şubesindeki öğrenci de E şubesindeki öğrenci de aynı seviyede Fransızca öğrensin ve aynı seviyede Fransızca konuşsun istiyoruz. Öğrencileri seviyelerine göre ayırmıyoruz hepsi birarada oluyor. Çünkü hazılık sınıfı sonrasında öğrencilerimizin B1 seviyesinde olmalarını bekliyoruz. 9. sınıf sonu 10. sınıf başında da B2 11. sınıf sonunda da C1 seviyesine gelmelerini bekliyoruz.
İKİNCİ DİLLER
-İkinci yabancı dil ya da diller nedir? Haftada kaç saat ders alınıyor?
İkinci dil olarak. İngilizce, İtalyance ve Latince’de var. Ağırlıklı İkinci dil İngilizce. İngilizcede de başarılı bir ekibimiz var. Çocuklarımızı İELTS gibi ciddi sınavlardan 6-6,5 alacak seviyelere getirerek yolluyoruz ki bu yurtdışında eğitim için kabul edilen seviyelerdir. Bu seviyelere ulaşabilmek için gerekirse destekleme kursları da yapıyoruz. Tüm çocuklar Fransa’yı istemeyebiliyor. Kanada, Hollanda, İtalya, Amerika olabiliyor. Onaları da o yabancı dillere hazırlamaya çalışıyoruz. İtalyanca biraz daha az talep görüyor. Ama bu zaten 3. bir dil gibi oluyor. Zayıf olan çocuklarımızın için destekleme kurslarımız var.
ÖĞRETMEN SAYISI
-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir? -Yabancı öğretmenler Fransız hükümeti tarafından mı yollanıyor?
Fransız Hükümetine bağlı 15 öğretmenimiz var. Eksik öğretmenlerimizi de Galatasaray Eğitim Vakfı ile tamamlıyoruz. İdari kadro dahil olmak üzere Toplam 68 öğretmenimiz var.
YATILILIK OLANAKLARI NEDİR?
-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler tarafından yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Yatılılık hem kız hem erkek öğrenci için var. Bu yılın yatılılık kontenjanı nedir? Koğuş tarzı mı?
İl dışından gelen öğrenci sayısına göre değişiyor. Bir yıl 80 öğrenci geliyor, 80 kontenjan alıyoruz. geçen yıl 91 öğrenci vardı. 91 kontenjan aldık. İstanbul içinden ulaşımın zor olmadığı takdirde öğrenci almıyoruz. Bu sende bu yönde bir kararımız var. Çünkü yatakhaneler yetersiz kalıyor. Binamızın imkanları belli. Yatakhanelerimiz koğuş tarzı. Sayı fazla olursa 2 yatakhaneye bölüyoruz. Her sınıfa ayrı yatakhane vardır. Kız ve erkek yatakhaneleri de ayrıdır.
KAÇ ÖĞRENCİ VAR?
-Şu anda toplam kaç öğrenci okuyor ve kaç ilden öğrenciniz bulunuyor?
Şu anda okulumuzda 700 öğrencimiz var. Biliyorsunuz ki 50 öğrencimiz de ilköğretimden geliyor. Bu sene 430 tane yatılı öğrencimiz vardı. Seneye biraz daha azalacağını düşünüyoruz. En azından umudumuz o. İkametgahları daha dikkatli bir denetimden geçireceğiz. Yazlıkları, ikametgahı gibi gösteren çocuğunu yatılı bırakmak isteyen velilerimiz oldu. Maalesef böyle bir talebi karşılayamayız. Yatılı imkanını ihtiyacı olana vermek zorundayız. Bu konuda ciddi bir eleme yapacağız. Eleme kuralları için de yatakhane kurallara uyup uymama da vardır. Geçmiş dönemlerdeki uyumsuzluklarda yatılılık kabulünü etkileyecektir. Büyük sınıflardan yatılılığa kabul edemeyeceklerimiz olacaktır. Tabii ilk gelenlere böyle birşey uygulamamız mümkün değil.
-Yatılı öğrenciler için bir burs sistemi var mı? Yatılılık için ücret ödeniyor mu?
Evet var ve bir ücret alınmıyor. Galatasaray Eğitim Vakfının başarılı ve maddi durumu yetersiz çocuklara burs sistemi var. Eski Galatasaraylılar bu Vakıf üzerinden burs veriyorlar.
DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ
-Galatasaray mezunları arasında dayanışmanın çok yüksek olduğu okullardan birisi. Bunun nedeni yatılı olması mı, okulun kültürü mü? Bu dayanışma nasıl sağlanıyor?
Yatılı olmanın bir katkısı var. Bu dayanışma mezun olduktan sonra daha da güçlenir Çünkü bizler buradaki arkadaşlığımızı ve kardeşliğimizi daha da güçlendirerek devam ederiz. İlginç bir şekilde mezun olan herke okula kendini borçlu hisseder. Çünkü çok güzel bir ortam, iyi bir eğitim ve devlet statüsünde olan bir okul. Üst düzey eğitim veriliyor. Böyle bir eğitimden geçince de öğrencilerimiz. Öğrenciler “Okulum için ne yapabilirim?”hissi ile mezun oluyor. Bu aidiyet duygusu her geçen gün artmaktadır. Okulumuzun 500 yıla dayanan bir geçmişi, tarihi ve kültürü var. Dünyada başka bir okul yoktur ki içinden çok başarılı bir spor klübü çıksın. Genelde spor klüpleri okulları kurar ancak bizde okuldan bir klüp çıkmış durumda. Tüm bunlar bu dayanışmayı etkiliyor.
DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ
-Galatasaray Lisesi’nin diplomasının özelliği nedir? Bu diploma ile öğrenciler yurtdışında nasıl avantaj sağlıyorlar?
Fransa’da da geçerli bir diplomaya sahip oluyorlar. Aynı zamanda DELF-DALF sınavları ile de Fransızca seviye diplomaları da veriliyor. Bunu Fransız Kültür Merkezi ile birlikte ortaklaşa Fransız Konsolosluğu ile yapıyoruz. Onun için çocuklarımız okuldan çıktığı zaman yurtdışında kabul gören bir diploma ile mezun oluyorlar. Bu da okulumuzun tercih edilme sebeplerinden biridir. Ama buna rağmen diğer okullara göre bizim daha az öğrencimiz yurtdışını tercih etmektedir.
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ İÇ SINAVI
-Öğrenciler aynı zamanda iç sınav ile mezunlar Galatasaray Üniversitesi’ne geçebiliyor. Üniversitede sizin lisenin öğrencileri için ayrı bir kontenjan var ama AYT’de ilgili puan türünde ilk 25 binde olmak gerekiyor. Bu geçiş ile ilgili bilgi verebilir misiniz lütfen? Kaç öğrenci geçiş yapıyor?
Önceki yıllarda daha fazla geçmekle birlikte geçen yıl 15 öğrencimiz Galatasaray Üniversitesine geçmiş. Bir geçiş sınavı var ama öğrencilerimizn hepsi o sınavı rahatlıkla geçiyorlar. İlk 25 bine de girebiliyorlar. Bizim öğrencilerimiz açısından bir sıkıntı olmuyor. Biz bunun biraz daha artmasını ve kendi üniversitemize öğrencilerimizin gitmesini istiyoruz. Bu yıl geçiş sınavına giren öğrenci sayımız fazla oldu dolayısıyle bu yıl tercih sayısının da fazla olmasını bekliyoruz. Galatasaray Üniversitesinde de Galatasaray kültürünün devamını yaşayacaklarına inanıyorum.
-Bu geçişin kaldırılma olasılığı var mı?
Hayır iç sınav devam edecek.
YURTDIŞINA GİDENLER
-Son yıllarda gençlerin yükseköğretim tercihi yurtdışı. Sizde durum nedir? Kaç mezun verdiniz geçen sene-bu sene bunların kaçı yurtdışına gitti?
Geçen yıl öğrencilerin yüzde 30 u yurtdışına gitti, Fransa’ya.(42 öğrenci). Ağırlıklı olarak Fransa’ya mı gidiyorlar? Çoğunluğu Fransa’ya gidiyor ama Hollanda, Kanada, Amerika ve Hong Kong'a gidenler de oldu ama yoğunluk Fransa’ya oluyor. 15 ile 20 arasında oraya giden öğrencilerimiz var. Tabii denkliğin olması, dil avantajı ve burs almanın kolay olması bu tercihleri etkiliyor.
SAYISAL MI EŞİT AĞIRLIK MI?
Sayısal alanda okuyacakların GS’yi tercih etmediklerine ilişkin bir yargı oluşmuş durumda? Bu ne kadar doğru? Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? Yurtdışı için de geçerli?
Bilinenin aksine sayısal bölümlere daha çok öğrenci gidiyor. Örneğin ben bir tıp mensubuyum, doktorum. Şu anda da sayısal tercih yapan öğrencimiz daha fazla. Bizde Sorbonne Üniversitesi Müzkoloji Bölümnü kazanmış öğrencimiz de var, Tarih bölümünü tam burslu kabul görmüş öğrencimiz de var. Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Fizik Mühendisliği gibi Tıp gibi sayısal branşları ilgilendiren bölümleride giden öğrenci sayımız daha fazla. Son 10 sınavın 7’nde birinci olan öğrenci bizim lisemizdendi. O bir yanılgı. Okulumuz çok sayıda edebiyatçı ve sanatçı yetiştiren bir okul olduğu içinede edebiyat ve sanat yönünün ağırlıklı olduğu düşünülüyor ama çok sayı da da fen bilimlerinde bilim adamımız mevcut. Türkiye ve dünya çapında.
KURAYLA GELENLER
Kurayla ilkokula başlayıp liseye geçiş yapanlar ile sınavla gelen öğrenciler arasında bir gruplaşma olduğundan söz edilir, var mı böyle bir durum? Gerçi aynı şekilde liseden de üniversiteye geçiş var, orada da kutuplaşma oluyor mu?
Bizim eğitim sistemimiz sınıfta kalmanın zor olduğu bir sistem. Kurayla gelen çocuklarımız direk geçebileceklerini, ilk 25 bine girerlerse Galatasaray Üniversitesine gideceklerini bildikleri için çok zorlamıyorlar. İlkokulda zorlayıp, çok çalışmış çocuklarla akademik farklılıkları oluyor. Biz bunu eşitlemeye çalışıyoruz. Bazen başarabiliyoruz bazen başarılı olamıyoruz. Ama bu bir ikili anlaşmaya bağlı olduğu için buna yapılabilecek birşey yok. Bu konuda belki geçiş imtihanını daha zorlaştırmak gerekir. Onun için de çalışmalarımız var. İlkokuldaki eğitimi biraz daha zorlayıcı yapıyoruz ki liseye geldiklerinde daha adapte olabilsinler sınavla gelen tam yapmış çocuklarla birlikte.
YATILILIK ENDİŞESİ
Yatılılık birçok aileyi korkutuyor. Çocuklarının akran zorbalığıyla karşılaşmasından endişe ediyorlar. Ne diyorsunuz bu endişeye?
Bende bu okulda daimi yatılı okumuş biri olarak tabiiki küçük bir hiyerarşi vardır. Akran zorbalığına bu dönemlerde okullarda duyuyoruz. Bizim okuldaki şu anda en büyük abi benim. Müdür olduğum için değil Galatasaray Lisesi mezunu olduğum için. Biz de kural şudur:
Bir büyük küçüğüne uyarı yapıyorsa bunun nedenini açıklamak zorundadır. Bunun önünü alamazsak bi zorbalık söz konusu olur. Ama okulumuzda bir hiyerarşi vardır, bunun adına zorbalık diyemem. Galatasaray Camiası da bunu kabullenemez. Biz kendimizi eşitlikçi bir toplum olarak kendimizi görürüz ve burdan fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür çocuklar yetiştirmek için buradayız.Camiamızın da bunu bekler bizden.
İstanbul’un uzak ilçelerinden gelen öğrencilerin yatılı kalma hakkı var mı? Yoksa sadece şehir dışından mı yatılı öğrenci kalabiliyor?
Tabii. O öğrencilere bir ayrıcalık tanıyoruz. Geliş gidişlerini hesaplıyoruz. Bir kriter oluşturuyoruz.
Geçen sene en çok merak edilen okulların depreme karşı dayanıklılığı oldu. Size de aynı soruya yönelteceğim, hem okul hem de yatakhane ne durumda?
Galatasaray İlkokulu Lisenin içerisinde. Eylül ayında yerine geçmesini planlıyoruz. Tadilatı ve deprem güçlendirmesi devam ediyor. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında kendi yerinde olmasını bekliyoruz.
NEDEN TERCİH ETMELİLER?
-Okulu tercih edecek velilere önerileriniz, mesajınız ne olur?
Umarım çocukları istedikleri başarıyı elde ederler ve okulumuza gelirler.Okuda tabiili bşr öğretim var ama gerçekten bir eğitimde olduğunu bilsinler. Çocuklarının bir camianın içine girdiklerini bilsinler.Galatasaray camiası gerçekten büyük bir camiadır.Çocukları bizm kendi çocuklarımız, kendi kardeşlerimiz olur.
YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
02-07-2024