Arama sonuçları

LYS’de 180 puanı aşın lisans tercihi yapın

LYS’de 180 puanı aşın lisans tercihi yapın

Lisans eğitimi yükseköğretim kurumlarında 4 ve üzerinde yıl eğitim veren programları ifade etmek için kullanılır. Yükseköğretim kurumlarının lisans programlarında okuyabilmek için iki aşamalı üniversiteye giriş sınavlarının her ikisinde de başarılı olup, sınavların barajlarını aşmanız gerekir. İşte lisans eğitimi tercihini nasıl yapabileceğinize ilişkin soruların yanıtları:

LİSANS EОİTİMİ İÇİN LYS ޞART MI?

Üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 6 puan türünde herhangi birinde 180 ve üzerinde puan alırsanız, YGS puanlarıyla öğrenci alan bazı lisans programlarına girebilirsiniz. Ancak lisans programlarının neredeyse tümü Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarına göre öğrenci alıyor. Bu yüzden de YGS’de 180 puan barajını aşıp, LYS’ye girmeli ve burada da 180 ve üzerinde puan almalısınız.

LYS’DE 180 PUAN LİSANS EОİTİMİ İÇİN YETERLİ Mİ?

LYS’de 5 ayrı oturum halinde yapılan sınavlarda toplam 12 puan türü çıkıyor. Bu puan türlerinin her biri ile farklı lisans programlarına yerleşiyorsunuz. Okumak istediğiniz program türüne göre girdiğiniz sınavlar sonucunda ilgili puan türünde 180 ve üzerinde puan aldıysanız tercih yapma hakkınız var. Ancak unutmayın 180 puan sizi açıkta da bırakır. Çünkü lisans programlarına yerleşebilmek için daha yüksek puana ihtiyacınız var.

AÇIKÖОRETİM LİSANS PROGRAMI İÇİN DE 180 ޞART MI?

Açıköğretim önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmek için YGS’de ilgili puan türünde en az 140 puanınız olmalı. Ancak bu programlara da öğrenciler puan üstünlüğüne göre yerleşiyor. Puanınız ne kadar yüksekse yerleşme şansınız da o kadar artar.

LİSANS TERCİHİ YAPABİLMEK İÇİN KAÇ SINAVA GİRMELİYİM?

Okumak istediğiniz programa göre en az iki sınava girmeniz gerekir. Ancak bu kural Yabancı Dil Sınavı (DİL) puanlarıyla tercih yapacak öğrencileri kapsamıyor. Onların puanları YGS ve DİL sınavına göre hesaplanıyor. DİL puanı dışında başka puanlarla tercih yapacaksanız en az iki sınava gireceksiniz.

HANGİ SINAVLARA GİRECEОİMİ NASIL BELİRLEYECEОİM?

Hangi sınava gireceğinizi belirlemek için önce hangi programda okuyacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu kararı verdikten sonra da çıkaracakları puanlara göre sınavlarınızı seçeceksiniz.

HANGİ SINAVDAN HANGİ PUAN ÇIKIYOR?

LYS’ler 5 ayrı oturum halinde yapılır. Hangi sınavdan hangi puanların çıkacağına gelince;

MF PUANLARI: Matematik Fen Puanları olarak adlandırılan bu ana grupta 4 tane farklı puan türü çıkar. Bu puan türleri MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olacak. Bu grup puanlarını elde etmek için Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) Sınavları’na girmeniz gerekiyor.

TM PUANLARI: Türkçe Matematik puanlarını ifade eden eşit ağırlıklı puan türlerini oluşturan bu grupta TM-1, TM-2, TM3 olmak üzere 3 farklı puan türü çıkacak. Bu puan türleri için Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına girmeniz gerekiyor.

TS PUANLARI: Bu grup sözel puanları oluşturuyor.  Bu puan grubunda TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü çıkacak. Bu puan türlerini elde etmek için Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ve Sosyal Bilimler (LYS-4 ) sınavlarına girmeniz gerekiyor.

DİL PUANLARI: Dil eğitimi veren programlara da bu puan grubundan çıkacak 3 farklı puan türüne göre yerleştirmeler yapılacak. Bu puan türlerini Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) ile elde edeceksiniz.

TIP VE HUKUK İÇİN GETİRİLEN YENİ DÜZENLEME NEDİR?

YÖK’ün aldığı karara göre 2015 yılından itibaren tıp ve hukuk okuyacak öğrenciler için başarı sırası barajı geldi. Tıp tercihi yapabilmek için ilgili puan türünde yani MF-3’te ilk 40 bin içinde yer almanız gerekiyor. Başarı sırası ilk 40 binde olmayanlar bu yıl tıp fakültelerini tercih edemeyecek. Hukuk okuyacaksanız da TM-3 puan türünde ilk 150 bin içinde olmalısınız. Aksi halde tercih yapamayacaksınız.

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK İÇİN DE BARAJ VAR MI?

Evet. 2015 yılında YÖK'ün aldığı karara göre mimarlık ve mühendislik fakülteleri için de başarı sırası barajı geldi. Bu karar 2016 yılında üniversite tercihi yapacak gençleri etkileyecek. Bu baraj mimarlık için MF-4 puan türünde ilk 200 bin, mühendislik için ise MF-4'te ilk 240 bin olarak belirlendi. Ancak ziraat, su ürünleri ve orman fakültelerindeki mühendislikler bu barajın dışında. 

TEMEL BİLİMLERLE İLGİLİ SINIRLAMA VAR MI?

Fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler alanları ile ilgili yine bu yıl YÖK başka bir karar daha aldı. 2014 yılında 11’in altında öğrenci alan üniversitelerdeki bu programlara bu yıl öğrenci alınmayacak. Bu yıl kimya bölümüne öğrenci alamayacak üniversite sayısı 36 iken, bu sayı fizikte 31, biyolojide 22, matematikte ise 7 oldu.

Fotoğraf: Bahçeşehir Üniversitesi

14-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş