Arama sonuçları

Master ve doktora öğrencilerine aylık 1 liraya deniz manzaralı ev

Master ve doktora öğrencilerine aylık 1 liraya deniz manzaralı ev

Bilim ve teknoloji alanında yüksek düzeyde araştırma, öğretim ve üretim misyonuna sahip İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), başarılı lisansüstü öğrencilerinin bilimsel çalışmalarını kolaylaştırmak için öğrenci köyü kurdu.

Hayırsever bağışlarıyla kampüsün deniz gören kısmında yapılan ve geçen ay açılan evlerde, öğrencilerin ihtiyaç duyacağı tüm eşyalar bulunuyor.

Ekonomik anlamda cazip olan evler, öğrencilerin araştırmalarını günün belli saatlerine sığdırma zorunluluğunu ya da geç vakitte biten çalışmalar sonrası ulaşım sıkıntısı çekmelerini de ortadan kaldırıyor.

"MASTER-DOKTORA ÖĞRENCİLERİ BİZLER İÇİN HAYATİ VE STRATEJİK ÖNEME SAHİP"

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, AA muhabirine araştırma üniversitelerinin en önemli itici gücünün master ve doktora yapan lisansüstü öğrencileri olduğunu söyledi.

Günlerinin büyük bölümünü araştırmaya adayan öğrencilerin araştırma merkezlerine, laboratuvarlara, kütüphanelere ulaşabilmeleri için kampüste yaşamasının önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Baran, "Öğrencilerimizin her an laboratuvara, araştırma merkezlerimize ulaşmaları ve özellikle İYTE'nin gerçekleştirdiği nitelikli ve ileri düzey araştırmalara, üniversite - sanayi iş birliği eksenli projelere katkı sunmaları amacıyla bu projeyi hayata geçirdik" dedi.

Baran, kasım ayında köyün ilk etabındaki 5 binanın açıldığını, 20 lisansüstü öğrencisinin yaşamaya başladığını aktararak, "Bunların içinde 1+1, 2+1 ve 3+1 evlerimiz var. Burada kalan master-doktora öğrencilerimizin bir kısmı üstün başarı odaklı. Bir kısmı ise ekonomik ya da ailevi nedenlerle ihtiyacı olan öğrencilerimiz. Türkiye'de ve belki dünyada örneği olmayan bir yaklaşımla sadece valizlerini alarak kampüs içinde ve doğayla iç içe bir ortamda kalıyorlar, aylık ödedikleri kira ücreti de 1 TL'dir" diye konuştu.

Hayırseverlerden 7 evin daha yapımı için söz aldıklarını ifade eden Baran, şöyle devam etti:

"Toplamda 15 bin metrekare civarı bir arazi ayırdık. Bu arazinin tamamına evler inşa ederek öğrencilerimizi burada barındıracağız. Bu da İYTE'yi sadece ulusal değil, küresel arenada da başarılarına başarı katan, adından saygıyla söz ettiren ve topluma katkı ekseninde de sürekli etkisini arttıran bir üniversiteye dönüştürecek. Master-doktora öğrencilerimizin stratejik olduklarını biliyoruz. Onların kampüste yaşaması da üniversitemize ve kendi kişisel kariyerlerine katkı noktasında fark yaratacaktır. Hem insan yetiştirmek hem de bilimsel araştırma ya da sanayiye dönük, üniversite ve sanayi işbirliği projelerinde master-doktora öğrencileri bizler için hayati ve stratejik öneme sahip. O nedenle de biz İYTE'de bu öğrencilerimizin kıymetini biliyor, onların daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak ve her anlamda desteklemek üzere de projeler yürütüyoruz."

Öğrencilerin barınma bedelini duyduğunda şaşırdığını aktaran Baran, "1 lirayı duyunca gülümsüyorlar. Bazen de 1'i 1000 ile karıştırıyorlar. 1 lira sembolik bir rakam. Bizim öğrencilere duyduğumuz sevginin, gösterdiğimiz sempatinin bir göstergesi. Tabii ki çok mutlu oluyorlar" dedi.

"EVİM GİBİ RAHAT EDİYORUM"

Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı'nda öğrenim gören Büşra Nur Esen (25), geçen yıl ailesinin yanında kaldığını anlatarak, "Aslında aile yanı daha rahat kabul edilir. Fakat benim okulumla ailemin evi arasında çok mesafe vardı. O yüzden derslere, deneylere yetişme konusunda problem çekiyordum. Biyolojik bilimler üzerine çalıştığım için saatlik deney yapmam gerekebiliyor. Mesafeden dolayı deneylerimde aksaklık oluyordu. Bu köy bu konuda bana çok büyük destekte bulundu. Evim gibi rahat ediyorum. Rahatlığımız açısından her şey düşünülmüş" diye konuştu.

Şehir Planlama Bölümü Yüksek Lisans Programı öğrencisi Helin Aydın (27) da evde bütün ihtiyaçların kendilerine sağlandığını söyledi.

Aydın, geçen sene yurtta kaldığını belirten Aydın, "Fakülteme yakınlık açısından benim için büyük bir avantaj. Ekonomik açıdan daha uygun" dedi.

15-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş