Arama sonuçları

Matematik’te 10 soru benzer

Matematik’te 10 soru benzer

Bakan Selçuk, LGS’de sadece 3 sorunun daha önce yayınladıkları sorulara benzer olduğunu, daha fazla soru iddialarının ispatlanması gerektiğini söyledi. Matematik Öğretmeni Mehmet İrday ise 10 sorunun önceki LGS’ler ve örnek sorularla benzer olduğunu ortaya koydu.

Milliyet Gazetesi'nden Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen LGS sonrası, sınavdaki soruların önceki yıllardaki LGS’ler ve örnek sorularla benzer olduğu öne sürüldü. Ayrıca bir dershanenin yayınladığı sorularla da benzer olduğu iddiaları var. Hatta “soruların çalındığı” söylentileri de sosyal medyada gündem oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu iddialar sonrasında “Sadece 3 soru daha önce yayınladığımız sorulara benzer” dedi. Bunun dışında benzer soru olmadığını söyleyen Selçuk, “Bunu iddia eden her kimse bu iddiaları ispatlaması gerekiyor. Ortada somut delil yok” diye konuştu.

LGS 4 yıldır yapılıyor. İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, 2021 LGS sorularını önceki 3 yılda çıkan LGS’ler ve MEB Örnek sorularıyla karşılaştırdığında 10 sorunun benzer olduğunu ortaya koydu. “Yeni bir soru tarzına geçtikleri LGS’de ilk yıl sorular özgündü. MEB bu sene sınavda kendini tekrarladı, özgün sorular sorulmadığı için bu şaibeler ortaya çıktı” diyen İrday, LGS’nin çocukları ezberden kurtarmak için getirildiğini hatırlatarak “Ancak sorular benzer olduğu için artık çocuklar soru tiplerini ezberleyerek sınava hazırlanabilecek” yorumunda bulundu.

MEB KENDİNİ TEKRARLADI

Soruların başka dershanelerin yayınlarından alındığı gibi iddialar da var. “Sınav hakkında bu tip spekülasyonların yapılmasının temel nedeni sınavda çıkan soruların daha önce uygulanan sınavlar ve MEB örnek sorularıyla çok benzer olması” diyen İrday, bu konuda şunları söyledi: “Maalesef birçok yayınevi bu soruların benzerlerinden onlarca soru yazıp yayın hazırladı. MEB de bu yıl sınavda, kendini tekrarladığı için bu tip yorumların yapılmasına neden olmuştur.”

İŞTE O SORULAR

Mehmet İrday, LGS soruları ile MEB’in her ay yayınladığı örnek soruları inceledi ve 10 sorunun benzer olduğunu ortaya koydu. Sayfaya sığmadığı için tüm soruları paylaşamıyoruz, yanda bu benzer sorulara bir örnek yer alıyor. İrday, MEB’in kamuoyuyla paylaştığı sorulardan yola çıkarak, benzer olanları şöyle sıraladı:

- 2018 LGS’deki 4. soru, 2020 Aralık Ayı Örnek Soru kitapçığındaki 2. soru ile 2021 LGS’deki 11. soru.

- 2020 LGS’deki 14. soru ile 2021 LGS’deki 14. soru.

- 2020 LGS’deki 5. soru ile 2021 LGS’deki 1. soru.

- 2018 Kasım Ayı Örnek Soru kitapçığındaki 1. soru ile 2021 LGS’deki 2. soru.

- 2019 Kasım Ayı Örnek Soru’daki 2. soru ile 2021 LGS’deki 6. soru.

- 2019 LGS’deki 3. soru, 2020 LGS 3. soru ile 2021 LGS’deki 4. soru.

- 2019 LGS’deki 5. soru, 2020 LGS 19. soru ile 2021 LGS’deki 13. soru.

- 2021 Mayıs Ayı Örnek Soru kitapçığındaki 6. soru ile 2021 LGS’deki 16. soru.

- 2021 Mayıs Ayı Örnek Soru’daki 8. soru ile 2021 LGS’deki 8. soru.

- 2021 Mayıs Ayı Örnek Soru kitapçığındaki 7. soru ile 2021 LGS’deki 19. soru.

SINAVA İTİRAZLAR NASIL YAPILACAK?

LGS’de sorulara ve cevap anahtarlarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının www.meb.gov.tr adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde odsgm.meb.gov.tr’de yer alan e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek. İtirazların incelenebilmesi için kılavuzda belirtilen bankalardan birine ya da odeme.meb.gov.tr adresinden kredi kartı aracılığıyla 20 TL yatırılması gerekiyor. Sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının yayımlanmasından itibaren başlayan 10 günlük dava açma süresini durdurmamakta. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar cevaplandırılmayacak.

BİR SORU ÖNERGESİ DAHA TBMM'DE

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ın ardından CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da LGS sorularıyla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

Kaya, LGS devam ederken, kitapçıktaki soruların fotoğraflarının bazı öğrenci velileri ve WhatsApp gruplarında paylaşıldığı iddiasından yola çıkarak TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verdiği önergede, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınız tarafından yapılan 6 Haziran 2021 LGS devam ederken, kitapçıktaki soruların fotoğrafları kimler tarafından çekilerek paylaşılmıştır?
  • Bakanlığınız tarafından gerekli incelemeler yapılarak, suç duyurusunda bulunulacak mıdır?
  • Soruların çalındığı tespit edilirse, LGS iptal edilecek midir?

09-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş