Arama sonuçları

Matematikte çok işlemli sorulara dikkat

Matematikte çok işlemli sorulara dikkat

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarından matematik öğrencilerin en fazla hata yaptığı testlerin başında geliyor. Geçen yılın matematik soruları birkaç işlemden oluştuğu için öğrenciler dikkatsizliklerinden hata yaptı. Birkaç işlemden oluşan soruların ilk işleminde yapılan hata daha sonraki işlemlere de taşındığı için öğrenciler doğru yanıtı bulamadı.  Geçen yıl dikkatli olan, işlemleri doğru yapan öğrenciler sorun yaşamadı.

BASİT TOPLAMA ÇIKARMA İŞžLEMLERİ

Bir başka hata ise en basit toplama ve çıkarma işlemleri en baştan "çok kolay" kabul edildiği için dikkatsizlikten hata yapılıyor.

Geçen yıl üslü sorular ayırt edici özellikteydi yani zordu. Bu yüzden uzmanlar üslü sayılarda negatif sayıların üslerini alırken parantez olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiği konusunda öğrencileri uyarıyor.
Yine öğrencilerin hata yaptığı bir başka konu da sıralama soruları: "Hangisi büyüktür, hangisi küçüktür?, Küçük sayıdan büyük sayıya doğru sıralayınız?" şeklindeki sorularda hata yapılıyor. Uzmanlar, "Negatif ve pozitif sayılarla yapılan işlemlerde işaret hatası, yazmadan zihinden çözülen problemlerde yanlış sonuca ulaşma ile negatif ve pozitif sayıların kuvvetlerini alırken dikkatsizlik yapılması hatalı seçeneğe götürüyor" diyor.

MATEMATİKTE HANGİ KONULARDAN SORUMLUSUNUZ?

Üslü Sayılar: Bir tam sayının negatif kuvvetini belirleme ve rasyonel sayı olarak ifade etme. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak yazma ve değerini belirleme. Üslü sayılarla çarpma ve bölme işlemleri. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade etme.

Köklü Sayılar: Tam kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi modelleriyle açıklama, kareköklerini belirleme. Tam kare olmayan sayıların kareköklerini tahmin etme. Kareköklü bir sayıyı a b şeklinde yazma ve a b şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alma. Kareköklü sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapma. Ondalık kesirlerin kareköklerini belirleme.

Gerçek Sayılar: Rasyonel sayılar ile irrasyonel sayılar arasındaki farkı açıklama. Gerçek sayılar kümesini oluşturan sayı kümelerini belirtme.

Örüntüler ve İlişkiler: Özel sayı örüntülerinde sayılar arasındaki ilişkileri açıklama. Özdeşlik ile denklem arasındaki farkı açıklama.

Cebirsel İfadeler: Özdeşlik ile denklem arasındaki farkı açıklama

 

Fotoğraf: Irmak Okulları

20-11-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş