Arama sonuçları

Matematikten bizi kim korkutuyor?

Matematikten bizi kim korkutuyor?

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ünlü matematikçi Cahit Arf'ın 1948 yılında kurduğu Türk Matematik Derneği'nin ilk kadın başkanı. Tanbay ile hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda neden öğrencilerin matematikte başarısız olduklarını, matematik ile ilgili önyargıları konuştuk. Öğrencilerin mi öğrenmekte yoksa öğretmenlerin mi öğretmekte başarısız olduklarını sorduk.

İşte Tanbay'ın anlattıkları:

MATEMATİK BİR DİLDİR: Bir dil öğrendiğiniz için altyapısının da iyi ve sağlam olması gerekiyor. Başka bir derste bir yıl kötü olup, bir sonraki yıl iyi olabilirsiniz. Ama matematikte arada anlamadığınız yer olursa, boşluk oluşursa o zaman toparlamak zorlaşır. 

SANAT GİBİ ZEVK ALINIR: Matematik bir sanattır. İyi anlatılsa nasıl sanatı öğrenirken zevk alırsanız, matematik öğrenirken de aynı zevki alırsınız. Tekniğini anlayınca ne kadar güzel bir dil ve sanat olduğunu görürsünüz. Ama her öğrencinin okul hayatında onu matematikten soğutacak bir hoca çıkıyor.

ZORUNLULUK ANTİPATİ YARATIYOR: Çocuklara matematik öğretilirken 'matematiğin iyi olmalı' denilerek, mecburiyet yaratılıyor. Bu zorunluluk ise çocukta antipati yaratıyor. Bir de matematik hocalarında ders önemli olduğu için otoriter bir tavır oluyor. Bu da çocuğu dersi sevmemeye itiyor. Oysa bu dili biraz bilince sevmemek imkansız, biraz sevince de öğrenmemek imkansız.

MATEMATİK SORGULAMAYI GELİŞTİRİR: Matematik bilen gençler yetiştireremezseniz ve matematiği öğretemezseniz analitik düşünme, sorgulama, eleştiri yapma kabiliyetine sahip gençleri de yetiştiremezsiniz. Sadece 5 seçenekten birinin doğru olduğuna inanan ve onlardan birini işaretlemeye koşullanmış bir gençlik yetiştirirsiniz. Matematik soru sormayı ve doğru okumayı öğretir. Bir teoremi tahtaya yazdığınızda, sadece bu teorem “Ne diyor?” sorusunu sormazsınız,  “Ne demiyor?”  sorusunu da sorarsınız.  

ÖĞRETMEN İYİ YETİŞMİYOR: Sistem iyi matematik öğretmeni yetiştirmiyor. İstisnalar kendi tutkuları, kendi çabaları sayesinde iyi öğretmen oluyorlar. Yetişen öğretmen öğrettiği kadarını değil, öğreteceğinden de fazlasını bilmeli. 

ŞÜPHE DUYMAYI ÖĞRENİRSİNİZ: Matematik size şüpheyi öğretir, kendi düşüncenizden bile devamlı süphe edersiniz. Hiçbir dogma size dayatılamaz. Matematik bilen dogmaları yutmaz, soru sorar, dayatılandan hoşlanmaz. 

KIZLAR MATEMATİKTE DAHA İYİ: Kızlar matematikte daha başarılı. Çünkü daha düzgün ve disiplinli çalışmayı seviyorlar.

16-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş