Arama sonuçları

Mavi bir ışık yakar mısınız?

Mavi bir ışık yakar mısınız?

Yasalarla güvence altına alınan eğitim hakkından yararlanmak her çocuk için mümkün olmuyor. Onların başında da engelli çocuklar geliyor. Sınavlarını kazandıkları okullardan nasıl kayıtlarının silindiğini, velilerin "çocuğuma da bulaşır" baskısı ve eğitimcilerin "Bununla uğraşamam, sınıfın düzenini bozuyor" gerekçeleriyle okullardan nasıl ayrılmak zorunda kaldıklarını ve ailelerinin mücadelelerini defalarca anlattık. 

Bugün ise size otizmden söz etmek istiyorum. Doğuştan gelen ve yaşamın ilk 2-3 yılında fark edilebilen gelişimsel bir farklılık olan otizmin görülme sıklığı Tohum Otizm Vakfı verilerine göre 1985'te her 2 bin 500 çocuktan birinde iken günümüzde ise 68 çocuktan birine yükselmiş durumda. 

ERKEN TANI EN ÖNEMLİ NOKTA 
0-18 yaş arası 352 bin otizmli çocuğun eğitim hizmetlerinden yararlanmak için beklediği tahmin ediliyor. Erken tanı ve doğru bir eğitim ile bu çocukların yüzde 50'si ise topluma geri kazandırılabiliyor. 

Birleşmiş Milletler dünyada görülme sıklığının yükselmesi üzerine 2 Nisan'ı Otizm Farkındalık Günü olarak kabul etti. Tüm dünyada o gün bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar Türkiye gibi 'farkındalığın' olmadığı ülkelerde daha önemli oluyor. 

Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesini temsil eden 15 ilde yaşları ortalama 33 olan, yüzde 10'u üniversite mezunu 1237 kadın ve erkekle yapılan algı araştırması toplumun yalnızca yüzde 29'unun otizmi duyduğunu gösteriyor. Yüzde 93'ü ise belirtilerinin ne olduğunu bilmiyor. Yüzde 72'sinin ise tedavi edilip edilmediği konusunda bir fikri yok ve tedavisinin hastanelerde yapıldığını düşüyor. 

TEK TEDAVİSİ VAR
Oysa otizmin tek tedavisi var; erken tanı ve eğitim. Ancak toplumda bu farkındalık yükselirse bu çocuklar eğitim konusunda desteklenebilecek. 

İşte bu nedenle de 2010'dan bu yana her 2 Nisan'da ABD'de de kamuoyunun dikkatini çekmek için başlatılan ve diğer ülkelere yayılan "Mavi Işık Yak- LightltUp Blue" kampanyası yapılıyor. O gün kampanyaya destek veren ülkelerde binalar mavi ışıkla donatılıyor, insanlar mavi giyiyor ve sosyal medya hesaplarından 'otizm' mesajları paylaşılıyor. 

Türkiye'de de 'farkında olanlar' bu kampanyaya katılıyor. Duyarlılığı artırmak için 2 Nisan'da sizler de "Mavi Işık Yak"ar mısınız? 

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır.

Fotoğraf: Beril Zorlu 

Beril, Türkiye’de eğitim mücadelesi veren otizmli çocuklardan yalnızca biri. 2 yaşında otizm teşhisi kondu. Tutkusu müzik. Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencisi. 2015 ANCA Worl Autism Festivali'nde, Genç Sahne Sanatları kategorisinde gönderdiği video ile  değerlendirildi 3’üncülük ödülü aldı. Bu yıl da Kanada’daki  aynı festivale sahne alması için davet edildi. 

 

02-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş