Arama sonuçları

MEB kararsız: Sınav mı, değerlendirme mi?

 MEB kararsız: Sınav mı, değerlendirme mi?

MEB kararsız: Sınav mı, değerlendirme mi? Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullara müdür ve müdür yardımcısı atamasıyla ilgili kararları kafa karıştırdı. Geçtiğimiz ocak ayında eğitim kurumlarına yönetici görevlendirme ile ilgili takvim yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üç gün sonra bu takvimi “yeniden değerlendirme” için durdurdu.

Ardından da MEB, okul yöneticilerinin ÖSYM tarafından yapılacak sınav ile atanacağını açıklandı. İki kurum arasında protokol yapıldı. Sınavın adı da "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS)" olarak belirlendi. Tarihi 21 Nisan olarak duyurulan bu sınav için başvurular da 28 Şubat’ta alınmaya başlandı. ÖSYM, sınav ile ilgili kılavuz ile örnek soruları yayımladığı gün MEB yine açıklama yaptı. Bu açıklamada geri çekilen atama takvimi değişiklik yapılmadan tekrar yayımlandı.

MEB KARARSIZ: SINAV MI, DEĞERLENDİRME Mİ?

 

Bakanlık sitesinden yayımlanan duyuruda bulunduğu eğitim kurumunda 4 veya 8 yıllık görev süresini tamamlayan müdür ve müdür yardımcılarının 4 Mart’tan itibaren belirleneceği, 7-8 Mart tarihlerinde de “boş” müdür ve yardımcıları kadroları olan okulların açıklanacağı belirtildi. Oluşturulacak değerlendirme kurumları ise bu eğitim kurumları için başvuranları değerlendirecek ve atamalar yapılacak.

ÖSYM tarafından sınav yapılması ve sınava göre atama yapılacağı açıklanmışken, “değerlendirme komisyonları” aracılığıyla eskisi gibi yönetici ataması yapılması kararını ise eğitimciler şaşkınlıkla karşıladı.

GERİ ÇEKİLEN TAKVİM NEDEN TEKRAR GELDİ?

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan,  “MEB’i gerçekten kim yönetiyor?” diyerek, gelişmeleri şöyle yorumladı:

“Okul yöneticilerinin merkezi yazılı sınavla atanacağı hususu Vizyon Belgesi ile taahhüt edilmişken ve bizzat Ziya Selçuk, ÖSYM tarafından sınav yapılacağı duyurulmuş bu takvimin yayınlanması ne anlama geliyor? Geri çekilen takvim aynen neden yayımlanıyor? Bakanlığın yeni yönetimi de çetelere teslim mi oldu? Ziya Selçuk’un atandığı ilk andan itibaren ‘Siz dert etmeyin, Selçuk siyasetin bir algı operasyonudur, patron biziz’ diye ahlaksızca propaganda yapan, yönetici atama takvimi geri çekildiğinde ‘Rahat olun, takvim aynen yayımlanacak” diye kapı kapı gezen paralel yöneticilerin bir bildiği varmış.

 

LİYAKAT ESASLI ATAMA YAPILMAYACAK MIYDI?

 

Oysa 2014 yılında binlerce başarılı okul idarecisinin yöneticiliği düzmece komisyonlar aracılığıyla 75 puanın altında bırakılarak düşürüldü. Yine 2014-2016 sürecinde benzer düzmece komisyonların sipariş mülakat değerlendirmeleriyle binlerce “yandaş”, okul yöneticisi olarak iş başına geldi. İşte o yıllar, FETÖ melanetinin kamu yönetiminde hala etkin olduğu ve süreci önemli oranda tanzim ettiği dönemdi. O dönem mülakatlarla ciddi bir FETÖCÜ yapılanma eğitim yönetimine girdi. Şimdi bakanlığa sormak gerek. Kime gücünüz yetmedi? Kim ya da kimlerden çekiniyorsunuz? Bakanlığa çağrı yapıyoruz. Hatadan dönerek, liyakat ve ehliyet esasına dayalı eğitim çalışanlarının beklentilerini ve eğitimin gerçek ihtiyaçlarını karşılayan bir yönetici atama sistemini ihdas edelim. “

 

 

01-03-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş