Arama sonuçları

MEB liselere nasıl yerleştirdiğini grafikle anlattı

MEB liselere nasıl yerleştirdiğini grafikle anlattı

MEB liselere nasıl yerleştirdiğini grafikle anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselere nasıl öğrencileri yerleştirdiğini info grafik ile anlattı.

LGS yerleştirme sonuçları açıklamasına göre sınavla yani LGS puanıyla öğrenci alan liselerde Anadolu liselerinin tümü doldu. 197 boş kontenjanın 65’i imam hatip, 132’si ise meslek liselerinde kaldı.

Yerel yerleştirme sonuçlarına göre de boş kontenjan sayısı 342 bin 392. Burada da boş kontenjan dağılımına baktığımızda 21 bin 70’nin Anadolu liselerinde olduğu görülüyor. Yerel yerleştirmedeki boş kontenjanların 107 bin 288’i imam hatip, 214 bin 34’ü ise meslek liselerinde. 91 bin 687 öğrenci ise açıkta kaldı. Bunlar da otomatik olarak açık liseye kaydedildi.

 

MEB LİSELERE NASIL YERLEŞTİRDİĞİNİ GRAFİKLE ANLATTI

 

Velilerin ve öğrenciler ise LGS yerleştirme sonuçlarına tepki gösterdi. Yüksek not ortalamasına sahip öğrencilerin bile açıkta kaldığı bu sistemle ilgili eleştirilerini şöyle dile getirdi:

 “Bu nasıl bir yerleştirme sistemi. En iyi öğrenciler bile yerleşemedi, düşük puanlılar, yüksek puanlıların önüne geçti.”

Milli Eğitim Bakanlığı ise internet sitesinde "lise yerleştirmeleri nasıl yapıldı" başlıklı infografik paylaştı.

 

LGS YERLEŞTİRMELERİ NASIL YAPILDI?

Buna göre, bugün açıklanan sınav puanıyla öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi puan üstünlüğüne dayalı yapılırken eşitlik durumunda ise ortaokul başarı puanı yüksek öğrenciler öncelikle yerleştirildi.

SINAVSIZ OKULLARA YERLEŞTİRMELER NASIL OLDU?

Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme işlemlerinde, kayıt alanı içindeki okullara yerleştirme esas alındı. Kayıt alanı içerisinden tercih eden öğrenciler yerleştikten sonra boş kontenjan kalmışsa "komşu kayıt alanı" ve "diğer kayıt alanları" sırası kullanıldı.

Kayıt alanı içerisinden aynı okulun kontenjandan fazla tercih edilmesi durumunda ortaokulu ilgili kayıt alanında okuyanlar, bulunma sürelerine göre 8 dönem öncelikli olacak şekilde yerleştirildi. Bu ölçütlerin denkliği durumunda ortaöğretim kurumunu öncelikle tercih eden öğrencilere, öncelik verildi. 

Eşitlik durumunda ortaokul başarı puan dilimleri yüksek öğrenciler öncelikle yerleştirildi. Eşitliğin devam etmesi halinde devamsızlık kategorileri düşük olan öğrenciler, doğum tarihi açısından yaşça küçük olanlara, öncelik tanındı. Yaşların da eşit olduğu durumda olan tüm öğrenciler, aynı özelliğe sahip üst tercihine yerleşen öğrencilerle aynı ortaöğretim kurumuna yerleştirildi.

Yerel yerleştirmeler de sınavlı yerleştirmeler gibi yazılım aracılığıyla yapıldı.

 

51 ADAYDA PUAN EŞİTLİĞİ OLDU

Bu arada bakanlık LGS yerleştirmeleriyle ilgili yaptığı açıklamada sadece 51 aday için puan eşitliği durumu oluştuğunu belirterek, şöyle dedi:

“Merkezi Yerleştirme işlemlerinde adaylar sınav puanlarına göre yerleştirilmiştir. Sadece 51 aday sınav puan eşitliği durumu oluşmuş ve bu adaylar OBP üstünlüğüne göre yerleştirildi. Yerel Yerleştirme sonucunda puanların eşitliği oluşan 252 aday için kontenjan artırımı yapılarak yeniden yerleştirme yapılmış, bu işlem sonucunda puanların eşitliği oluşan 5 aday ilgili okullara manuel yerleştirilmiş ve işlem sonlandırılmıştır. Bu 5 aday hiç yerleşemeyen veya önceki durumda kontenjanı dolmamış olan okullara yerleşmiş adaylar olduğundan, yer değişikliğinden kaynaklı herhangi bir hak kaybı oluşmamıştır.”

OKULLARA YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

Bu arada MEB açıklamasında sınavla ve yerel yerleştirmelerle yapılan açıklamalar dikkate alındığında liselere göre yerleştirme oranlarını şöyle açıkladı:

% 50 Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi

% 15 İmam Hatip Lisesine

% 35 Meslek Liselerine yerleşme gerçekleştirildi.

 

 

 

30-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş