Arama sonuçları

MEB, milyonlarca liralık kayıt çekme pazarına ‘dur’ diyecek mi?

MEB, milyonlarca liralık kayıt çekme pazarına ‘dur’ diyecek mi?

MEB, milyonlarca liralık kayıt çekme pazarına ‘dur’ diyecek mi? Son iki yıldır velilerin “Çocuğum açıkta kalır mı?” kaygısı başta yabancı özel liseler olmak üzere özel okullarda milyonlarca liralık bir kayıt çekme pazarının oluşmasına neden oldu. Aileler tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okullar arasında kayıt taşırken, en az 5 bin TL ile 9 bin TL arasında bir parayı gözden çıkardı. Bu işlemi iki kez yapan velinin cebinden 10 bin TL ile 18 bin TL, üç kez yapanın ise 15 ile 27 bin TL çıktı. Bu yıl yabancı özel okulların da içinde yer aldığı kayıt takvimine bazı okullar uymayınca “kayıt pazarı” bu yıl ikiye katladı.

MEB, MİLYONLARCA LİRALIK KAYIT ÇEKME PAZARINA 'DUR' DİYECEK Mİ?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yabancı ve Türk özel liseler taban puanlarını açıklayarak, öğrencilerini kendileri kabul etti. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarına göre de taban puanlarını ve kayıt takvimini açıkladı. Ancak takvime uymayan okullar kayıtlarını diğerlerinden bir gün önce yapınca veliler çocukları açıkta kalmasın diye önce bu okullara kesin kayıt yaptırdı. Ertesi gün diğer okulların asil listelerinden kayıt hakkı kazananlar, kayıtlarını taşırken, yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10’ununu da okullara “hibe” etti. Çünkü özel öğretim kurumları yönetmeliğine göre kayıt çekme durumunda okul, toplam öğrenim ücretinin yüzde 10’unu yasal olarak kesebiliyor. Ancak bu “yasallık” okulların bunu Pazar olarak kullanmasına neden oldu.

KAYIT ÇEKME NEDİR?

Ancak okulların bazılarının açıklanan takvime uymaması, velilerin de çocuklarının okulunu garantileme kaygısı işte bu pazarı yaratıyor. Veli, çocuğunun okul kaydını garantilemek için ilk puanı tutan okula kayıt yaptırıyor, sonra beklemeye başlıyor.  Daha çok istediği okulda kontejan boş kaldığında bu kez o okula kayıt yaptırıyor. Yani bir önceki okuldan kayıt çekiyor. Bu işlemler birkaç kez tekrarlanıyor. Her defasında da veliler kayıt çektikleri için okulun yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10'unu okula bırakıyor.

Bu durum ise özellikle yabancı özel liselerde sürekli kayıt çekme ve diğer okula geçme şeklinde işliyor. Hele takvim dışı hareket eden okullar olunca da okulların kazançları katlanıyor. Her okuldan en az 50 ile 70 arasında kayıt çekiliyor. Bu her okul için tekrarlandığında da ortaya milyon TL’lik bir haksız kazanç çıkıyor.

DEVLET OKULUNA GEÇENDEN KESİLMEYECEK

Geçen yıl bu durumu dile getirdiğimizde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yayımladığı genelge ile nakil döneminde devlet okullarına geçen öğrencilerden bu yüzde 10 kayıt çekme kesintisinin yapılmayacağını açıkladı. Bu durum özel okuldan başka bir özel okula geçenlerde geçerli değil.

Öğrendiğimize göre MEB, tamamen velilerin kaygılarını kullanan bu kayıt çekme işleminden kesilecek “yüzde 10” ile ilgili bir çalışma yapıyor. Umarız bu haksız kazanca bir çözüm bulunur.

NAKİLLERDE DE SIKINTI YAŞATIYORLAR

Bu arada bazı özel okullar öğrencilerinin kayıtlarını “kesin” kayıta dönüştürüp, e-okul sistemine işlemediği için bu okulların öğrencileri nakil başvurusunda bulunamıyor. Bazı okullar velilerine “Bize kayıt oldunuz, nakillere katılamazsınız. İstiyorsanız 19 Ağustos’tan sonra nakil alın” diyor. Oysa iki kez yapılacak nakil dönemi 8 Ağustos’ta son bulacak. Şikayetler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bu okulları öğrencilerin kayıtlarının “kesinleştirilmesi” ve nakil başvuru yapmalarına engel olunmaması gerektiği konusunda uyardı.

 

01-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş