Arama sonuçları

Meslek liseleri fabrika mı eğitim kurumu mu?

Meslek liseleri fabrika mı eğitim kurumu mu?

Meslek liseleri fabrika mı eğitim kurumu mu? Mersin’deki Atatürk Endüstri Meslek Lisesi'nde dezenfektan üretimi sırasında meydana gelen patlamada Kimya Öğretmeni Ramazan Şahin’in hayatını kaybetmesinin ardından liselerde üretim yapılması konusu gündeme taşındı.

Meslek liselerindeki üretimlerde yer alan öğretmenler yaşadıkları sorunları dile getirdi. Bir kimya öğretmeni üretim yapılan yerlerin sağlıklı olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Dezenfektan veya el dezenfektanı kullanırken herhangi bir patlama olması mümkün değil. Ama üretimi yapılan yerin büyük bir önemi var. Öğretmenler, çocuklara öğretmekle yükümlüdür. Üretim yapmak bizim işimiz değil.”

MESLEK LİSELERİ FABRİKA MI, EĞİTİM KURUMU MU?

Pandemi dönemi de olsa çocukların ve öğretmenlerin üretim yapmasının doğru olmadığının altını çizen kimya öğretmeni, şunları dile getirdi: “Çocuklar stajda iş güvenliği eğitimi alır, her şeyi orada öğrenirler. Bunları yapabilsek zaten çocukları staja göndermezdik. Normalde olması gereken okullarda hiçbir şekilde üretimin yapılmaması. Çünkü yeterli koşullarımız yok. Fabrikalar gibi değil. Doktorumuz yok, iş güvenliği uzmanımız yok. Maske, eldiven dışında koruyucumuz yok. Başka kimyasallarla dolu bir ortamdayız. Öğretmenlerin bu gibi işlerde çalıştırılmasını doğru bulmuyorum.”

MEB REKABET YARATTI

Bir başka öğretmen de küçük bir kasabada bulunduklarını ve halkın hijyen malzemesi bulmakta zorlandığını görünce bu yola başvurduklarını söyledi. Öğretmen, şunları söyledi:

“MEB’den gelen yazıda bir zorunluluk yoktu ancak MEB’in ‘Sizde niye yapılmadı hocam?’, ‘Bakın şu okul yapıyor’ gibi rekabete yaratan ve yapanları pohpohlayan bir tutumu vardı. Öğretmenler kendini baskı altında hissetti. Dezenfektanlara ulaşamayan insanları görünce böyle bir yola başvurduk.”

OKULLAR TEMİSLİK MALZEMESİ ÜRETEN YERLER OLDU

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan ise Birgün'ün haberine göre son dönemlerde meslek liselerinin az tercih edilmesinden dolayı üretim ve meslek liseleri arasında doğrudan bir bağlantı kurulduğunun altını çizdi. Bu şekilde meslek liselerinin cazip hale sokulmaya çalışıldığını aktaran Bozdoğan, şöyle konuştu: “Öyle bir hale geldi ki, malzemeler kataloglara basılarak tüm Türkiye’deki okullara dağıtım yapıldı. Okullar birer okul olmaktan çıktı, temizlik malzemesi üretilen işletmelere dönüştü. Salgında öğrenciler evde olması gerekirken çalışmaya gitti. Bu hâlâ devam ediyor. Mersin’deki okulda da aynı fabrika gibi çalışma usulü var. Bu atölyede iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yeterli önlemlerin olup olmadığının açığa çıkarılması ve üretim yapılmasına izin veren baştan aşağı tüm sorumlularla ilgili ihmal kusuru olup olmadığına dair inceleme yapılması gerekiyor.”

12-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş