Mesleki eğitimde alınacak mesafe işsizlik oranını düşürecek
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, üretim, ticaret ve ihracatın anahtarının mesleki eğitim olduğunu belirtti. Baran, "Mesleki eğitimin geliştirilmesi, bu alanda mesafe alınması, yüzde 13'lerde olan işsizlik oranının da düşmesini sağlayacaktır" dedi.
ATO'dan yapılan açıklamaya göre, mesleki eğitimi geliştirme konusundaki toplantıların ikincisi, Baran'ın ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in katılımıyla ATO Duatepe Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi.
MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, üretim, ticaret ve ihracatın anahtarının mesleki eğitim olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Mesleki eğitimin geliştirilmesi, bu alanda mesafe alınması, yüzde 13'lerde olan işsizlik oranının da düşmesini sağlayacaktır." Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitim alanında yürüttüğü çalışmaların başarılı sonuçlarının görüldüğüne işaret eden Baran, başkenti mesleki eğitim alanında da geliştirmek için ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan Yardımcısı Özer de mesleki eğitimin geliştirilmesi ve gençlerin iş gücü piyasalarına kazandırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Özer, Ekonomi Reform Paketi içinde genç istihdamını ve iş gücü niteliğini artırmaya yönelik adımlar kapsamında mesleki eğitim merkezleriyle ilgili düzenlemeler yapılacağını kaydetti.
“GENÇLERİMİZİ ÜLKENİN İHTİYAÇLARINA GÖRE EĞİTMELİYİZ”
ASO Başkanı Özdebir de istihdama dayalı mesleki eğitimin sağlanabilmesi için ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASOSEM) benzeri bir modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Üniversitelerin ülkenin ihtiyaçlarına göre değil, kendi ihtiyaçlarına göre bölümler açtığına dikkati çeken Özdebir, şu değerlendirmede bulundu:
"Gençlerimizi ülkenin ihtiyaçlarına göre eğitmeliyiz. Gençlerimizi ne kadar iyi eğitirsek ülkemizin ekonomisine katkı sağlamış oluruz. Önemli olan üniversiteyi bitirmek değil, ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayabilecekleri. Nitelikli iş gücü için insan kaynağı planlanmasının acilen yapılması gerekiyor. Aksi takdirde kaynaklarımızı ve bu kaynaklar içinde en değerlisi olan insanımızı heba etmiş oluyoruz."
24-03-2021