Arama sonuçları

Milyonlarca öğrenci soruyor: Eğer tehlike yoksa diğer sınavlar neden ertelendi?

Milyonlarca öğrenci soruyor: Eğer tehlike yoksa diğer sınavlar neden ertelendi?

Milyonlarca öğrenci soruyor: Eğer tehlike yoksa diğer sınavlar neden ertelendi? Öğrenci ve velilerin tüm tem tepkilerine karşın pandemi koşullarında düzenlenmesi kararlaştırılan LGS’ye 7, YKS’ye ise 13 gün kaldı. İktidarın, vaka sayıları halen yükseklerde seyrederken ve bilim kurulu üyelerinden birbiri ardında öğrencilerin sınavın ertelenmesi talebine hak veren açıklamalar gelirken karardan geri adım atmaması, “Öğrenciler değil, turizmciler dikkate alındı” iddiasını güçlendirdi. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Türkiye genelindeki yüzlerce öğrenci, “Sesimizi Duy Sınavı Ertele” başlığıyla paylaştıkları videolarla iktidara seslenerek, “Korona yoksa, LGS ve YKS dışındaki sınavlar neden ertelendi?” diye sordu.

Aralarında Fransa ve İngiltere’nin de olduğu Covid-19’dan en çok etkilenen on ülke, merkezi sınavların iptal edildiğini açıkladı. Türkiye ise ilk olarak ertelediği merkezi sınavları, 4 Mayıs’ta gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Haziran ayı sonunda yapma kararı aldı. Velilerin ve öğrencilerin, “Bu koşullarda sınav yapmayın” çağrısına bilim kurulu üyeleri ve hekimlerden de destek gelince, “Sermayenin çıkarları öne alınarak karar verildi” iddiası daha da güçlendi.

PANDEMİ HERKESE VAR

Kararın açıklanmasının ardından imza kampanyası düzenleyen, sosyal medya paylaşımlarıyla taleplerini dile getiren öğrenciler, yetkililere sesini duyuramayınca yeni bir kampanya başlattı. Çok sayıda öğrenci, “Sesimizi Duy Sınavı Ertele” diyerek çektikleri videolarla taleplerini bir kez daha haykırdı. LGS ve YKS dışında tüm merkezi sınavların ertelendiğinin altını çizen öğrenciler, “Pandemi varsa herkese var” dedi.

TESTİM POZİTİF ÇIKTI

Çok sayıda öğrencinin videolarıyla destek olduğu kampanyaya gönderilen mesajlardan bazıları şunlar oldu:

  • Diğer tüm sınavlar korona endişesi ile ertelenirken YKS ve LGS’nin ertelenmemesi bizleri düşündürüyor.
  • Gözlük ve maskeyle sınava gireceğim. Benim için çok zor olacak. Ayrıcalık değil, adalet istiyorum.
  • Hem ben hem de ailemde kronik rahatsızlıklar var. Ölmek istemiyorum, lütfen sesimizi duyun.
  • Sınava, ruh sağlığımızın en iyi olduğu dönemde girmek istiyoruz. Madem öne çekecektiniz, neden ertelediniz?
  • Korona testlerim pozitif çıktığı için sınava girmeme kararı aldım. Bütün emeklerim çöp oluyor.

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Eğitim Sen de yaklaşan LGS’ye ilişkin bir açıklama yayımladı. Sınava altı gün kala sınavda alınacak önlemlere ilişkin belirsizliklerin sürdüğünün altını çizen sendikanın açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Bir sınıfta sınava girecek öğrenci sayısı ve oturum aralarında öğrenciler arasında fiziksel mesafenin nasıl sağlanacağı ile ilgili konularda sorularımıza henüz tatmin edici yanıtlar alamadığımızı ifade etmemiz gerekiyor. Öğrencilerin kendi okullarında sınava girecek olması nedeniyle fiziksel mesafe ile ilgili önlemlerin titizlikle alınması gerekmektedir. MEB’in kamuoyunda oluşan kaygıların giderilmesi için acilen bir bilgilendirme yapması gerekmektedir. Önceliğimiz öğrencilerimizin sağlığıdır.”

15-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş