Arama sonuçları

Ne olacak bu öğrencilerin hali?

Ne olacak bu öğrencilerin hali?

Ne olacak bu öğrencilerin hali? Kovid-19 nedeniyle YÖK, yurtdışındaki üniversitelerde okuyan öğrencilere, Türk üniversitelerine yatay geçiş hakkı verdi. Ancak ABD’de üniversite dışında iki yıllık okullarda okuyan Türk gençler için ise böyle bir hak yok. Pandemi nedeniyle Türkiye’ye dönen gençler, ‘Biz ne olacağız?’ diye soruyor.

YÖK’ün aldığı karara göre yurtdışında üniversitelerde okuyan öğrenciler istedikleri takdirde Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş hakkına sahip. Küresel Kovid-19 salgını nedeniyle yurtdışında okuduğu üniversiteye dönmek istemeyen ya da dönemeyen Türkiyeli öğrenciler bu haktan yararlanabiliyor. Bu yıla özgü yurtdışı yatay geçiş ile ilgili bazı esneklikler de sağlandı.

NE OLACAK BU ÖĞRENCİLERİN HALİ?

Bu kapsamda, yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mühendislik ve mimarlık programları dışındaki yükseköğretim programlarının yurt dışı yatay geçiş kontenjanlarındaki yüzde 50 kısıt kaldırılarak, bu programlara yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar yurtdışı kontenjan ayrılabilmesine imkan tanındı.

Ayrıca ilk bindeki üniversitelerden yatay geçiş talep edenler için de yeni imkanlar sunuldu, birinci ve son sınıfa da yatay geçiş başvuru imkanı sağlandı, şartları sağlayan ve dileyen öğrenciler için açık öğretim programlarına geçiş yapabilmelerinin yolu açıldı.

TRUMP ‘GİDİN’ DEDİ VE VİZELER YENİLENMEYECEK

Başta ABD olmak üzere yurtdışında okuyan gençler için bu alternatif bir yol oldu. Zaten ABD Başkanı Trump da, sonbahar döneminde tamamen online eğitime geçecek üniversitelerde okuyan yabancı uyruklu öğrencilere “Ya yüz yüze eğitim veren üniversiteye geçin ya da ülkeyi terk edin” dedi. Her ne kadar Harvard ve MIT bu karara ilişkin yargı yoluna gitse de online eğitim veren üniversitelerde okuyan öğrenciler için “vize” sorunu çıktı.

KARAR SADECE 4 YILLIK ÜNİVERSİTELERİ KAPSIYOR

Ancak YÖK’ün bu düzenlemeleri yalnızca üniversitelerde okuyan öğrencileri kapsıyor. Bir de ABD yükseköğretim sisteminde Community College olarak tanımlanan iki yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumları bulunuyor. Bu kurumlarda okuyan öğrenciler mezuniyetlerinin ardından 4 yıllık okullara geçiş yapabiliyor. Ancak YÖK’ün yatay geçiş kararı bu öğrencileri kapsamıyor.

Salgından sonra bu öğrenciler de Türkiye’ye döndü ve tekrar ABD’ye gitmeyi hem salgın nedeniyle hem de online eğitim olacağı için istemiyor. Ancak yatay geçiş için hangi kapıyı çalsalar yanıt da alamıyorlar. Bu okullarda okuyan binlerce Türk öğrencinin bulunduğunu söyleyen aileler ise YÖK’e çağrı yaparak, “Bu çocuklar için de bir çözüm üretin. Denkliklerini nasıl alacaklar, buradaki yükseköğretim kurumlarına nasıl geçecekler?” diyor.

İşte bu öğrencilerden biri de Aydın Togan Köse. ABD’de Santa Monica College’de okuduğunu söyleyen Köse yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

ARKADAŞLARIMLA BİRLİKTE ÜLKEYE DÖNDÜK

“Pandemi nedeniyle ben ve bir çok arkadaşım ülkeye kesin dönüş yapmak zorunda kaldık.  Bu dönemin sonunda okuduğumuz kolejlerden transfer olup üniversiteye 3’ncü sınıftan başlayacaktık. Fakat yaşanan olaylardan oturu transferlerimiz askıya alındı. 7 Temmuz 2020 tarihi itibari ile Amerika Birleşik Devletleri yapmış oldugu açıklama ile yabancı öğrencilerin vizelerinin iptal edilip yenilenmeyeceğini açıkladı. Okuduğum okul Santa Monica College dahil olmak üzere birçok okul ne yapacağımız konusunda açıklama yapmıyor ve vizelerimizin yenilenmeyeceğini söylüyor. İki yıldır aldığımız derslerin bir anlamı kalmadı ve .böyle bir dönemde okulsuz kaldık. YÖK’ün yatay geçiş kararı ise yalnızca 4 yıllık okullarda okuyanları kapsıyor. Tek istediğimiz okuduğumuz okullardaki derslerin sayılması ve buradaki okullara başvuru imkanının sağlanması. Sonuçta biz de pandemi yüzünden okullara geri dönemiyoruz ve ABD vizemizi de yenilemiyor.”

Köse gibi onlarca öğrenciden durumlarının ne olacağına ilişkin mesaj geliyor. YÖK’ün 4 yıllık üniversitelerde okuyan öğrenciler için bulduğu çözümün benzerini bu gençler için de bulması ve en azından meslek yüksekokullarına geçiş hakkı vermesi gerekmiyor mu?

10-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş