Arama sonuçları

Nükleer atıkların yanında eğitim görüyorlar

Nükleer atıkların yanında eğitim görüyorlar

İzmir Gaziemir’de depremde hasar gördüğü için yıkılan Anafartalar İlkokulu öğrencileri, nükleer atıklara yakın olan Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu’na taşındı. Öğrenci aileleri bu uygulamaya tepki gösterdi.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Anafartalar İlkokulu’nun bir bloku 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hasar gördüğü için yıkıldı.

DEPREMDE YIKILDIKTAN SONRA

Hazirandan bu yana yıkım çalışmaları devam eden Anafartalar İlkokulu’nun öğrencileri, nükleer atıkların bulunduğu eski kurşun fabrikası arazisinin alt kısmında yer alan Emrez Mahallesi’ndeki Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu’na taşındı. Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu’nun binasında yaşanan sorun nedeniyle öğrenciler okul bahçesinde ders yapmak zorunda bırakıldı. Öğrenci velileri, eski ve yetersiz olan binada birçok yeni sorunun ortaya çıktığını belirterek, bazı sınıfların bahçede ders yapmak zorunda kalmasına tepkili.

Velilerden Fatime Doğan şöyle konuştu: “Güvenliği olmayan, temizlikçisi olmayan ve pandemi şartlarında sınıfların 40 kişilik olduğu okula çocuklarımızı gönderiyoruz. Hepimiz oldukça tedirginiz. Çocuklar çıkar çıkmaz bahçeden sokağa fırlıyor ve arabanın altında kalma riskleri var. Onları koruyacak bir personel yok ve okul çok kalabalık. Pencereler bozuk, sınıflar havasız, nefessiz. Sosyal mesafe, hijyen yok, temizlik desen hiç yok. İzmir’in göbeğinde çocuklarımız böyle bir okulda, böyle kötü şartlarda eğitim görüyor.”

"EĞİTİM İÇİN TALEPLER KABUL EDİLMELİ"

Emrez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp ise öğrencilerin yaşadıkları riskleri şöyle anlattı:

“Yıkılıp yeniden yapılması için 5 yıldır uğraştığımız ortaokulumuz hem kendi öğrencilerine yeterli gelmiyordu hem de yanındaki bölgede radyoaktif kurşun metalleri gömülü olduğu için çevreye yaydığı radyasyon bizleri tedirgin ediyordu. Şimdi Anafartalar İlkokulunun öğrencilerinin de Mustafa Kemal Paşa Ortaokuluna taşınmasıyla okulun sınıfları ve diğer fiziki alanları eğitim-öğretim için hiç de yeterli olmayacak birçok sorunu beraberinde getirdi.”

Sınıf mevcutlarının 40 kişiye kadar çıktığını belirten Arslanalp, şunları söyledi: “Okullarımız pandemi nedeniyle 1,5 yıldır kapalı ve yüz yüze eğitim başladığında okullarımızda eğitim yapılamaz durumda olduğu görüldü ve geçici günü kurtaran çözümler üretilmeye çalışıldı. Bizler anne-babalar olarak, öğrenci velileri olarak, muhtarlık olarak çocuklarımızın eğitim hakkını savunuyoruz ve bundan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Sorunun çözümü için Anafartalar İlkokulu’nun derhal inşaatının başlamasını, Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu’nun da proje aşamasına gelen inşaatının başlayıp hızlı bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Bu taleplerimiz yapılamaz, çok zor talepler değildir. Yetkili makamların bizim sesimizi duyarak sorunu çözümleyeceklerini umuyoruz. Bu talepler çocuklarımızın eğitim hakkı için mutlaka yerine getirilmelidir.”

SINIF MEVCUTLARI MUTLAKA AZALTILMALI

Veliler okul önünde toplanıp basın açıklaması yaptı ve sınıf mevcutlarının azaltılmasını istedi. Veliler, zaten çok ciddi radyasyon tehlikesiyle baş başa olduğunu, bir de kapasitenin fazlasıyla artırılmasıyla koronavirüse davetiye çıkarıldığını savundu. Okunan basın açıklamasında şunlar denildi: "Bizler, sorunun çözümü için Anafartalar İlkokulu’nun derhal inşaatının başlamasını, Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu’nun da proje aşamasına gelen inşaatının başlayıp hızlı bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Acilen de inşaatlar bitinceye kadar Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu bahçesinde hazır prefabrik sınıfların pandemi koşullarına uygun şekilde oluşturulmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz çok zor talepler değildir. Yetkili makamların bizim sesimizi duyarak sorunu çözümleyeceklerini umuyoruz. Bu talepler çocuklarımızın eğitim hakkı için mutlaka yerine getirilmelidir."

16-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş