Arama sonuçları

Obezite hangi gelir grubunun sorunu?

Obezite hangi gelir grubunun sorunu?

Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin (TOAD) düzenlediği “11.Ulusal Obezite Kongresi” başladı. 11. Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, obezitenin bir zamanlar yüksek gelir grubunun sorunları arasında gösterildiğini hatırlatarak, “Bugün artık orta ve düşük gelir grupları arasında artmakta olduğunu görüyoruz” dedi.

İlkova, obezitenin genel olarak bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor olsa da günümüzde bunun iyileştirilmesi mümkün olmayan ancak önlenebilir, yönetilebilir ve tüm bir yaşam boyunca süren kronik bir hastalık olarak kabul edildiğini hatırlattı.

İlkova şöyle konuştu:

ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK

Obezite sıklığındaki artış bu hastalığın tedavisinin yanısıra ve ötesinde önlenmesi gerektiğinin önemini ortaya koyuyor. 1976’da 5-19 yaş arasındaki çocuklarda obezite sıklığı %4 iken, 2016 da bu sıklık %18’e çıktı. Bu artış erkek ve kız çocuklarında birbirine çok yakın. Obezite sıklığıyla ilgili yıllar içinde görülen artış verileri, tahminlerden hep daha fazla gerçekleşiyor. Türkiye diyabet sıklığı ile ilgili yapılan başta TURDEP ve TURDEP 2 çalışmaları, diyabet sıklığının neredeyse 12 yılda %90-95 arttığını gösteriyor. Bunun en önemli nedeninin de obezite sıklığındaki artış olduğu düşünülüyor.

ENERJİ DENGESİ BOZULUYOR

Obeziteye neden olan enerji dengesindeki bozulmadır. Daha enerji yoğun, yağdan ve şekerlerden zengin besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesi, bunun yanısıra teknoloji, ulaşım gibi nedenlerin de bir etken olarak görüldüğü günlük fiziksel etkinliğin azalması bu artışın en önemli nedeni olarak karşımıza çıkıyor. 

Enerji dengesinin bozulmasında aile, ebeveyn ve bireylerin beslenmeyle ilgili eğitim eksikliği önemli rol oynuyor. Ancak bu bozulmanın düzeltilmesinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, bir o kadar da gıda sanayiine ve onlarla iç içe çalışan reklamcılık sektörüne önemli ödevler düşüyor. Gıda sanayii neler yapabilir? pazarladıkları gıdaların içerdikleri yağ ve şeker miktarlarında kısıtlamaya gidebilirler. Sağlıklı gıda seçeneklerini artırabilir ve öne çıkarabilirler. Reklam sektörü ve medya ile işbirliği yapıp sağlıklı gıdalar ve içerikleri konusunda ve de obezitenin önlenmesine yönelik halkı eğitici programlar oluşturabilirler. Obezitenin önlenmesinin önemi yanısıra var olan hastalığın tedavisinde de Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı’nın ilaç geri ödemeleriyle ilgili kriterleri ve kısıtlamaları hastaların lehine tekrar gözden geçirmelerinde büyük yarar bulunuyor.”

 

 

03-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş