Arama sonuçları

ODTÜ Teknokent ihracatta 1 milyar dolar sınırını aştı

ODTÜ Teknokent ihracatta 1 milyar dolar sınırını aştı

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, Teknokent'te faaliyet gösteren şirketlerin yaptığı teknoloji ihracatının 1 milyar doları aştığını açıkladı. Kızıltaş, ODTÜ Teknokent'te şu anda 320'nin üzerinde firma bulunduğunu ifade ederek, bunların bir kısmının uluslararası büyük firmalar olduğunu dile getirdi. 

Bölgede 5 bin 500 kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Kızıltaş, firmaların savunma sanayi, bilişim, telekomünikasyon, sağlık teknolojileri, enerji gibi alanlarda çalıştıklarını söyledi.  

ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren şirketlerin yaptığı teknoloji ihracatının 1 milyar doları aştığını belirten Kızıltaş, "Bu seri üretimi de kapsamıyor. Bu firmalar ülkemize çok ciddi katma değer üretmeye başladı. Biz bunun artırılarak devam etmesini arzuluyoruz." diye konuştu. 

Kızıltaş, yerli firmaların yurt dışına açılmasıyla ilgili de yoğun çabalarının olduğunun altını çizerek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının desteği ve katkılarıyla yurt dışında merkezler kurmaya başladıklarını anlattı. 

Firmaların dünya çapında global şirketler olmaları için çeşitli çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Kızıltaş, "Devlet için de Ar-Ge önemli bir konu. Cari açığı kapatacaksak bilim ve teknolojiyle bunu başarabiliriz. O yüzden de Ar-Ge yapmamız gerekiyor. Bu bilinç sanayicimizde, üniversitelerimizde, devletimizde var. Her geçen gün desteklerimiz de artıyor. Özellikle global şirketler çıkarmak, dünya çapında başarılı teknoloji şirketleri üretmek istiyorsak devlet, sanayi, üniversite ve özel sektörün ortak çalışmalarının daha da etkinleştirilmesi gerekiyor. Biz de Teknokent olarak bu dörtlü paydaşı bir araya getirmek ve toplumun gücüyle daha başarılı sonuçlar elde etmek için çalışıyoruz." şeklinde konuştu. 

Kızıltaş, girişimcilerin enerjisinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirerek, 2005'de ODTÜ'den mezun olan kişilerin kurduğu şirket tarafından geliştirilen uluslararası online eğitim platformu Udemy'nin mayıs ayında yeni bir yatırım aldığını ve 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi. 

"ODTÜ'den milyar dolarlık şirket çıktı" diyen Kızıltaş, amaçlarının 5 yıl içinde en az 1 tane daha milyar dolarlık teknoloji şirketi çıkarmak olduğunu belirtti. 

GİRİŞİMCİLERE BİRAZ CESARET DİYORUM

ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) Hızlandırma Programı Direktörü İlknur İlkyaz Gül de girişimcileri fikir aşamasından itibaren destekleme sistemine aldıklarını anlattı. Gül, girişimcilere 3 aylık bir eğitim programı uyguladıklarını, ayrıca iş fikirlerini nasıl geliştirecekleri ve ticarileştireceklerine ilişkin danışmanlık imkanı sunulduğunu kaydetti.

Gül, YFYİ'nin birçok girişimcinin iş kurmasının önünü açtığını belirterek, "Bugüne kadar beklentimiz sadece programdan ödül alanların şirket kurmasıydı. Böyle bakıldığında 20-25 şirket ile sınırlı kalması gerekiyordu, ama bu eğitim ve mentorluk desteği, çok daha fazla girişimcinin kendi şirketini kurmasına yol açtı. ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren YFYİ'den kurulma 70 şirketimiz var. Aynı zamanda bu program dolaylı olarak biz desteklemesek de 200 şirketin kurulmasına öncülük etti. Bunun yanı sıra yatırım alan ve büyüyenler de var." diye konuştu. 

Girişimcilerin risk almaktan korkmaması gerektiğini dile getiren Gül, "Girişimcilere biraz cesaret diyorum. Artık Türkiye'de girişimcileri destekleyen birçok mekanizma var. Risk alarak cesaretle bu işlere kalkışmaları gerekiyor. Bizler onların elinden mutlaka tutacağız" dedi.

Bu blog AA abonesidir.

19-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş