Arama sonuçları

Öğrencileri aynı ücretle başta okula yerleştirmeyi taahhüt ediyorum

Öğrencileri aynı ücretle başta okula yerleştirmeyi taahhüt ediyorum

Öğrencileri aynı ücretle başta okula yerleştirmeyi taahhüt ediyorum. 25 yıllık Avrupa Koleji ile 15 yıllık Avrupa Kent Koleji’ni kapatma kararı alan kurucu Talip Emiroğlu velilere taahhüt verdi: Okul bulamıyorum diyen bana gelsin. Ben öğrencileri bizdeki aynı ücretle başka okula yerleştirmeyi taahhüt ediyorum. Okulları bitene kadar aynı bizdeki gibi TEFE, TÜFE artışı yapılacağının da garantisini veriyorum.

Çünkü özel okullarda neler oluyor? Son birkaç yıldır özel okul sektöründe kapanan, el değiştiren okullar var. Gelecek öğretim yılında da sektörün yüzde 30 oranında daralacağı öngörülüyor. Özel eğitim kurumlarında yaşanan, koronavirüsten sonra yaşanacak kriz konuşulurken dün de anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise olarak eğitim veren 25 yıllık Avrupa Koleji ile 15 yıllık Avrupa Kent Koleji’nin kapanma kararı kurucusu Talip Emiroğlu tarafından velilere ve öğretmenlere bir mektup ile duyuruldu. Emiroğlu mektubunda eğitim kurumlarının eylül ayında kapanacağını açıkladı.

ÖĞRENCİLERİ AYNI ÜCRETLE BAŞKA OKULA YERLEŞTİRMEYİ TAAHHÜT EDİYORUM

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

1997 yılında Avrupa Koleji’ni, 2005 yılında Avrupa Kent Koleji’ni Avrupa Eğitim Vakfı çatısı altında kuran Emiroğlu, 2009 yılında sağlık alanında ağırlıklı olarak eğitim veren Avrupa Meslek Yüksekokulu’nu, 2016 yılında ise KKTC’de Ada Kent Üniversitesi’ni kurdu. Bu yıl yüksekokul, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversite’ne dönüştü ve ilk öğrencilerini 2020-2021 yılında alacak.

Okulların kapanacağı haberini alan öğrenci, öğretmen ve veliler ise şaşkın. Ortada kaldıklarını, bir gecede okul kapanamayacağını, öğrencilerin ve öğretmenlerin ne olacağını sormaya başladı. Emiroğlu’nu kapanma kararı yüzünden eleştiren veliler, “Madem kapatacaktınız neden erken kayıt yaptırdınız?” diye sordu.

Biz de okulların kurucusu Talip Emiroğlu’nu pervinkaplancom instagram yayınına davet ederek, kapatma kararını nasıl aldığını ve bundan sonraki süreçte neler yaşanacağını sorduk. Kapanma kararını bir gecede almadığını, 3.5 ay önceden veli ve öğretmenlere bildirdiğini anlatan Emiroğlu velilere de “aynı öğrenim ücreti ile öğrencileri başka eğitim kurumlarına yerleştirme taaahüdü” verdi.

MEKTUPLA BİR GECEDE OKUL MU KAPANIR?

25 senelik bir kurumuz, bu kadar mezunu, çalışanı var. Elbette bir gecede alınan bir karar değil. Bu düşünülmüş, ince eleyip sık dokunan karardır. ‘Mektupla okul mu kapanır?, bir gecede okul mu kapanır?’ diyorlar. Okul şu anda kapanmadı, 3.5 ay sonra kapanacağını duyurdum. Şu anda eğitim öğretim sürüyor. Eylül’e kadar sürecek.

Kapanma kararı alınca Milli Eğitim Bakanlığı’na sorduk. Bir sonraki öğretim yılından 3 ay önceden öğrencilere, öğretmenelere, velilere haber verip, milli eğitim müdürlüğüne yazı yazarak, süreci başlatın dediler. Kanunlar bu. Sözleşmesi olan öğretmenlere sözleşmesi sona erene kadar ve sonrasında da özlük haklarından doğan yükümlülükleri yerine getireceksiniz dediler. Veliler erken kayıt yaptıysa bunların ücretini ödeyeceksiniz dediler. Biz de bu yasal süreci izledik. Dün gece olmasa bile o mektubu gönderecektik. Bu mektubun 3 ay önceden yollanması gerekiyordu. Bunu yaptık. Sürdürülmüyordu, anlayış da bekliyorum.

ÜNİVERSİTE KURUNCA MI OKULLAR KAPATILDI?

Üniversite kurdu, o yüzden bu okulları kapatıyor diyorlar. Ama üniversiteyi yeni  kurmadık. Birini 5 sene, birini meslek yüksekokulunu 11 sene önce kurduk. 11 sene önce kurduğumuz bu kuruma lisans açma yetkisi aldık ve şimdi Kocaeli’ye üniversite olarak taşıyacağız. Bu yeni bir yatırım değil.

GELİR, GİDERİ KARŞILAMIYOR MUYDU?

Son 2 senedir Avrupa Koleji’nin gelirleri giderlerini karşılamıyordu. Kendi kaynaklarımızla bunu kapatıyorduk. Bu okula yıllarımızı verdik, bir toleransı vardı. Belki burada ‘neden erken kayıt yaptınız?’ diyeceksiniz. Önümüzdeki yıl için 300 veli erken kayıt yaptırdı. Bu paralar bankada, tek kuruşuna bile dokunmadım. Geri ödenenecekler. Önümüzdeki süreçte bütün sektörler yeniden yapılandırma dönemine girecekler. Eğitim sektörü de öyle. Bugüne kadar hayatımda kimseye yükümlülüğümü yerine getirememe mahçubiyeti yaşamadım. Bu yaştan sonra da bunu yaşamama adına önlemlerimi almak zorundayım. Hoşuma gitmese de bu kararı almak zorundaydım. Bu süreçte kapatma, çekilme hakkımı kullanmak istiyorum. Kanunlara uyarak okul kurduk ve yine kanunlara uyarak işin usulü neyse çekilmek istiyorum. Arkamda da hiçbir şey bırakmadan. Kaç tane okul kapandı Türkiye’de? Bu şekilde insanların paralarını, özlük haklarını vererek kapanan okul var mı? 3.5 ay önceden haber verecek? Böyle kapanmadı okullar. Senenin bir yerinde ‘battık gidiyoruz’ diyen okullar oldu. Biz o durumlara gelmeyelim diye yasaya uygun olarak kapatıyorum. Ben bugüne kadar ayın 2’sine bile maaş bırakmadım. Tüm haklar verilecek.

ZİNCİR KOLEJLERİN ŞANSI DAHA FAZLA OLACAK

K12’ler salgından sonra kendini sorgulayacak. Bundan sonraki süreçte  zincir kolejlerin güvenilirliği ve şansı daha fazla olacak. Niye? 50 tane okul var diyelim, biri zarar ederse öteki onu destekler. Bunların eksiklikleri merkez garantörlüğünde çözülecek. Bundan sonraki yapı budur. Bu zincirlerde kendilerini sağlamlaştırma yoluna gidecekler.

NEDEN ÖZEL OKULLARDA SIKINTI YAŞANIYOR?

Bu kuruma göre değişir. Benim kararımın koranavirüs ve yarattığı kriz ile ilgisi yok. Devlet bu süreçte eğitimi de büyük ölçüde destekledi. Benimki ileriye yönelik bir planlama. Çünkü koronavirüsten sonra K12, yükseköğretim yeniden yapılanmaya girecek. Bakın Türkiye’deki k12’ler herkes geleceğe göre yeniden yapılanacak, yatırım yapacak. Okullarının sayısını düşünecek, altyapıları korona gibi durumlar için eğitimin aksamaması için yatırım yapacak. Benim bundan sonraki süreçte K12’deki motivasyonum ve misyonum bitti. Bu yeni hamleye kendimi hazır bulmuyorum. Eğitimin başka alanında daha yararlı olacağını düşündüğüm için bu kararı aldım. Korona ile ilgisi yok. Burada usulüne göre yapılan bir iş olduğu için yadırgama var.

BU KARARI ALMAK KRİZİN SONUCU DEĞİL Mİ?

Gelir ve gider dengesinde sorun var. 2 yıldır okulları destekliyorum. Eğitimde ticarileşmeden muzdaribiz. Özel öğretim kurumlarında ticaret vardır ama bu ticaretin eğitimin önüne geçmesine her zaman karşı çıktım. Baktığınızda genelleme yapmayalım da bunda da hata velilerde. 30 seneki veli ile bugün karşımıza gelen veli çok farklı. Bugün okula geliyor veli ve ‘Kaç para’ diyor. Parayla başlıyor konuşmaya. Okulun ne verebilecek, okulun söylemleri size uyuyor mu bunları konuşalım. Sonra para konuşalım. Gelinen nokta

MEB her sene ücret veriyoruz. Bizim okulların ücretleri seviyelerine göre değişiyor. 42 bin civarında. 7 bin de yemek. Benim okulumun ortalaması yemek dahil, KDV dahil 22 bin TL. Son 10 senedir okul fiyatını tam almadım. Bizden istenen de 50 bin TL’lik eğitim. Bunu sorgulamak lazım.

Özel okulda okutmak isteyen insanlar bütce ayırmalı ve o bütçeye göre okula gitmeli. İnsanlarımız kendi bütçelerinin üzerinde okulları zorlayarak, onları aşağıya çektiler.

SADECE VELİLERİ Mİ SUÇLUYORSUNUZ?

Toplu bir hata var, sektörde de hata var. Dershanecilikte olan rekabet özel okulculuğa taşınmış durumda. Siz bir okulun fiyatını açıklarken, öğretmen giderleri, genel giderler, eğitimin gelişmesi diye hesaplama yapar ve fiyatlarınızı açıklarsınız. Ama benim bu hesaplara göre açıkladığım fiyatın yarısını verirseniz ben bu planlarımı nasıl uygulayacağım? Üzerini ben tamamlıyorum ve nereye kadar sürecek?

AYNI ÜCRETLE BAŞKA OKULU GİRMELERİNİ SAĞLAYACAĞIM

Herhangi bir okula giremiyorum diyorsa veliler bana ulaşsın. Bir şekilde bizim okullarımıza bir ücretle bir öğrenci kayıt olmuştur. Biz o öğrenci mezun olana kadar o ücret skalasını TEFE, TÜFE ile artırdık. Bu okulu kapattığımız için aynı ücretle  başka okul bulamıyor olabilirler. Bütçelerini ona göre ayarlamışlardır. Böyle aileler varsa bana başvursunlar ben onları aynı ücretle bir okula yerleştireceğimi, seneye de aynı TEFE, TÜFE’ye göre ücret alınacağını taahhüt ediyorum. Kimseyi mağdur etmeyiz. Bu okula yerleşemeyen gelsin bana, ben yerleştireyim. Üstelik bende ne kadar ücretle okuyorsa aynı ücretle okutmayı taahhüt ediyorum.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECEK Mİ?

Biz eğitim öğretim yılının sonunda kapatacağız. Milli Eğitim Bakanı ne zaman ‘bitti’ derse biter. Biz o zamana kadar bütün görevlerimizi yerine getireceğiz. Öğretmenlerimizle bizim sözleşmemiz eylül ayına kadar. Burada eğitimde aksama olmayacak. Eylül ayında kapanacak okul. Biz 3.5 ay önceden söylüyoruz bunu.

HER İSTEYEN ÖZEL OKUL AÇABİLMELİ Mİ?

Her isteyen okul açamamalı, yıllardır söylüyorum. Bana göre temel eğitim çocuk için önemli. Bir yükseköğretim kurumu açmak istediğinizde YÖK deveye hendek atlatıyor. Yükseköğretim kurumunun 20 sene devam edecek şekilde garantisini istiyor. İstediği zaman da sizin yöneticiliğinizi bitirme hakkı var. Türkiye’de bir üniversite kurmanın maliyeti 300-400 milyon liradır. Peki en önemli eğitim sürecinin en önemli bölümü temel eğitimi kurmak için ne istiyor? 100 bin, 200 bin lirası olan gidiyor bir yer kiralıyor, okul açıyor. Milletin parasını topluyor sonra da battım diyor, gidiyor. Bence yükseköğretimden daha ağır şartlar getirilmeli. Ben okul açacağım dediğimde açamamamayım. Kimler açıyor, amacı nedir, bu kişiler kimlerdir bunların da sorgulanması gerekiyor. Mütevelli heyet nasıl didik didik ediliyorsa, daha fazlası temel eğitimde de olmalı.

SEKTÖRDE KAPANAN OKULLAR OLACAK MI?

Bundan sonra daha kapanan çok okul olur. Ben özel öğretim sektörünün yüzde 30-35 gibi oranlarda daralacağını bekliyorum. Daha sağlamlaşır.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

22-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş