Arama sonuçları

Öğrencilerin eve dönüş çabası: Yol masrafını paylaşacaklar

Öğrencilerin eve dönüş çabası: Yol masrafını paylaşacaklar

Bayramda eve gitmenin maliyeti 1.000 TL’yi buluyor. O nedenle öğrenciler yol paylaşım ağları gibi alternatiflere yöneldi. Böylece aynı yolun ücreti 200 TL’ye kadar düşebiliyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala ailesinden uzakta okuyan öğrenciler de eve gidiş planları yapmaya başladı. Ancak son zamlarda ulaşım maliyetlerinin 1000 TL’yi aşması öğrencilerin bütçesini zorluyor. Yol masraflarını düşürmeye çalışan bazı öğrenciler, yolculuk paylaşımı uygulamalarına yönelirken bazıları da otostop yapmayı tercih edecek. Öyle ki İstanbul-İzmir otobüs bileti 350 TL’yken yol paylaşım uygulamalarında ücret 42 TL ile 130 TL arasında değişiyor. Ancak başta kadınlar olmak üzere öğrencilerin bu uygulamalarda güvenlik açısından çekinceleri var. O nedenle çoğu öğrenci, bayramı ailelerinden uzakta geçirecek.

ALTERNATİF ARIYORLAR

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa da bağlı olarak bu bayram otobüs ve uçak biletlerinin fiyatları, geçen yılla göre yüzde 50 ile yüzde 75 arasında arttı. Yeni fiyatlara göre İstanbul’dan İzmir ve Ankara’ya gidiş dönüş bileti 700 TL; Trabzon 900 TL, Diyarbakır 1.000 TL, Antalya 700 TL tutuyor. Uçak bileti için de en az 1.000 TL’yi gözden çıkarmak gerekirken bayram nedeniyle bu ücret 2.000 TL’yi kadar buluyor. 

Ulaşım maliyetlerini karşılayamayan öğrenciler farklı yol alternatiflerine yöneldiler. Bunlardan biri de sürücüler ile aynı yöne giden yolcuları buluşturan yol paylaşım uygulamaları. Ücretler İstanbul’dan İzmir’e 42 TL – 130 TL, Ankara’ya 61 TL –  139 TL, Diyarbakır’a 208 TL – 339 TL, Trabzon’a 180 TL – 257 TL, Antalya’ya 102 TL-137 TL aralığında değişiyor.

YURTTA KALACAKLAR

Bayram için uygun ücretle ulaşımın yollarını arayan öğrencilerin yorumları şöyle:

Duçem Özmen: Ailem Diyarbakır'da, ben Burdur’da okuyorum. Otobüs bileti gidiş dönüş 800 TL. Yol paylaşım uygulamalarına bakıyorum ama çekiniyorum. Bir kadın olarak neyle karşılaşacağımı bilmiyorum. 

Barış Can Çevik: İstanbul’da okuyorum, ailem Burdur’da. Ara tatilde uçak bileti gidiş dönüş 650 TL’ydi. Şimdi sadece gidiş bileti o fiyata. Otobüs fiyatları da 340-380 TL bandında. Arkadaşlarım alternatif olarak yol paylaşım uygulamalarını önerdi.

Rosida Meleknas: Ailem Siirt'te; ben Antalya'da okuyorum. Biletler gidiş dönüş 900 TL. Yol masraflarıyla birlikte 1000 TL’yi aşacak. O nedenle bayramı yurtta geçirmeyi planlıyorum.

20-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş