Arama sonuçları

Öğrencilerin tekstil atık suları için geliştirdiği projeye TÜBİTAK desteği

Öğrencilerin tekstil atık suları için geliştirdiği projeye TÜBİTAK desteği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencilerince geliştirilen, tekstil atık sularının, su yosunu, alg ve şekerpancarı küspesinden elde edilecek biyobozunur malzemeler ile arıtılması projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandığı bildirildi.

ÖĞRENCİLER HAZIRLADI

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Bursa'nın tekstil atık suyu sorununa doğal yollardan çözüm önerisi de getiren projeyi; BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Dilara Doğancı, Deren Öner ve Tuğçe Selvi hazırladı.

BTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Ünlü'nün danışmanlığını yaptığı proje, tekstil atık suyu arıtımında önemli bir alternatif olacak. TÜBİTAK 2209-A desteği alan proje ile sanayide kullanılan ve tekstil atık sularında sıkça rastlanan metilen mavisi boyasını içeren atık su geri kazanılacak.

Doç. Dr. Derya Ünlü su  kaynaklarının azalması ve var olan kaynakların kirlenmesiyle ortaya çıkan  tehdit nedeniyle suyun etkin kullanımının önem kazandığını vurguladı. Önemli bir tekstil merkezi olan kentin, tekstil sektörünün en önemli çevre problemlerinden olan boyar maddeli atık sularla karşı karşıya kaldığını belirten Ünlü, şunları kaydetti:

SU KULLANIMINA DİKKAT

"Su kaynaklarımızın tükenmesi, susuzluk problemi ile karşı karşıya kalmamız, özellikle sanayide açığa çıkan atık suların arıtılarak proseste yeniden kullanımını zorunlu kılıyor. İklim değişikliğinin yanında suyun kontrolsüz tüketimi su kıtlığının en büyük nedenlerinden biri. Tekstil endüstrisi bir ton ürün başına tipik olarak 200-350 metreküp atık su üretiyor. Bu atık suların arıtılarak prosese yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor.

Suların arıtılmasında da çevre dostu proseslerin kullanılması oldukça önemlidir. Bu amaçla biyotemelli bir adsorbent geliştirilerek boyar maddelerin giderilmesini planladık. Su yosunları ve alglerden elde edilen biyobozunur polimer sodyum aljinat ve ülkemizin önemli atıklarından biri olan şeker pancarı küspesi kullanılarak biyoadsorbent sentezlenecek. Böylece yenilikçi bir malzeme geliştirilmiş olacak."

 

17-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş