Arama sonuçları

Öğretmen adayları da sınavda ‘döküldü’

Öğretmen adayları da sınavda ‘döküldü’

2013 yılından bu yana öğretmen adayları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dışında  Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bir başka sınava daha giriyor. Ancak2015 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sonuçları öğretmen adaylarının tıpkı üniversite sınavlarına giren gençler gibi sayısal testlerde başarısız olduklarını gösteriyor. Üstelik de bu başarısızlığı gösteren adaylar girdikleri bu derslerin öğretmeni olacaklar. 
En düşük başarı biyoloji öğretmenlerinin girdiği sınavda çıktı. 50 sorunun doğru yapılma ortalaması 12.8. Kimya ile fen bilimleri/fen ve teknoloji, lise matematiği testlerinde oran ise 14.5. 
12 sorusu hatalı olduğu için iptal edilen, 3 soru da yanıtı yanlış verildiği için düzeltilen KPSS A Grubu sınavlarına toplam 603 bin 340 aday katıldı. Bu adayların 283 bin 583'ü ise ÖABT'ye girdi. 

Öğretmenlik yapmak isteyen adaylar önce KPSS'de 60'ar soruluk Genel Yetenek ile yine Genel Kültür ve 80 soruluk Eğitim Bilimleri testine girdi. Bu 3 testin ardından Türkçe, matematik, fizik, kimya, sosyal bilgiler, fen gibi öğretmenlik alanlarının da yer aldığı 16 branşta yapılan ÖABT'ye katıldı. Bu sınava müzik, beden eğitimi gibi alanlarda öğretmenlik yapacaklar girmiyor. 

EN BAޞARILILAR TÜRKÇE VE REHBER ÖОRETMENLER
Sınavlarda en büyük başarıyı 30.8 yapılma ortalaması ile Türkçe ve 30.7 ortalama ile rehber öğretmenleri gösterdi. Yüzde 50 başarı oranını yalnızca 6 branşta öğretmenlik yapmaya adaylar aşabildi. Bu branşlar ve soruların yapılma ortalamaları şöyle: Türkçe 30.8, rehber öğretmen 30.7, sosyal bilgiler ile sınıf öğretmenliği 26.2, din kültürü ve ahlak bilgisi 25.2, Türk dili ve edebiyatı 25.0. 

ÜNİVERSİTE ADAYLARI DA FİZİK VE KİMYADA BAޞARISIZ

Öğretmen adayları gibi üniversite sınavlarında da gençler fizik, kimya, biyoloji başta olmak üzere sayısal testlerde başarısız oluyor. 2015 LYS sonuçlarına göre gençlerin LYS başarı oranları ve ortalamaları şöyle: Fizik 6.48, kimya 8.75, matematik 9.72, biyoloji 9.78, coğrafya 10.21, tarih 13.12, İngilizce 20.07, Türk dili ve edebiyatı 20.98, Almanca 26.56. 

TÜRKİYE'DE ÖОRETMEN ATAMASI NASIL YAPILIYOR?

Öğretmen adaylarının KPSS ve ÖABT sınavları sonuçlarında göre atanabilmek için P10 ve P121 puanları oluşuyor. P121 puanı 16 branştaki öğretmenlik için hesaplanan puan türünü ifade ediyor. Bu puan genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ile ÖABT testleri sonucunda oluşuyor. P10 puanı ise 16 branş dışındaki alanlarda atama başvuruları için kullanılan puan türünü ifade ediyor. Bu puan türünün oluşması için adayların Genel Kültür ve Genel Yetenek ile Eğitim Bilimleri testlerine girmeleri gerekiyor. 

ÖОRETMENLİK PUANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

ÖABT öğretmen olmak isteyenler için hesaplanan KPSS121 puanının oluşmasında 0.50 oranında etkili. Eğitim Bilimleri Testi'nin ağırlığı 0,20, Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testi'nin ağırlıkları ise 0.15 tir. Ancak 16 branş dışında müzik, beden eğitim öğretmenlikleri gibi atamalarda kullanılacak olan KPSS10 puanının hesaplanmasında Eğitim Bilimleri Testi'nin ağırlığı 0.40, Genel Yetenek Testi'nin ağırlığı 0.30, Genel Kültür Testi'nin ağırlığı da 0.30 olacak. KPSS puanları 100 üzerinden açıklanıyor. 

ATAMA KRİTERLERİ NASIL DEĞžİŞžTİ?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk atamalarda hangi alanda kaç kişi alacağını ve taban puanlarını açıklıyor. Genel olarak 50 taban puan​ı kullanıyor. Adaylar da başvurularını yaptıktan sonra puan üstünlüğüne göre en yüksek puandan sıralanarak atanıyor. Ancak atama yapılması "öğretmen" olduğun anlamına gelmiyor. Öğretmen önce "aday" öğretmen olarak atanıyor. Yeni yapılan değişikliğe göre öğretmenler artık adaylıklarının kaldırılması için 50 kriterlik performans değerlendirilmesinden geçiyor, başarılı olan yazılı ve sözlü sınava giriyor. İki kez başarısız olan öğretmenlikten atanıyor. 

HANGİ ÜLKE ÖОRETMENİNİ NASIL SEÇİYOR? 
Her ülke öğretmenlerini farklı yöntemlerle seçiyor. 2 yıla kadar stajyer olarak çalıştıran da var, özel bir sınavla öğretmenlerini seçen de. İşte bazı ülkelerde öğretmen olma yolu. 

JAPONYA: Öğrenciler dört yıllık lisans eğitimi alıyor. Devlet okullarında öğretmen olabilmek için il eğitim kurumu tarafından yapılan işe alma sınavından geçmesi gerekiyor. Bu sınav her okul kademesi için ayrı uygulanıyor. Bu sınavlar genellikle yazılı, fiziksel egzersiz, müzik, resim yabancı dil performansı pratik sınavları, bireysel veya grup mülakatı, tez sınavı, ders planı hazırlama,bilgi ve kabiliyet testleri gibi içeriklerde oluyor. İlk yıl deneme süresi oluyor.

FİNLANDİYA: Öğretmen adayların yüksek lisans eğitimi almaları isteniyor. Liseden en yüksek notlarla mezun olan öğrenciler öğretmenlik için başvuruyor. Zor bir tarama sürecinden geçiyorlar. Başvuranların yalnızca yüzde 10'u kabul ediliyor. Ulusal bir sınav yok. 

YENİ ZELANDA: Öğretmenlik programını bitirenler oluşturulan Öğretmenlik Konseyi'ne başvurarak, geçici öğretmen kaydı ve uygulama sertifikası alıyor. Tam lisanslı bir öğretmen rehberliğinde iki yıl geçici öğretmenlik yapıyorlar. Başarılı olan öğretmenlik lisansı alıyor.

ALMANYA: Abitur olgunluk sınavında başarılı olanlar öğretmenlik eğitimi alabiliyor. 2 yıl öğretmenlik uygulaması yapıyor. Yazılı ve sözlü iki aşamalı bir sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanıyor.

FRANSA: Bakalorya Diplomasına sahip öğrenciler öğretmen yetiştiren kurumlara başvuruyor. Lisans eğitiminin bir yıllık Öğretmen Yetiştirme Entitüsü'ne gidiyorlar. Öğretmenler atama sınavına giriyor.

GÜNEY KORE: Lise mezunlarının ilk yüzde 5'inin kabul edildiği ve sayıları 13 olan kurumlara ilkokul öğretmeni olabilmek için giriliyor. Öğretmenlik için eyalet ve il eğitim ofisinin eğitim ve kişilik testlerinden oluşan sınavına giriyorlar.

​İNGİLTERE: 3-4 yıl arasında değişen lisans programlarının yanında 36 haftalık sertifika programları var. Bu programları bitirenlerin 1-2 yıl arasında değişen öğretmenlik uygulama süresini tamamlaması şart. İngiltere'de üniversitelerden mezun olan öğrencilere, dersleri ve uygulama eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıklarına dair Mesleğe Giriş Profili Belgesi veriliyor. Mezunların atanabilmeleri için Nitelikli Öğretmen Statüsü (QTS) almaları gerekiyor.

Bu haber Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan imzasıyla yayımlanmıştır

30-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş