Arama sonuçları

Öğretmene aşı: Özel okulda ‘zorlama’ değil, ‘ikna’ var

Öğretmene aşı: Özel okulda ‘zorlama’ değil, ‘ikna’ var

Bazı özel eğitim kurumları başta öğretmenler olmak üzere “aşı olmayan” eğitim çalışanlarıyla yollarını ayıracaklarını söyleyerek, zorunlu aşı uygulamasını başlattı. Eğitim sendikaları ve hukukçular ise anayasaya göre aşıda zorlama olamayacağını söyleyerek, bu uygulamanın hukuksal olmadığını, çalışanların yasal haklarını arayabileceklerini ve tazminat talep edeceklerini dile getiriyor.

OKULLARDAN MEKTUP GİDİYOR

Bazı özel okullar ise velilerine “aşı olmayan öğretmenleri çalıştırmayacaklarını” bu nedenle çocuklarını rahatlıkla okula gönderebileceklerine ilişkin mektup yollamaya başladı

Peki özel okullarda “aşı” ile ilgili bağlı oldukları derneklerin bir kararı var mı? Nasıl bir uygulama söz konusu?

ÖZEL OKUL DERNELERİ NE DİYOR?

Bu soruyu Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel ile TÖZOK Yönetim Kurulu üyesi Minâ Akçen’e sorduk. İşte yanıtlar:

ANAYASA’YA AYKIRI KARAR ALAMAYIZ

TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk:

Dernek olarak alınmış bir aşı kararımız yok. Anayasaya göre zaten böyle bir zorlama kararı da ne biz ne de okullar alabilir. Özel okul öğretmenlerinin neredeyse tamamı zaten aşılandı. Sağlıkçılar gibi eğitimciler de bu konuda duyarlı, önceliğimizin çocukların ve toplumun sağlığının önemli olduğunu biliyorlar. İkna, tavsiye yöntemi uygulanıyor. Batı ülkelerine baktığımızda İtalya öğretmenleri aşı konusunda zorunlu tuttu. Almanya isteğe bağlı bıraktı ama belli periyotlarda PCR testini yaptırma zorunluluğu getirdi.  Aşılı olmayan bırakın okulu, AVM’ye de giremiyor. Ancak Anayasa çok net. Sağlık Bakanlığı’nın alacağı kararı biz destekliyoruz. Aşı olmadığı için öğretmenin iş akdinin feshedilmesi de yasal değil, karşıyız böyle bir uygulamaya. Yasa değişmeden, kimse zorlama getiremez ve işten atacağını söyleyemez.

AŞI ZORLAMASI YAPAMAYIZ

TÖZOK Yönetim Kurulu Üyesi Mina Akçen:

Eğitim çalışanlarının aşılanması için okullar zorlama yapamaz. Ama eğitim kurumları olarak bizler ilim, bilim diyoruz, bunlara inanan ekiplerle çalışmak zorundayız. Ama bizlerin eğitim personeli zaten aşılı ve aşıya karşı değiller. Zorlama değil, tavsiye, ikna olabilir ancak. Çalışma koşullarımız belli, sözleşmeleri yasalara göre yapıyoruz, iş akitlerinin aşı nedeniyle fesh edilmesi söz konusu olamaz. Bu keyfi bir karar ve hukuki değil. İş kanununda böyle bir madde yok. Bu olmaz. Bazı eğitim kurumları ücretsiz izne çıkartabilir mi? Bu da çok zor. 20 saat ders veren öğretmenin yerine kim ders verecek? Ücretsiz izinler ancak doğum, askerlik, hastalık gibi durumlarda kullanılıyor. Ama eğitimciler sadece kendilerine ve ailelerine karşı değil, topluma karşı sorumlulukları olduğunun da farkında.

ZORLAMIYORUZ, ÖNERİYORUZ

TÖDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel:

Biz eğitim çalışanlarına aşı olmalarını öneriyoruz, bu konuda zorlayıcı bir tutum yok, olamaz da. Ama personel zaten aşılı. Kendi kurumlarımızda ben bir tane bile çalışanın aşısız olduğunu görmedim. Özel okul öğretmenleri aşı yaptırıyor. Asıl öğretmenden önce velilerin de aşılanması gerekiyor. Aşı olmak istemediğini söyleyen eğitim çalışanı ile karşılaşmadım. Zorlama yok, tavsiye ve ikna olabilir ancak. Bu konuda bir sorun olacağını da düşünmüyorum. Zaten kurslar da okullar da takviye eğitimi için açıldı. 6 Eylül’de de yüz yüze eğitime geçeceğiz.

17-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş