Arama sonuçları

Öğretmene mülakat: Yargı ‘objektif değil ve atamaları durdurun’ dedi

Öğretmene mülakat: Yargı ‘objektif değil ve atamaları durdurun’ dedi

Sözleşmeli öğretmene mülakat konusunda tartışmalar bitmiyor. Adaylar, mülakatlarda haksızlık yapıldığını söylerken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise mülakatların adil ve objektif olduğunu belirtiyor. Mülakatlarla ilgili son karar ise yargıdan geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023 KPSS puanına göre 20 bin  sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yapılan sözlü sınavları yapmış ancak iller arasında sınav komisyonlarının farklı uygulamalar yapıldığı gündeme gelmişti. Buna göre bazı illerde KPSS puanının yuvarlanması suretiyle matbu puanlar verilirken, bazı illerde ise KPSS puanına ek yüksek puanlar verilerek sözlü sınav puanları belirlendiği iddası gündeme gelmişti. Bu uygulama farklılığının ise KPSS puanına göre kontenjan içinde yer alan bazı adayların sözlü sınav başarı puanına göre kontenjan dışında kalmalarına ve atanamamalarına yol açtığı ifade edilmişti.

ADAYLAR DAVA AÇTI

Türk Eğitim Sen bu adaylada hukuki destek vermiş ve sendika avukatları dava açmıştı. Sendikadan yapılan açıklamada Ankara 19. İdare Mahkemesinin 2024/1772 E. Sayılı ve 05.02.2025 tarihli kararıyla; davacı tarafından sözlü sınav puanına yapılan itirazın reddine dair işlemin yürütmesi durdurulduğu açıklandı. Açıklamada kararın gerekçesi de paylaşıldı. İşte o gerekçe:

“..Bu minvalde, davacıya tüm sınav komisyonu üyeleri tarafından "eğitim bilimleri" kriteri yönünden "0" puan verildiği gibi, "bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü" kriteri alt baslıkları altında yapılan öğretim sürecine ilişkin değerlendirmelerde davacıya tam puan olan "5" puan verildiği, buna göre davacıya eğitim bilimleri kriteri yönünden neden "0" verildiğine yönelik değerlendirme formunda bir açıklamada bulunulmadığı gibi, benzer kriterler yönünden tam puan verilmesinin de somut bir gerekçe ile ortaya konulamadığı, ayrıca davacıya sorulan 2025 ve 3034.soruların cevaplarının da bulunmadığı görülmektedir.

HAYATIN AKIŞINA AYKIRI

Bu durumda, "eğitim bilimleri" kriteri yönünden "0" puan verilmesine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulmadan ve her bir kriter yönünden yapılan değerlendirmede bütün komisyon üyeleri tarafından ayrı ayrı değerlendirme yapılmasına rağmen bütün kriterler ve alt kriterler için komisyon üyelerinin aynı puanı takdir etmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu nedenle takdir yetkisinin objektif kullanılmadığı sonucuna varıldığından, davacının yapılan sözlü sınav neticesinde başarısız sayılması işlemine yaptığı itirazın reddine yönelik işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.

Diğer yandan; davaya konu işlemin devamı halinde sözlü sınavda başarılı olan diğer adayların atamasının yapılması ve olası kadrosuzluk durumu halinde davacının çalışma hakkının zedelenebileceği gibi hususlar gözetildiğinde, dava sonuçlanıncaya kadar işlemin uygulanmaya devam etmesi hâlinde telâfisi güç zararlar doğabileceği açıktır.”

17-02-2025


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş