Arama sonuçları

Öğretmenler anlatıyor: Dört öğrenciyle canlı ders

Öğretmenler anlatıyor: Dört öğrenciyle canlı ders

Öğretmenler anlatıyor: Dört öğrenciyle canlı ders. Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, eğitime erişenlerin ne kadar verim sağladıkları da tartışılıyor çünkü öğrencilerin çoğu, sınıfta kalmayacaklarını öğrendikten sonra derslere ilgilerini tamamen kaybetti.

Ancak yeni öğretim yılı öğrenciler için o kadar kolay olmayacak. Özellikle de ilk dönemin, pek çok sınıf seviyesinde ‘‘uzaktan’’ süreceği düşünülüyor ve öğrenciler sınavlarda tüm kazanımlardan sorumlu olacak, yoklama ihmal edilmeyecek.

Erişim gene büyük bir sorun olarak karşımızda durmakla beraber okula yeni başlayanların nasıl okuma-yazma öğreneceği de başka bir tartışma konusu. Liselere ve üniversiteye giriş sınavlarına girecek öğrencilerin durumu da net değil. Milli Eğitim Bakanı ‘‘her konuya çalışsınlar’’ dese de öğrenciler, sınavlarda kazanımların tamamından soru gelip gelmeyeceği konusunda açıklama bekliyor.

Bütün bu kaosun tam merkezinde yer alan öğretmenler, bir yandan sağlık kaygısı yaşarken bir yandan da öğrencileriyle iletişimlerini sıkı tutmaya, onların öğrenim kaybı yaşamamasına çalışıyor.

Biz de eğitimde yaşananları öğretmenlerin kendilerinden dinlemek istedik çünkü ‘eğitime erişemeyen çocuklar var’ cümlesi bir tespitse, bir öğretmenin “yaptığım canlı derse 39 öğrencimden sadece 4’ü katıldı’’ demesi bu tespitin somut bir göstergesi.

Yazı dizisinde olabildiğince her sınıf düzeyinden öğretmenlerin katkı sağlamasını amaçladık. Bir kısmı haklı nedenlerle adlarının yayımlanmasını istemedi. Dizimize katkı sağlayan tüm öğretmenlere teşekkür ederim.

DÖRT ÖĞRENCİYLE CANLI DERS 

Meslek lisesi öğretmeni N. S, 39 öğrencisinden 35’inin derse katılmadığını, yaptırım da bulunmadığını söylüyor. N.S, Cumhuriyet'in sorularını şu şekilde yanıtlıyor:

Hangi okulda öğretmensiniz? Kaçıncı sınıfları okutuyorsunuz?

Bir meslek lisesinde Matematik öğretmeni olarak görev yapmaktayım. 9 ve 10. sınıflar ağırlıklı olmak üzere bütün sınıflara derse giriyorum.

Mart ayında başlayan uzaktan eğitim sürecini nasıl geçirdiniz? Neler yaşadınız? Bütün öğrencileriniz eğitime erişti mi?

Öğrencilerimizin tamamı uzaktan eğitime erişemedi elbette. Okullarımız eğitimde eşitlik ilkesini gerçekleştiriyordu. Çünkü her öğrenci okula gelebiliyordu. Fakat eğitim uzaktan yapılmaya başlandığı anda bırakın internetten canlı dersleri takip etmeyi, evinde televizyonu olmayan öğrencilerimiz bile vardı. Aslında her şey anlatıldığı veya planlandığı gibi olmuyor. Evinde kendine özel, çalışabileceği odası olmayan öğrencilerimiz var. Canlı ders yapıyoruz, evde kardeşlerinin sesleri geliyor, annesinin babasının sesi geliyor. Durum böyle olunca elbette katılım sayısı çok olmadı. İnterneti, bilgisayarı, telefonu olmayan öğrenciler canlı derslere katılamadı. Katılanlar ile ne kadar sağlıklı oldu tartışılır. Aynı zamanda bir de bilerek derse katılamayan bir grup öğrenci vardı. Onları bir şekilde gerek öğretmenler, gerek idarecilerimiz sürekli iletişime geçerek derslere katılamaya teşvik etmeye çalışıyorduk. Ama belki de uzaktan eğitimde katılım sayılarında yaşanan en büyük sıkıntı, Sayın Milli Eğitim Bakanı’ın “Bu sene hiçbir öğrencimiz sınıfta kalmayacak.” demesinin ardından yaşandı. Bu açıklamadan sonra biz ne yapsak, ne desek faydasızdı.

Bizlerin yaşadığı bir diğer sıkıntı ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu puanlama sistemiydi. Bizler EBA’ya veya EBA Akademik Destek sistemlerine girip, bir şeyler yaptığımızda bizlere puan veriliyordu. İşin içinde puan var ise yarış vardır. Okullara haftalık il, ilçe, okul bazlı sıralamalar gelmeye başladı. Eğer okulunuz geride ise idarecilere baskı yapıldı, idareciler de bizlere baskı yaptı. Başka ağları kullanarak yapılan çalışmalar sayılmadı. Eğer puan olarak geride kaldıysanız hiçbir şey yapmayan öğretmen oldunuz.

Bütün öğrencilerinizin konuyu anladıklarından nasıl emin oluyorsunuz? Anlamayan olursa ne yapıyorsunuz?

Uzaktan eğitimde çok fazla emin olamıyoruz doğruyu söylemek gerekirse. Çünkü normalde öğrencinin derse aktif katılımını sağlayarak, onlardan anında geri dönüt alarak ve hatta bazen onların davranışlarından, bakışlarından bile anlıyoruz anlayıp anlamadıklarını. Öğrencilere EBA üzerinden veya kendimiz doğrudan iletişim ağları üzerinden ödevler verdik, ama öğrenciyi sürecin bütününe dahil etmekte zorlandığımız için bu konuda da zorlandık doğrusu. Anlamayanlar oldu elbette. Ve şimdi konuların telafisi ve tekrarı niteliğinde bir kez daha uzaktan eğitim ile öğrencilerimize konuları anlatıyoruz. Ama sonuç yine aynı. Dün yaptığım canlı derste 39 öğrenci olması gerekirken ben 4 öğrenci ile canlı ders yaptım. Canlı derslere katılım sağlamayan öğrenciler için bir yaptırımımız yok maalesef.

Sizce uzaktan öğrenilebilecek en kolay ve zor dersler hangileri?

En başta da dediğim gibi öğrenmenin sınıf ortamında öğrenci ile yüz yüze, göz göze olacağını düşünen bir öğretmenim. Uzaktan eğitim ile anlatılacak kolay ders yok bana göre. Uzaktan eğitim ile hepsi zor.  Matematiğe ya da sayısal derslere göre sözel derslerinin anlatımının daha kolay olacağını düşünüyorum. Ama dediğim gibi anlatımı kolay. Öğretme ve öğrenme olarak düşündüğümüzde hepsi zor. Öğrenci ile yüz yüze, göz göze olmak gerekli.

Uzaktan eğitim ile öğrenme olur mu?

Elbette olur. Öğrenci istekli olduktan sonra ve imkânları da yeterli ise her şekilde öğrenir. TV’den öğrenir, canlı derslerden, elindeki kitaptan da öğrenir. Sınıftaki gibi olmaz ama olur neticede.

MATEMATİK SUNUMLA ÖĞRETİLMEZ

Matematik dersini uzaktan nasıl anlatıyorsunuz? Öğrenmeyi kolaylaştırıcı yöntemleriniz var mı?

Matematik dersi zaten normalde meslek liselerinde okuyan öğrencilerin çok fazla önyargılı olduğu bir derstir. Yüz yüze eğitimde bile öğrencilere bir şeyler öğretirken zorlanıyoruz. Bizim dersimiz maalesef sunum hazırlayarak okunup anlatılacak bir ders değil. Ben kendi adıma, ki birçok öğretmenin de yaptığı gibi bu süreçte grafik tablet aldım kendime. Böylece canlı derslerde zorlanmadan ders anlatabileyim. Matematiği anlatırken öğrencilerin aktif katılımını sağlayarak ve günlük hayattan örnekler vererek öğrenmeyi kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Uzaktan eğitimde de aynı şekilde anlatmaya çalıştım.

08-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş