Arama sonuçları

Öğretmenler iş bıraktı: Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli

Öğretmenler iş bıraktı: Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 14 eğitim sendikası, Türkiye'nin dört bir yanında iş bıraktı. İstanbul'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürümek isteyen öğretmenler polis engeliyle karşılaştı. Eylemlerde okunan açıklamada talepler sıralandı, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrı yapıldı: "Kariyer basamakları sınavı yapılmamalı ve Öğretmenlik Meslek Kanunu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal edilmeli." BirGün'de yer alan habere göre, kamuoyunda uzun süredir tartışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 14 eğitim sendikası bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

SENDİKALAR ORTAK KARAR ALDI

İş bırakma eylemi için bir araya gelen sendikalar arasında Eğitim-İş, Eğitim Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen yer aldı.

Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleşen iş bırakma eyleminde binlerce öğretmen bir araya geldi.

Eylemlerde okunan ortak açıklamada, talepler aktarıldı: "19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması, kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması."

İSTANBUL

İstanbul'da saat 12.00’de İstanbul'da Cemberlitaş Meydanı’nda toplanan öğretmenlerin, basın açıklaması için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüşünü polis engelledi.

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, "Çemberlitaş'ta toplanarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüş yapmak isteyen öğretmenlere yönelik abluka devam ediyor. Bu abluka bir an önce kaldırılmalı, demokratik hakkımız daha fazla engellenmemeli!" denildi.

Yürüyüşlerini izin verilmeyen öğretmenler, polis engeline tepki göstererek basın açıklaması yapmadı ve metni yırtıp attı.

DAVULCU VE ZURNACI GÖZALTINA ALINDI

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın aktardığına göre, Çemberlitaş meydanında halay çeken öğretmenlere polis müdahale etti. Eğitimciler, gözaltılara tepki gösterdi ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Polis Amiri Hanife Zengin, eğitimcilerle yapılan müzakerede, “arkadaşlarınızı ben gözaltına almadım. Davul ve zurnayla basın açıklaması olmaz. Birinci üniteden onuncu üniteye geçmeyin hocam” ifadelerini kullandı. Bir başka amir ise, “Buradan bir adım attırmam. Açıklama yapacaksanız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne çağrı yapın. Buraya çağrı yaparak oraya yürüyemezsiniz. Yürütmem” dedi.

Eğitimciler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürümesine izin verilmemesi üzerine Çemberlitaş Meydanı önünde oturma eylemi başlattı. “Halay çekilmesine zemin oluşturulması” gerekçesiyle davulcu ve zurnacı gözaltına alındı. Polis davulu da kırdı. Davulcu, zurnacı ve gözaltına alınan öğretmen serbest bırakıldı.

ANKARA

Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi ve kariyer basamağı sınavının kaldırılması talebiyle iş bırakma eylemi yaptı. Ankara Ulus Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve emek-meslek örgütü temsilcileri katılarak destek verdi.

Eğitim sendikası üyeleri, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları attı.

Eğitim Sen 3 Numaralı Şube Başkanı Cemal Erdoğan, açıklamasında, "Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez" dedi.

"14 Ekim’de eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir" diyen Erdoğan, 14 sendikanın altına imza attığı talepleri şöyle aktardı:

"19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi. Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi. Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması. Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi. Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi. Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi. 3600 Ek Gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi. Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması."

İZMİR

Eğitim sendikalarının Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dair tepkileri devam ediyor.

İzmir’de eski Sümerbank önünde toplanan öğretmenlere veliler de destek verdi. Öğretmenlere destek olmak için grev kararını savunan ve eyleme gelen N.U. isimli veli, “Öğretmenlik Meslek Kanunu demek öğretmenlerin haklarını yok etmek demek. Ben artık öğretmenlerin de esnek çalışma anlayışına geçirilmek istenildiğini düşünüyorum. Bizimde çocukları düşük ücretli eğitim ve zor geçinen emekçilerinin ders verdiği çocukların velileri olarak eyleme destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İzmir’de eyleme katılan bir öğretmen de, “Öğretmenleri birbirinden ayıran kategorize eden bu meslek kanununa karşı çıkıyoruz. Öğretmenlik mesleği zaten uzmanlık gerektiren bir meslektir. 3 ay süren bir uzaktan eğitim süreciyle böyle bir uzmanlaşmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. Velilerin okulda uzman ya da başöğretmen arayacağı bir sürece sürüklenmesi kabul edilemez. Bu yasa derhal iptal edilmeli ve tüm eğitim emekçileriyle görüşülerek yeni bir meslek kanunu hazırlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

İzmir’deki eylemde Eğitim Sen İzmir Şubeleri adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, “ Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” ifadelerini kullandı.

UŞAK

Uşak’ta da eğitimciler eski belediye binası önünde toplanıp Uşak Kent Meydanı’na yürüdü. Uşak’ta greve katılan bir öğretmen de şunları söyledi: “Öğretmenler ekonomik ve sosyal olarak aynı düzeydeydi. Sonra sözleşmeli, ücretli, stajyer gibi unvanlarla öğretmenler ayrıştırıldı ve piramit oluşturuldu. Piramitin en üstündeki kişiyi bir alttakiyle, onu da bir alttakiyle terbiye etmek için böyle bir sistem oluşturup parçalayıp yok etmek istediler. Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla tam anlamıyla bu piramiti sivriltecekler ve eğitim emekçisini etkisizleştirmek istiyorlar. Türkiye genelinde son yılların en etkili eğitim grevi gerçekleşti. Bu grevi en tepedeki insanların da görüp, ona göre karar vermesi lazım.”

ANTALYA

Öğretmenlik Meslek Kanununun iptali için iş bırakan Eğitim Sen ve Eğitim İş üyeleri Antalya Kanza parkında toplanarak Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Grevi değerlendiren Eğitim Sen Antalya Şubesi Örgütlenme Sekreteri Çiğdem Altıntaş Peker, “Eğitimin yıllardır çözülmeyen sorunlarına rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu adı altında eğitimin, eğitim emekçilerinin hiçbir sorununa çözüm üretmeyen bir kanunla karşı karşıyayız. Kariyer hiyerarşisini dayatan, öğretmenler odasındaki huzuru bozmaya çalışan bu kanunu istemiyoruz. Tüm uyarılarımıza rağmen revize edilmeyen kanun iptal edilsin. Kariyer hiyerarşisine son verilsin diye okullarımızda iş bıraktık. Alanlarda sesimizi duyuruyoruz. Kariyer Basamakları Sınavı’nı istemiyoruz” dedi.

03-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş