Arama sonuçları

Öğretmenlerden sonra 'işsiz mühendisler ordusu' da oluştu

Öğretmenlerden sonra 'işsiz mühendisler ordusu' da oluştu

Elektrik Mühendisleri Odası, genç mühendislerin istihdam sorununa dikkat çekerek kamuya ya da özele yeni mezun istihdamı şartı getirilmesini istedi.

BirGün'de yer alan habere göre, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, oda üyesi mühendislerin yaşadığı işsizlik sorununa dikkat çekti. Oda, mezuniyet öncesinde staj olanaklarından başlanarak istihdamın artırılması çağrısı yaptı.

ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ

Açıklamada “Başta kamu kuruluşları olmak üzere, kamu hizmeti yapan özelleştirilmiş kurumlar ve mühendis çalışan sayısı yüksek şirketlere yönelik yeni mezun mühendis istihdamı zorunlu hale getirilmelidir” dendi.

EMO İzmir Şubesi, oda üyesi mühendislerin işsizlik sorununa dikkat çeken yazılı bir basın açıklaması yaparak istihdam çağrısında bulundu. EMO’nun yaptığı basın açıklamasında, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) mezun sayıları istatistiklerine de yer verilerek şöyle denildi:

“EMO üyelerinin çalışma alanları kapsamına giren "Elektrik ve Enerji" ile "Elektronik ve Otomasyon" eğitim-öğretim alanlarındaki toplam mühendis mezun sayısı bu yıl 23 bini aşmıştır. Beş yıl öncesine göre; yıllık mezun sayısında yüzde 38’i bulan bir artış yaşanmıştır."

"EKONOMİK KRİZ VE ÜNİVERSİTELERDE PLANSIZ ARTIRILAN KONTENJANLAR İSTİHDAM SORUNUNU ARTIRDI"

Ekonomik kriz ve üniversitelerde plansız artırılan kontenjanların mevcut istihdam sorununu daha da artırdığı vurgulanan açıklamada 2020 yılında yapılan ankete de değinilerek şu veriler hatırlatıldı:

“EMO üyeleri arasında genel işsizlik oranının yüzde 31,2 düzeyinde olduğu, son 5 yıldaki mezunlara bakıldığında ise oranın yüzde 36,3’e çıktığı belirlenmişti. Yani 2020 yılında 10 genç mühendisten yaklaşık 4’ü iş arıyor. Her 10 işsiz genç mühendisten beşi 1 yıldan az, dördü 1 yıldan fazla, biri ise 2 yıldan fazla zamandır işsiz.”

Staj ve istihdam olanaklarının artırılmasına yönelik yapılan önerilerden bazıları şöyle:

Mezuniyet öncesi staj olanakları artırılmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti yapan özelleştirilmiş kurumlar ve mühendis sayısı belli bir sayıya ulaşmış şirketlerin bünyelerinde her yıl zorunlu olarak bir sayıda stajyer bulundurulması sağlanmalıdır. Bu stajyerlerin SGK primleri ve maaşları devlet tarafından yatırılmalıdır.

Kamu kuruluşları, kamu hizmeti yapan özelleştirilmiş kurumlar ile mühendis çalışan sayısı yüksek şirketlere yeni mezun mühendis istihdamı zorunlu hale getirilmelidir.

27-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş