Arama sonuçları

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) nedir?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) nedir?

Öğretmen adayları atanabilmek için 2013 yılından itibaren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dışında aralarında Türkçe ve sınıf öğretmenlikleri branşlarının da yer aldığı  Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bir başka sınava daha girmek zorundalar. Bu branş sayısı 16 iken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2016 ÖABT'ne yeni sınav yapılacak branş olarak okul öncesi öğretmenliğini de ekledi.    

Öğretmen olarak atanmak istiyorsanız önce KPSS'ye girmeniz gerek. Bu sınavda 60 soruluk Genel Yetenek ile yine 60 soruluk Genel Kültür testlerini yanıtlayacaksınız. Bu iki test öğretmen olmak isteyen tüm adayların girmek zorunda olduğu testler. Ardından da 80 soruluk Eğitim Bilimleri testine gireceksiniz. 

İşte ÖABT ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

TÜM ADAYLAR ÖABT'YE GİRMEK ZORUNDA MI?

17 ayrı branştan birine atanacaksanız Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bu sınava girmek zorundasınız.

SINAV SONUÇLARI NE KADAR SÜRE İÇİN GEÇERLİ?

Bu sınavların sonuçları bir yıl geçerli.

ÖОRENCİYKEN GİREBİLİR MİYİM?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrenciyken girilen bu sınavların sonuçlarını kabul etmiyor. Bu yüzden sınavlara girmek için mezun olmanız gerekiyor.

ÖОRETMENLİK ATAMA PUANLARI NEDİR?

Öğretmenlerin bu sınavlar sonucunda atanabilmeleri için girdikleri sınavlara göre iki tane puanı oluşuyor. Bunlar P10 ve P121 puanları.

P121 PUANI NEDİR?

17 branştaki öğretmenlik için hesaplanan puan türünü ifade ediyor. Bu puan genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ile ÖABT testleri sonucunda oluşuyor. 17 branştan birinde öğretmenlik yapmak isteyen adaylar 3 oturumda yapılan bu sınavlara girmek zorunda.

P10 PUANI NE DEMEK?

17 branş dışındaki alanlarda atama başvuruları için kullanılan puan türünü ifade ediyor. Bu puan türünün oluşması için adayların Genel Kültür ve Genel Yetenek ile Eğitim Bilimleri testlerine girmeleri gerekiyor. 

İPTAL SORUDAN PUAN YOK

9 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6774 sayısı yasadaki değişiklikler ÖABT için de geçerli. Buna göre ÖSYM'nin düzenlediği sınavlarda sorular iptal edilirse bunlar değerlendirme dışı bırakılacak, geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Eski sistemde iptal edilen soru olduğunda bunları adayların tümü doğru yapmış kabul ediliyordu.

ÖABT HANGİ BRANޞLARDA YAPILIYOR?

1-  Türkçe Öğretmenliği

2-  İlköğretim Matematik Öğretmenliği

3-  Fen Bilimleri Öğretmenliği

4-  Fen ve Teknoloji Öğretmenliği

5-  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

6-  Türk Dili ve Edebiyatı

7-  Tarih

8-  Coğrafya

9-  Matematik (Lise)

10- Fizik

11- Kimya

12- Biyoloji

13- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

14- Yabancı Dil (Almanca ve İngilizce)

15- Rehber Öğretmen

16- Sınıf Öğretmenliği

17- Okul Öncesi Öğretmenliği

TESTLERİN AОIRLIОI NEDİR?

ÖABT öğretmen olmak isteyenler için hesaplanan KPSS121 puanının oluşmasında 0.50 oranında etkili. Eğitim Bilimleri Testi'nin ağırlığı 0.20, Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testi'nin ağırlıkları ise 0.15 tir. Ancak 17 branş dışında müzik, beden eğitim öğretmenlikleri gibi atamalarda kullanılacak olan KPSS10 puanının hesaplanmasında Eğitim Bilimleri Testi'nin ağırlığı 0.40, Genel Yetenek Testi'nin ağırlığı 0.30, Genel Kültür Testi'nin ağırlığı da 0.30 olacak.

Fotoğraf:Eyüboğlu Eğitim Kurumları

13-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş