Arama sonuçları

Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavı son buluyor

Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavı son buluyor

Milli Eğitim Şûrası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öğretmenlerle ilgili “kariyer basamaklarını” da açıkladı. Erdoğan aynı zamanda öğretmenlerin adaylıklarını kaldırmak için girdikleri Adaylık Kaldırma Sınavı’nın (AKS) kaldırılacağını duyurdu. Erdoğan, “Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayacağız” dedi.

AKS NEDİR?

Adaylık Kaldırma Sınavı’na (AKS) bir yılını dolduran hem sözleşmeli hem de kadrolu öğretmenler giriyor. 2015 yılında yayımlanan kanun değişikliğine göre yazılı olarak yapılıyor. Sınava girmek için öğretmenlerin performans değerlendirmesi sonucunda başarılı olmaları gerekiyor. Sınav ücretli, 2021 Eylül ayında yapılan sınav için öğretmenler 140 TL ödedi. Sınavda adaylara çoktan seçmeli 100 soru soruluyor ve 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı oluyor.

Eğitimciler bu sınav sisteminin yerine ne geleceğini merak ediyor.

Adaylık Kaldırma Sınavı’nın kaldırılmasına ilişkin eğitim sendikaları ne diyor?

KALDIRILSIN İSTİYORDUK

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan:

Sayın Cumhurbaşkanı ‘Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayacağız’ dedi. Biz bu sınava zaten karşıydık. Hali hazırda aday öğretmene zaten performans değerlendirmesi yapılıyor. Oysa öğretmenler eğitim fakültesini başarıyla bitirip, bir öğretmenlik sınavına girerek, başarılı olarak atanıyor. Bunun üzerine bir sınav olmamalı. Sınav yerine mülakat geleceğini düşünmüyorum.. Mevcut performans sisteminin daha da iyileştirilip, süresinin uzatılmasıyla bu sürecin değerlendirileceğini düşünüyorum.

SÖZLÜ SINAVLAR GELİR Mİ?

Eğitim İş Sendikası Başkanı Kadem Özbay:

Aday öğretmenlik sınavının kaldırılacak olmasına gelince; adaylık mesleki gelişim programına göre olacak dendi. Burada sözlü sınavlar mı olacak? Mülakatların belirleyici olacağı bir sistem geldiğinde daha vahim tablolarla karşı karşıya kalırız.

LİYAKAT DIŞI ATAMALAR VAR

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul:

Kutuplaşmanın olmadığı, güvene dayalı ilişkilerin geçerli olduğu, öğretmenlerin mesleki gelişme ve yetişme kriterlerinin çok akılcı olduğu dönemde sınav kaldırılır. Ancak Türkiye çok kutuplaşmış durumda. Likayat dışı atamalar çok fazla, keyfi atamaların olduğu dönemde sınav kaldırılmasını doğru bulmuyoruz.

 

 

 

01-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş