Arama sonuçları

ÖKM’de hangi eksiklikler var?

ÖKM’de hangi eksiklikler var?

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun yeni kazanımlar getirmekle birlikte eksiklikleri olduğunu da söyledi. 43 maddelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’na görüşülmeye başlandığını hatırlatan Geylan, teklifle 20 yıl ve daha fazla hizmeti olan öğretmenlerin uzman olma ya da bekleme şartı olmaksızın başöğretmenliğe başvurabileceklerini söyledi. Kademeli olarak 7 yıl devam edecek bu uygulama sayesinde yaklaşık 230 bin öğretmenin daha başöğretmenlik tazminatından faydalanabileceğini dile getirdi. 

ÖĞRETMENE ŞİDDET DÜZENLEMESİ 

Yine teklifte şiddete dair alınacak yasal önlemlere de dikkat çeken Geylan, “Teklif yasalaştığında, yıllardır kanayan yara haline gelen eğitim çalışanlarına şiddete yönelik hadiseler vuku bulduğunda fail hakkında cezalar %50 oranında artırılacak, hapisle yargılanacak ve hapis cezaları ertelenmeyecek” dedi. 

HANGİ EKSİKLİKLER BULUNUYOR?

Geylan, teklifte bulunan ve ancak eksik olan bölümleri de şöyle özetledi: 

-Başta mazeret tayinleri olmak üzere, öğretmenlerin yer değiştirmesine dair düzenlemeler eksik kalmıştır. 

- Hizmet puanlarının tespitine dair eksikler giderilmemiştir.

-Yönetici görevlendirme süreci mutlaka kanunda yer almalıdır. Keyfiyeti sonlandıran, liyakat ve ehliyete dayalı, adalet üzerine yürütülen bir yönetici atama sistemi mutlaka kanuni bir güvenceye kavuşturulmalıdır. 

-  Başarıyı takdir ve teşvik eden bir ödül sistemi mutlaka kanunla birlikte ihdas edilmelidir. 

-  Öğretmenliğin sona erdirilmesi ve hizmet sınıfının değiştirilmesine dair düzenleme, kişisel inisiyatiflere ve özellikle mobbinge meydan vermeyecek şekilde tedbirleri ihtiva etmelidir. Sağlık Kurulu raporu konusu mevzuatta mutlaka yer almalıdır.

-Öğretmenlerin mesleki gelişimleri ve yönetici eğitimi için katkı sunacak olan Milli Eğitim Akademisi’nin işlevi aday öğretmenler bakımından yeniden düzenlenmelidir. Aday öğretmenlerimizi 1 yıl süreyle akademide eğitime almak, hem süre açısından çok uzun hem de adeta öğretmen yetiştirme sürecinin bir son aşaması olarak değerlendirilebileceğinden dolayı uygun değildir. Bu uygulama, ancak genç meslektaşlarımızın adaylık eğitiminin bir karşılığı olmalı, eğitim süresi 3 ayla sınırlı olmalı ve öğretmen adaylarımız 1 Eylül’de göreve başlatılmalıdırlar.”

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA MÜLAKAT OLMAMALI

Ayrıca kanun teklifinde yer almayan ancak adı Öğretmenlik Meslek Kanunu olan bir düzenlemede mutlaka olması gereken noktalardan birisinin de Geylan, öğretmen atamalarının mülakat olmadan ve sadece KPSS başarısı esas alınarak yapılması gerektiğini belirtti. Geylan, sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamalarının kaldırılarak tüm öğretmenlerin kadrolu şekilde istihdam edilmesi talebini yineledi.

04-10-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş