Arama sonuçları

Okul öncesi eğitimde hedef yüzde 100 okullaşma

Okul öncesi eğitimde hedef yüzde 100 okullaşma

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Türkiye'de okul öncesi 5 yaşta okullaşma oranının yüzde 100'e yaklaştığını belirtti. Yazıcı, "İstanbul'da bu imkanı yüzde 100'e çıkartmak için 1000 anaokulumuzu da bakanlığımızın yatırım ve destekleriyle yapılandırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Zeytinburnu Şehit İbrahim Yılmaz Anaokulu'nu ziyaret ederek sınıfları gezen Yazıcı, öğretmenlerden işledikleri derslere ilişkin bilgi aldı, öğrencilerle sohbet etti.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Aile Okulu eğitiminin verildiği sınıfta velilerle de bir araya gelen Yazıcı daha sonra Okul Öncesi Eğitiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, İstanbul genelinde okul öncesi eğitimin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okul öncesi eğitimle ilgili Türkiye genelinde çok önemli stratejik çalışmalar yürüttüğünü belirten Yazıcı, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın en temel yollarından birinin, okul öncesi eğitimi güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Yazıcı, toplumdaki imkan eşitliklerini sağlamanın yolunun da eğitimden geçtiğini, bu bağlamda güçlendirme çalışmalarının çok yönlü ele alındığını anlatarak şöyle konuştu:

"Bunun en temel sağlayıcılarından biri fiziksel kapasitenin artırılması. Fiziksel kapasite artışında bizzat Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, Sayın Bakanımızın öncülüğünde Türkiye genelinde 3 bin anaokulu yapılması için çalışma başlatılmıştı. Bu bağlamda İstanbul'umuzda 1000 anaokulunun üretilmesine ilişkin çok yönlü çalışmalar devam etti. Bununla ilgili Bakanlığımızın İstanbul'da arsa üretilen bütün alanlarla ilgili okul öncesi yatırımları gerçekleşti. Bir yandan da kapasitesi uygun olan okullarımızın fiziksel kapasiteleri dikkate alınarak öğrenci ağırlığı ve yoğunluğu göz önünde bulundurulmak şartıyla bağımsız okullar da yeniden yapılandırıldı. Böylece velilerimizin genel beklentisi olan tam gün eğitim, çocuklarımızın anaokulunda çok daha etkin zaman geçirebilmelerini sağlayacak temel bir düzenleme de gerçekleşmiş oldu."

OKUL ÖNCESİNDEKİ OKULLAŞMA ORANLARI

Fiziksel kapasiteyle birlikte İstanbul'daki okul öncesi öğretmen ihtiyacının da ele alındığına işaret eden Yazıcı, geçen yıl 20 bin öğretmen atamasının 10 bininin İstanbul'a yapıldığını, bu bağlamda okul öncesi öğretmenlerinin çok özel bir yer tuttuğunu söyledi.

Öğretmenlerin göreve başlaması, yeni okulların ve sınıfların kurulmasıyla yeni eğitim öğretim yılına güçlü başladıklarını ifade eden Yazıcı, "Hızla okul öncesindeki okullaşma oranlarımız geçmiş yıllarla mukayese edilmeyecek şekilde arttı" değerlendirmesinde bulundu.

"OKULLAŞMA ORANINI YÜZDE 100'E ÇIKARTMAK İİÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Yazıcı, bütün uluslararası yarışmalarda, öğrenci değerleme uygulamalarında okul öncesi eğitim almış olmanın çok temel bir fark oluşturduğunun altını çizerek, öğrencilerin okul öncesindeki eğitimlerinin bütün eğitim kademelerinde çok pozitif bir etki oluşturduğunu, bu nedenle okul öncesi eğitim alanında yapılan bütün çalışmaların, yatırımların çok değerli olduğunu belirtti.

Bu çalışmalarda Bakanlığın odaklandığı temel bir faktörün de öğretmen eğitimi olduğuna dikkati çeken Yazıcı, şöyle dedi: "Öğretmen eğitimi yine okul öncesindeki çalışmaları da ilişkilendirecek şekilde büyütüldü. Diğer bir seçenek de Aile Okulu'ydu hayat boyu öğrenmede. Yani hem ailenin temel faktörü olarak çocuğu ele alan bir yaklaşım hem de onları destekleyen öğretmeneğitimleri bir bütünlük oluşturacak ve okul öncesindeki bu gelişimin doğrusal olarak etkisini toplumumuza yayılacağı kanaatindeyim."

Yazıcı, okullaşma oranlarının şu an itibarıyla yüzde 90 civarında olduğunu ama yüzde 100'e ulaştırmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

23-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş