Arama sonuçları

Okula başlama sendromu nasıl yenilir?

Okula başlama sendromu nasıl yenilir?

Okula başlama sendromu nasıl yenilir? 2017-2018 öğretim yılı 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Ancak 5 ve 9’uncu sınıflarla birlikte okul öncesi ve birinci sınıflar okula bir hafta önce başlayacak. İlk kez okula başlayacak öğrencilerin ailelerinin çoğu okul fobisi yani okula başlama sendromu ile karşılaşacak. 

Peki okul fobisi ve okula başlama sendromu nedir. Okula başlama sendromu nasıl aşılır?

OKULA BAŞLAMA SENDROMU NASIL YENİLİR?

Uzmanlara göre okul sendromu çocuktan değil ailelerden kaynaklanıyor. Uzmanlar çocuğun ilk defa ev dışında bir sosyal kuruma gideceği bu dönemde çocuklarda görülen okula başlama sendromu ve kaygının normal olduğunu söylüyor. Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan ailelelere çocukların eğer özbakımlarını yapabiliyor, uyku ve yemek düzeni varsa ve arkadaşlarıyla zaman geçirmeyi biliyorsa okula başlama sendromu yaşamayacağını söylüyor.

OKULA BAŞLAMA SENDROMU AİLEDEN KAYNAKLANIYOR

Bu çocuklar için okulun eğlenceli olacağını anlatan Arslan okula başlama sendromu için aileleri adres gösteriyor. Arslar şöyle konuşuyor: “Okula başlama sendromu çocuktan değil, aileden kaynaklanıyor. Aile, çocuğun okulda zarar göreceği, kaybolacağı gibi korkuları yaşıyorsa, çocuk bu duyguları alır ve bir daha eve dönmeyeceğine dair kaygı geliştirir. Çocuk böyle bir kaygı geliştirirse anne ve babasını okulun kapısında bekletir. Bu da çocuğun öğretmeni ve arkadaşları ile kurması gereken duygusal bağı geciktirir. Bu durum diğer öğrencileri de olumsuz etkiler.”

OKULA BAŞLAMA SENDROMU İLK HAFTADA GEÇER

Okulun ilk günü her çocuğun okula başlama sendromu yaşadığını ifade eden Arslan, bir hafta içinde bu durumun değişmemesi halinde bir sorun olduğunu söylemenin mümkün olduğunu dile getirdi. Arslan şöyle dedi: “Eğer bir ay geçtiği halde çocuk, okula isteksiz gidiyor, ağlıyor, her şeye sinirleniyor, yemek yemiyor, ağrı, bulantı, kusma gibi şikâyetler artıyorsa yardım almanın zamanı geldi demektir.”

OKULA BAŞLAMA SENDROMUNU AŞMANIN 12 YOLU 

Arslan, okula başlama sendromu aşmanın 12 yolunu şöyle sıraladı: 

1-Eve en yakın okul tercih edilmeli.

2-Çocuğu götürmeden önce okulu ve öğretmenini tanıyın ve bilgi sahibi olun. 

3-Çocuğu okula götürürken orada neler yaşayacağına dair çok açıklama yapılmamalı. Bu çocuğun kaygı düzeyini artırır. Kısaca “Öğretmenin ve arkadaşların olacak” denilmeli.

4-“Biz seni, sen izin verene kadar bahçede bekleyeceğiz, alışınca bize gitmemizi söylersin”, “Biz yine seni almaya geleceğiz, biz seni hiçbir yerde, okulda da sürekli bırakmayız” gibi açıklamalar yapılmalı.

5-“Sınıfta oturamayız, okul kurallarına uymaz” denilmeli.

6-Sakin ve rahat görünülmeli. Bu çocuğu da olumlu etkiler.

7- İlk günlerde okuldan biraz kalıp “bugün bu kadar” denilmeli ve bu süre yavaş yavaş artırılmalı. 

8-Okula gitmezse, evde kalma seçeneği sunulmamalı.

9-Kardeşi doğacaksa, doğumdan 6 ay önce okula alıştırılmalı. Böylece kardeşinin annesini alacağı tehdidi yaşamaz. 

10-Mümkünse bir gün anne, bir gün baba sırayla çocuğu almalı.

11-Çocukların okula gitmek istememesinin altında yatan neden araştırılmalı. Bunlar; arkadaşlarıyla sorun yaşaması, kıyafetiyle alay edilmesi, öğretmeninin davranışı, yemekleri sevmeme, uyku istememe vb. olabilir. 

12-Okul sendromu yaşayan çocukla duyguları konuşulmalı, ikna edilmeye çalışılmalı ve gerekirse bir uzmandan yardım alınmalı.

09-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş