Okula gitmeyen kız çocuklarının sayısı nedir?

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, eğitim çağında olmasına karşın okula gitmeyen kız ve erkek sayısını, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önerge aracılığıyla sordu. CHP’li Emre, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin gerekçesinde, yükseköğretim hariç örgün eğitim kapsamında 19 milyon 904 bin 679 öğrencinin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin öncelikli konularının başında, eğitim sisteminin bilimsel temelde fırsat eşitliğine dayalı olmasının geldiğini vurguladı.
NE İŞTE NE EĞİTİMDE
Buna karşın resmi rakamlara göre, Türkiye’de 15-29 yaş grubunda bulunan ve ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlerin oranının yüzde 28,7’ye ulaştığını kaydeden Emre, erkek çocukların yüzde 76,2’sinin, kız çocuklarının yüzde 79,6’sının ancak ortaöğretimi tamamlayabildiği; ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimdeki her 100 çocuktan 9’unun okulu terk ettiği; 5 yaş grubunda 219 bin, 6-9 yaş grubunda 222 bin, 10-13 yaş grubunda 236 bin ve 14-17 yaş grubunda ise 524 bin olmak üzere toplam 1 milyon 201 çocuğun okula kayıt olmadığı bilgisini paylaştı.
OKULLAŞMA ORANLARI VE MÜLTECİLER
Gazete Duvar’da yer alan habere göre Emre, Bakan Tekin’in yanıtlaması istemiyle önergesinde şu sorulara yer verdi:
- Son 5 yılda okula gitmeyen kız öğrenci oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?
- Son 5 yılda okula gitmeyen erkek öğrenci oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?
- Son 5 yılda okula başlayan mülteci/yabancı öğrenci sayısı nedir? Okula başlayan toplam öğrenci sayısına göre oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?
- Liseden mezun olan öğrencilerin son 5 yılda lisans-ön lisans programlarını kazanma oranı nedir?
- Yurt dışında lisans-lisans üstü eğitim almak için giden öğrencilerin son 5 yıldaki sayısı ve toplam öğrenciye göre oranı nedir?
20-06-2024