Arama sonuçları

Okullar açılacak ama bu sorular yanıt bekliyor?

Okullar açılacak ama bu sorular yanıt bekliyor?

Okullar açılacak ama bu sorular yanıt bekliyor? 31 Ağustos’ta okullar açılıyor, 18 milyon öğrenci ile 1 milyon öğretmen ‘korona gölgesi’ altında okula dönüyor. Sağlık Bakanlığı ise yayımladığı rehberde hangi önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.

"Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde planlama yapılması isteniyor. Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin ve benzeri toplu kullanım alanları, kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.

Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takacak, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilecek. Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı olan öğretmen ve diğer çalışanlar tıbbi maskeye ek yüz koruyucu da kullanacak. Tüm öğrenciler teneffüslerde de maskelerini çıkarmayacak.

OKULLAR AÇILACAK AMA BU SORULAR YANIT BEKLİYOR?

Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulacak ve maske takılacak. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı değil, çapraz oturma şeklinde olacak. Aynı öğrenci sırasını değiştirmeyecek, aynı yerde oturacak.

Okullarda toplu olarak kullanılan koridorlar, kantin, spor salonu gibi yerlerin daha az sayıda kişiyle ve dönüşümlü olarak kullanılmasına dikkat edilecek. Yemeklere dönüşümlü inilecek Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenleme yapılacak.

Tuvaletlere tek kullanımlık kağıt havlu ve tuvalet kağıdı konulacak. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmayacak.Aynı şekilde klima ve vantilatörler de çalıştırılmayacak.

Alınan önlemler genel olarak bu şekilde sıralanıyor. Peki bu önlemler nasıl gerçekleşir? , Okullarda alınacak önlemlerin bazılarının gerçekleştirilmesi özellikle devlet okulları için sorunlu. Rehberde eğitimcilerin de aklına katılan sorular var. Eğitimciler ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) bu soruların yanıtlarını bekliyor.

BU SORULAR MERAK EDİLİYOR?

Gelin bakalım hangi sorulara yanıt aranıyor:

-Rehberde okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılması isteniyor. Bu oran kapalı alanların toplamı için mi geçerli, yoksa kapalı-açık tüm alanlar hesaplanarak mı bu oran tutturulacak?

-Bin kişilik bir okulda 4 bin metrekarelik alanı kaç okul sağlayabilecek?

-Teneffüslere öğrenciler sırayla çıkacak. Bu durumda bazı öğrenciler okula erken mi başlayacak?

- 4 metrekare uygulaması için okulların sayısının iki katına çıkarılması gerek. Bunun için yeni okul mu yapılacak?

-Birleştirilmiş sınıfta okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 130 bin. Bu öğrenciler bölünerek mi okula gelecek? Okula gelmeyen sınıfların öğrencileri ne olacak?

-Yine aynı şekilde ikili eğitim yapılan okullarda ne olacak? Üstelik bu yıl liseye başlayacak öğrenci sayısı 600 binin üzerinde arttı. Derslik açığı ise yaklaşık 50 bin. Yeni derslikler yapılacak mı?

AYNI ANDA KAÇ ÖĞRENCİ OLACAK?

-Dersliklerde sosyal mesafe 1 metre olacak deniliyor. Sınıfların büyüklüğü ortalama 40 metrekare. Yani aynı anda 40 öğrenci bu okullarda olamayacak, en fazla 20 öğrenci olacak. Peki bu nasıl sağlanacak?

-Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk LGS öncesinde yaptığı açıklamada ikili eğitime geçilebileceğini dile getirmişti. Bazı okullarda ikili eğitim bile bu koşulları sağlamaya yetmeyecek. Zaten şu anda okulların yaklaşık yüzde 23’nde ikili eğitim yapılıyor. Bu yüzde 100 mü olacak?

-Örneğin İstanbul’da derslik açığı 10 binin üzerinde.  İstanbul’da yeni derslik mi yapılıyor?

-İkili, üçlü eğitim ile birlikte öğretmen açığı katlanacak. 92 bin öğretmen açığı zaten ücretli öğretmenler ile karşılanıyor. Farklı öğretmenlik modeli gelir mi?

UZAKTAN EĞİTİM KALICI MI OLACAK?

-Bazı dersler uzaktan mı yapılacak? Uzaktan eğitim kalıcı hale gelir mi?

-Rehberde öğretmenlere maskenin yanı sıra siperlik de kullanılması isteniyor. Kaç dakika bu şekilde ders işlenebilir? Öğrenci maskesini derste çıkaracak mı?

-Öğretmen, öğrenci ve çalışanların maske ve siperlikleri ile koruyucu kıyafetlerini kim karşılayacak?

TEMİZLİK GÖREVLİSİ YOK

-Okullarda yeterli temizlik görevlisi yok. Bu temizlik nasıl sağlanacak? Üstelik rehberde tuvaletlere tek kullanımlık kağıt havlu ve tuvalet kağıdı konmalı ve derslikler düzenli olarak temizlenmeli maddeleri var. 2019 MEB faaliyet raporuna göre 55 bin okuldan 26 bini temizlik ve hijyen konusunda geçer not alarak beyaz bayrak sahibi oldu.

-Okul öncesi çocuklar ile 1 ve 2’nci sınıf öğrencilerinin kişisel temizliklerini yapmaları nasıl gerçekleştirilecek?

-Klima ve vantilatör kullanılmayacak. Ancak Antalya, Adana gibi güney illerinde sıcaklıklar 31 Ağustos’ta 40 derecenin üzerinde ne olacak?

ANADOLU LİSELERİNDE 40 KİŞİLİK SINIFLAR

-Sadece İstanbul’da Anadolu liselerinin yüzde 25’nde ikili eğitim yapılıyor. Yapılan yönetmelik değişikliği ile bu yıl Anadolu liselerinin sınıf mevcudu 40 olarak belirlendi. Bazı okulların bu yıl alacağı öğrenci sayısı 480’e çıkarken, bu okulda 12 tane 9’ncu sınıf şubesi olacak. Bazı okulların öğrenci sayısı 1200 üzerine çıkacak. Bu öğrenciler arasında 4 metrekare kuralı nasıl sağlanacak?

MEB DE VELİYE TAAHHÜTNAME VERECEK Mİ?

-Velilerden taahhütname istenmesine gelince; veliler de bakanlıktan “Okullarda çocuklarınıza kovid-19 bulaşmayacak” taahhütnamesi isterse MEB bunu verecek mi?

OKUL KARANTİNAYA MI ALINACAK?

-Okulda bir öğrencide kovid-19 çıksa ne olacak? Okul karantinaya mı alınacak? Kalan öğrencilerin eğitimi nasıl sürecek?

-Dönüşümlü öğrenci gelmesini özel okulların velileri nasıl kabul edecek? Öğrenim ücretleriyle ilgili düzenlemeye gidilecek mi?

-Yanıtı en çok merak edilen soru ise uzaktan eğitim kalıcı hale mi getirilecek?

-Yatakhaneler için alınan önlemler hastalığın yayılmasını engelleyebilecek mi?

-Servislerde bir koltuk boş bırakılıp öğrenciler arasında 1 metre sosyal mesafe olacaksa servis ücretleri katlanacak mı?

BAKAN KOCA NE DEDİ?

Bu yazının yayımlanmasından sonra Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Bu açıklamada öğrencilerin derste maskelerini çıkaracaklarını söyleyerek, 4 metre kuralı ile ilgili de şöyle dedi:

"Okulun kapalı alanı en fazla 4 metrekare olmak üzere ve okulun da niteliği yani ilkokul, ortaokul, lise veya spor ve benzeri hareketliliğin fazla olduğu alanlar düşünülerek detaylı bir çalışma Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yapılıyor. Önümüzdeki haftalar gereken açıklama yapılır. Her sınıfta 4 metrekareye bir kişi şeklinde bir algı olmamalı."

08-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş