Arama sonuçları

Okullar açıldı: Bakan yeni ama sorunlar aynı

 Okullar açıldı: Bakan yeni ama sorunlar aynı

Okullar açıldı: Bakan yeni ama sorunlar aynı. 2018-2019 öğretim yılı başladı. 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen 3 aylık yaz tatilinin ardından okullarına geri dönüyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk atandığı günden bu yana öğretmenlere, velilere ve öğrencilere “iyi” mesajlar verdi ancak bakan yeni olsa da eğitimin sorunları yeni değil.

İşte yeni öğretim yılında çözülmesi gereken sorunlar:

LGS’DE YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER VAR

Bu yıl ilk kez uygulanan Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sorunları ve tartışmaları bitmedi. Hala liselere yerleşemeyen öğrenciler var. Bunun yanı sıra ilk yerleştirme kuralları yüzünden zorunlu tercih yaptıkları için binlerce öğrenci de istemedikleri okullara yerleşti.  2018-2019 öğretim yılında da LGS sürecek. Bakan Selçuk, bu yıl 8’inci sınıf öğrencilerin de LGS’ye gireceğini söylemişti. Sistemin düzeltileceğini ifade etmişti.

 

AÇIK LİSE ÖĞRENCİ SAYISI

1.5 milyon öğrenci açık lisede okuyor. Yani yaşları 14-15 olan öğrenciler örgün eğitimin dışına çıkmış durumda.

İKİLİ EĞİTİM SÜRÜYOR

2019 yılının sonuna kadar ikili eğitimin kaldırılması planlanırken, LGS yerleştirme sisteminin sorunları yüzünden birçok Anadolu lisesinde ikili eğitim başladı. Tekli eğitim yapan il sayısı Milli Eğitim Bakanlığı sitesine göre yalnızca 14 ilde var.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN ORDUSU

 

Atanamayan öğretmen sayısı 450 binin üzerinde. Her yıl bu sayı yeni mezunlarla birlikte katlanarak artıyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK

Yeni öğretim yılında da öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışılıyor. Hemen her il ve ilçede ücretli öğretmenler görev yapıyor.

 

20 BİN ÖĞRETMEN ATANDI AMA GÖREVDE DEĞİL

Temmuz ayında gerçekleştirilen 20 bin sözleşmeli öğretmen göreve başlayamadı. Çünkü güvenlik soruşturmaları sürüyor.

KARMA EĞİTİM TARTIŞMASI BAŞLADI

Yeni öğretim yılı karma eğitim tartışmaları altında başladı. Yönetmelik değişikliği ile karma eğitimin sona ereceği konuşulmaya başlandı.

 

OKULLARIN GÜVENLİĞİ KONUŞULUYOR

Okulların güvenliği en önemli konu. Uyum eğitimin başladığı gün İstanbul’da bir okula silahla girilip, rehin alınma olayı okulların güvenliğini gündeme getirdi. 3 bakanlık güvenli okul protokolü imzaladı ve okul çevrelerinin ‘steril alan’ haline getirilmesi için güvenlik önlemleri alınacak.

 

 

 

SERVİS GÜVENLİĞİ BİR YIL ERTELENDİ

 

Her öğrenci ve çocuk için 'üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ve en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı' zorunluluklarıyla ilgili süre 3 Eylül 2019'a kadar uzatıldı. Yani bir yıl ertelendi. Fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen 'iç mekanı gösteren beyaz cam zorunluluğu'na ait sürenin son günü ise 3 Eylül 2020 olarak belirlendi. 

 

 

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA DEĞİŞİKLİK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk öğretmene performans uygulamasından vazgeçileceğini açıkladı. Bununla ilgili gelişmeler ne olacak? Öğretmen atamalarında sözlü sınav kalkacak mı?

 

ÖZEL OKULDA ÖĞRENCİ SAYISI ARTIYOR

 

Geçen yıl yüzde 7.6 olan özel okullar payı bu yıl binde 7’lik artış ile yüzde 8.3 oldu. 1.3 milyon öğrenci özel okulda okuyor. Bu öğrencilere devlet teşviği veriliyor. Eğitimde derslik açığı gibi sorunlar varken, özel okula teşvik verilmesi de tartışma konusu.

MAKRO PLAN MERAKLA BEKLENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı 15 Ekim’de eğitimde makro planı açıklayacak. 3 yıllık bir yol haritasının açıklanacağı bu planın içeriği merak ediliyor.

 

ÜNİVERSİTELERDE BOŞ KONTENJANLAR

Yükseköğretim kurumlarında ek yerleştirme dönemi başladı ve 280 binin üzerinde boş kontenjan var. Özellikle vakıf üniversitelerinde boş kontenjan oranı yüzde 44’ün üzerinde. Ek yerleştirmede bu tablo değişmezse, vakıf üniversitelerini zor bir yıl bekliyor.

 

17-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş