Arama sonuçları

Okullar açıldı, peki önlemler alındı mı?

Okullar açıldı, peki önlemler alındı mı?

Milyonlarca öğrenci, 2021-22 eğitim öğretim yılına Covid-19 gölgesinde kalabalık sınıflarda merhaba dedi. Eğitim Sen, MEB'i korona salgını konusunda alındığı iddia edilen önlemlerle ilgili şeffaf davranmaya çağırdı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, 2021-2022 eğitim öğretim yılı veli ve öğrenciler için kaygılarla başladı. Covid-19 gölgesinde ders başı yapan milyonlarca öğrenci ve velinin endişeleri giderilmeden başlayan eğitim öğretim yılına yönelik Eğitim Sen, “Okulların salgın koşullarına karşı tedbirlerde hazır olduğunu söylemek mümkün değildir” açıklaması yaptı.

ÖNLEMLER ALINDI MI?

Covid-19 salgını nedeniyle 1,5 yıldır kapalı olan okullar dün açıldı. Eğitimcilerin, velilerin ve öğrencilerin tüm çağrılarına karşın okulların fiziki altyapı sorunları çözülmedi. Derslik ihtiyacının giderilmesi için gerekli adımlar atılmayınca milyonlarca öğrenci, kalabalık sınıflarda salgın tehdidine açık şekilde ders başı yapmak zorunda kaldı.

MEB SORUMLULUĞU DEVRETTİ

Eğitim Sen’in, “2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu” isimli raporunda da okulların salgın koşullarına uygun hale getirilmediğine vurgu yapıldı. Eğitimin mutlaka yüz yüze olması gerektiğinin altını çizen sendikanın açıklamasında, özetle şunlar kaydedildi:

“Büyükşehirler başta olmak üzere, nüfus yoğunluğu fazla olan ilçe ve mahallelerde sınıfların salgın öncesine göre çok daha kalabalık olması beklenmektedir. Derslik sayıları yetersiz olduğu için sınıf mevcutları artmakta, ek derslik ihtiyacı karşılanmadığı için derslik sorunu devam etmektedir. MEB ise okulların yüz yüze eğitime hazır olmasından, ‘Maske, mesafe ve hijyen’ kurallarına uymayı anlamaktadır. Nitekim Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, ‘Servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanımı, havalandırma gibi tüm ayrıntıları Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışarak alınması gereken önlemleri tüm valiliklere, tüm illerimize, tüm ilçelerimize bildirdik’ ifadesiyle bütün sorumluluğu mülki amirlere ve eğitim yöneticilerine bırakmıştır”

MERAK EDİLENLER AÇIKLANMADI

Sendika, okulların yüz yüze eğitime hazır olma durumuna ilişkin ise şu bazı tespitleri sıraladı:

MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasına ilişkin olarak nasıl bir hazırlık içinde olduğunu, kaç yeni derslik yaptığını açıklamamıştır.

Okullarımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan kalabalık okullarda, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinde gerekli genişletmenin ve lavabo sayılarının arttırılıp arttırılmadığının bilgisi mevcut değildir. Öğretmen odalarının en azından ikiye çıkarılması yönünde bir hazırlık da yoktur. MEB okullara kaynak göndermeli ve ivedilikle bu düzenlemeler yapılmalıdır.

Maske, sabun ve diğer hijyen malzemeleri konusunda okullarımızda ne düzeyde bir hazırlık yapıldığı, bu malzemelerin temininin birçok konuda olduğu gibi yine velilerimizin sırtına mı yükleneceği konusu muğlak durumdadır.

Okullarımızda sağlıklı bir ortamın düzenli bir şekilde oluşturulması için yardımcı personel olarak çalışan arkadaşlarımızın görevlendirmeleri hala yapılmamıştır.

Taşımalı eğitim sistemine son verilerek köy okullarının açılması gerekmektedir.

İmam hatip okullarının çoğunda kontenjanlar boştur. Öğrenci sayısı az olan imam hatip okulları kalabalık sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için yeniden düzenlenmeli, ihtiyaç fazlası imam hatipler akademik okullara dönüştürülmelidir.

07-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş