Okullar açılıyor: Koronavirüs için hangi önlemler alınıyor?
Okullar açılıyor: Koronavirüs için hangi önlemler alınıyor? Önümüzdeki pazartesi günü okullar açılıyor. Ancak veliler okulların açılacak olmasından dolayı endişeli. Çin’den dünyaya yayılan ve ölümlere yol açan koronavirüs için hangi önlemlerin alındığını soruyor. Özel okulların bazılarında temizlik ve önlem için dezenfektasyon işlemleri başladı.
Yarıyıl tatili bitmek üzere. 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ikinci yarıyıl için okullara geri dönüyor. Ancak tatil döneminde ortaya çıkan koronavirüs velilerin korkulu rüyası haline geldi. Özel okul velileri okul yöneticilerini mesaj yağmuruna tutarak, çocuklarını korumak için hangi önlemleri aldıklarını soruyor.
OKULLAR AÇILIYOR: KORONAVİRÜS İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?
Özel okullar ise son birkaç gündür hummalı bir “temizlik” peşinde. Okullar bir yandan dezenfekte edilirken, bir yandan da öğrencilerin el temizliği için antibakteriyel jel peşinde. Bir okul yöneticisi jel bulmakta zorlandıklarını söyleyerek, “Adeta satışlarda patlama yaşanıyor. El dezenfektasyonu için jel bulmakta zorlanıyoruz” diyor.
ORTALAMA 10 BİN İLE 50 BİN TL ARASINDA
Bir başka yönetici ise kendi okulunda dezenfektasyon ve jel için yapılan çalışmaların maliyetinin 30 bin TL’yi bulduğunu söyleyerek, “Bazı okullarda bu rakam 10 bin TL, bazılarında ise 30 bin TL’yi buluyor” dedi.
MASKE TAKIP YOLLAYIN
Bu arada bir başka okul yöneticisi ise velilerin çocuklarını okula maske ile yollayabileceklerini ve ateş kontrolü yapabileceklerini söylüyor. Veliler ise okullardan yarıyıl tatilinde Uzakdoğu ülkelerine giden öğretmen ya da öğrenci olup olmadığının araştırılmasını isteyerek, bu kişiler için önlem alınmasını talep ediyor.
DEVLET OKULLARINDA NE YAPILIYOR?
Bu arada devlet okullarının velileri ise çocukları için hangi önlemlerin alındığını soruyor. Okullar ise velilerine salgın hastalıklarla ilgili bilgilendirici e mail yollayarak, aldıkları önlemler ve ailelerin de yapabilecekleri hakkında bilgi veriyor. İşte alınabilecek önlemler velilere şöyle sıralanıyor:
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çeşitli hastalıklara maruz kalmayı ve bulaşmayı azaltmaya yönelik genel toplum sağlığı için standart önerileri, el ve solunum hijyenini ve güvenli gıda uygulamalarını içeren aşağıdaki gibidir:
- Alkol bazlı el ovma veya sabun ve su kullanarak elleri sık sık temizleyin.
- Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bükülmüş dirsek veya doku ile örtün - dokuyu derhal atın ve ellerinizi yıkayın.
- Ateş ve öksürüğü olanlarla yakın temastan kaçının.
- Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk yaşıyorsanız erken tıbbi yardım alın ve önceki seyahat geçmişinizi sağlık uzmanınızla paylaşın.
- Halen yeni koronavirüs vakalarının yaşandığı bölgelerde canlı pazarları ziyaret ederken, canlı hayvanlarla ve hayvanlarla temas eden yüzeylerle doğrudan korumasız temastan kaçının.
- Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çiğ et, süt veya hayvan organları, iyi gıda güvenliği uygulamalarına göre pişmemiş gıdalarla çapraz kontaminasyonu önlemek için dikkatle kullanılmalıdır.
ŞU ANDA KADAR YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ
Çin'in Vuhan kentinde geçtiğimiz aralık ayında ortaya çıkan koronavirüs salgını milyonlarca kişiyi endişeye sürüklüyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre virüs henüz Türkiye’de görülmedi ancak virüsün sebep olduğu ölümlerin sayısı giderek artıyor. Şu ana kadar Çin’de 213 kişi öldü, vaka sayısı ise 9 bini aştı. Virüsün Avrupa ülkeleri Almanya, Fransa, Finlandiya, İtalya ve İngiltere'de de görüldüğü duyurulmuştu. Ardından da virüsün Rusya’ya sıçradığı açıklandı.
İtalya'da ise hükümet corona virüsü nedeniyle OHAL ilan etti. Avrupa Birliği (AB), yeni tip corona virüs salgınının araştırılması için 10 milyon Euro hibe verileceğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgını nedeniyle küresel acil durum ilan etmişti.
31-01-2020