Arama sonuçları

Okullar denetlensin istiyorlar

Okullar denetlensin istiyorlar

Bazı özel okullar ücretlere getirilen yüzde 65 tavan zam oranının üzerine çıkarken bazıları da yemek, kitap gibi ek hizmetlerde fahiş fiyat artışına gidiyor. Veliler, okulların denetlenmesini ve ek hizmet ücretine sınırlama getirilmesini istiyor.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı için özel okul ücretlerinde tavan zam oranını yüzde 65 olarak belirlemesi yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Özel okullar, bu zam oranına göre ücretlerini henüz açıklamadı. Ancak bazı veliler aralık ayında erken kayıt yapan özel okullarla anlaşmaları sonrasında kendilerine sunulan eğitim ücretinin yüzde 65 zam oranını aşmasından ve fazla olan tutarın geri ödenmemesinden şikâyetçiler. Kimi veliler de bazı özel okulların yemek, kıyafet, kitap gibi ek giderlere fahiş zam yaparak açığı kapatmaya çalıştıklarına dikkat çekerek bu okulların denetlenmesini istiyorlar.

“TİCARETE ÇEVİRDİLER”

Özel okul ücretleri konusunda velilerden ciddi şikâyetler aldıklarını belirten Özel Okul Velileri Platformu Başkanı Özgür Özkan, giderlerin çok yüksek olduğu gerekçesiyle özel okulların erken kayıtta yüzde 65 tavan oranını aştıklarını kaydediyor. Anadolu’da butik olan, eğitime gerçekten gönül veren okulları ayrı tutarak, zincir okullar başta olmak üzere bu işin ağırlıklı bölümünü temsil eden okulların hem piyasayı domine ettiklerini hem de yönetmelikleri hiçe saydıklarını dile getiren Özkan, okulun verdiği rakamlara itiraz eden velilere ‘O zaman kayıt yapmayız’ denildiğine dikkat çekiyor. Velilerden gelen şikâyetlerde yüzde 65 oranının üzerinde ücretlerle karşılaşılmasının öne çıktığını vurgulayan Özkan, “Bunun bir kısmı fahiş tutardaki ek hizmetlerden kaynaklı. Örneğin okul, 15 bin TL’lik yemeği 30 bin TL’ye çıkarmış. 2-3 bin TL’ye maliyeti olan kitaplar geçen yıl 10 bin TL’ye satılırken bu yıl 20 bin TL’ye satılacak. Şikâyetin yoğun geldiği yerler, matbaası olup düşük maliyete kitap basıp bunu veliye yüksek fiyata satanlar, kendi catering firmasından yemek alıp yüksek maliyetle satışa sunanlar. Problemi oluşturan bu işi ticarete çevirmiş zincir okullar” diyor.

“ZORUNLU OLAMAZ”

Ek hizmetlere bir sınırlama ve denetleme gelmesi gerektiğinin altını çizen Özkan, yönetmelik gereği özel okulların sözleşmede ek hizmetleri zorunlu olarak yazamayacağını, eğer bu suç kabul edilir ve kapatmaya kadar gider denilirse kimsenin bu fiyatları dayatmayacağını kaydediyor. Özkan, ayrıca servis ücretlerini UKOME’nin belirlediği gibi ek hizmetlerden örneğin yemek fiyatları için Yemek Sanayicileri Odası’ndan bilgi alınarak bir sınırlama getirilmesi gerektiğini söylüyor.

FİYATLAR KARŞISINDA ŞAŞKINLAR

Çocukları özel okulda öğrenim gören veliler, hem eğitim ücretleri hem de ek hizmetlerle ilgili fahiş fiyatlar karşısında şaşkınlar. O nedenle çoğu veli, yaşadıkları sorunları sosyal medyada dile getiriyor:

*Eğitim ücreti 20.000 TL’den 65.000 TL’ye çıkmış; ödeyemem.

*15 yıllık devlet memuru olarak 11.000 TL maaşım; üstüne yüzde 30 zam alırken çocuğumun okul eğitim ücretine yüzde 200 zam geldi. 

*Okul yemeğe yüzde 300 zam yaptı. Bu oran kabul edilemez. Yüzde 65 oran tüm hizmetler için olmalı.

*Yemek ücreti günlük 180 TL’ye geliyor. Küçücük bir çocuk ne yiyecek? Bu fiyat abartılı değil mi?

11-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş