Arama sonuçları

Okullardaki ‘yüz yüze sınavlar’ nasıl yapılacak? Yanıt bekleyen sorular nedir?

Okullardaki ‘yüz yüze sınavlar’ nasıl yapılacak? Yanıt bekleyen sorular nedir?

Okullardaki ‘yüz yüze sınavlar’ nasıl yapılacak? Yanıt bekleyen sorular nedir? Okullarda sınav dönemi geldi, ancak hangi kurallar geçerli olacak? Örneğin sınav süresi ders saatleri gibi 30 dakika mı olacak. Sınava girmeyen öğrenci olursa ne olacak?

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ilk dönemin sınav zamanı geldi, çattı. Yüz yüze eğitimde ilk sınavlar ekim ayının son haftasında yapılmaya başlıyordu. Bu kez hem uzaktan hem de bazı sınıflar için yüz yüze eğitim var. Peki bu sınavlar nasıl yapılacak?

OKULLARDAKİ ‘YÜZ YÜZE SINAVLAR’ NASIL YAPILACAK? YANIT BEKLEYEN SORULAR NEDİR?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamalarda öğrencilerin uzaktan ve yüz yüze eğitimin tüm konularından sorumlu olacağını açıklamıştı. Yani müfredat seyreltilmeyecek, öğrenciler tüm konulardan ve kazanımlardan sorumlu olacak. Sınavlar ise öğrencilerin okullarında öğretmenlerinin gözetiminde yüz yüze olarak yapılacak.

Geçtiğimiz günlerde MEB, yayımladığ bir yazı ile sınavların yüz yüze yapılacağının altını çizdi ve öğrenci sayısı dikkate alınarak, yani öğrenciler gruplara bölünerek, sınavların gerçekleştirileceğini vurguladı.

İŞTE BU SORULARIN YANITLARI MERAK EDİLİYOR

Ölçme değerlendirme açısından yanıt bekleyen sorular şöyle sıralanıyor:

SINAV SÜRESİ NE KADAR OLACAK?

-Yüz yüze eğitimde ve uzaktan eğitimde ders saati süresi 30 dakika olarak belirlendi. Okul sınavları da 30 dakika mı olacak? Çünkü yönetmelik sınav süresini “ders saati” olarak tanımlıyor. Bu durumda sınavlar için hangi süre kullanılacak?

ÖĞRENCİ SINAVA GİRMEZSE?

-Okula devam velinin rızasına bağlı. Uzaktan eğitimi seçen öğrenciler devamsız sayılmayacak. Ancak sınavlar yüz yüze yapılacak. Birçok veli çocuğunu yüz yüze yapılacak sınavlara yollamayacağını söylüyor. Bu öğrenciler için ayrı sınav yapılacak mı?

VELİLER RAPOR HAZIRLIĞINDA

-Birçok veli yüz yüze sınavlara çocuklarını yollamamak için rapor alma hazırlığında. Bu öğrenciler için ayrı sınav mı olacak? Çünkü İlköğretim Kurumları Yönetmeliği öğretmenler tarafından yapılan sınavlara katılmayan ve okul yönetimince özrü uygun görülen öğrencilerin ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda değerlendirme etkinliğine alınabileceğini söylüyor. Bu durumdaki öğrenciler için nasıl bir yol izlenecek?

BİR DÖNEMDE KAÇ SINAV OLACAK?

-Bir dönemde kaç sınav yapılacak? İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda her dersten bir dönemde iki sınav yapılması esas. Bu değişecek mi? Örneğin tek sınav yeterli olacak mı?

-Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre de haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki sınav yapılması esas. Liselerde tek sınav mı olacak yoksa her dersten iki sınava mı girecekler?

GÜNDE KAÇ SINAVA GİRECEKLER?

-Yine yönetmeliklere göre ilkokul ve ortaokulda bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi geçemez. Liselerde de bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esas. Ancak zorunlu hallerde fazladan bir sınav daha yapılabilir. Bu durumda örneğin 4 ya da 5’ler günde kaç sınava girecekler?

ORTAK SINAV OLACAK MI?

 

-Sınavlar ortak mı yapılacak? Aynı anda birden fazla aynı sınıf şubesi varsa ortak sınava girebilecekler mi?

SINAV HAFTASI DERS YOK

-Birçok okul sınav takvimini hazırladı. Sınavlar ancak bir haftada tamamlanıyor. Öğretmenler de gözetmen olacağına göre sınav haftası okullarda ders işlenmesi mümkün değil. Peki bu durumda ara tatil olacak mı?

19-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş