Arama sonuçları

'Okullaşma oranında en düşük ülkelerden biriyiz'

'Okullaşma oranında en düşük ülkelerden biriyiz'

'Okullaşma oranında en düşük ülkelerden biriyiz.' Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu yıl beşincisini kamuoyuyla paylaştıkları “Eğitime Bakış 2020 Raporu”nda dikkat çeken detayları açıkladı.

Türkiye’nin eğitim alanında OECD rakamlarının gerisinde olduğu vurgusunu yapan Yalçın, siyasilerden dert yandı. Yalçın, eğitim yatırım ve derslik planlanmasına ilişkin eleştiriler getirerek, “Eğitim siyasilerin nüfuzuna göre değil, illerin nüfusuna göre planlanmalı” ifadesini kullandı.

'OKULLAŞMA ORANINDA EN DÜŞÜK ÜLKELERDEN BİRİYİZ'

Milli Gazete'den Ahmet Açıkay'ın haberine göre, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (EBSAM) hazırladığı “Eğitime Bakış 2020: İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Yalçın, Türkiye’nin eğitimin birçok verisinde OECD ülkelerinin gerisinde kaldığını ortalamayı yakalayamadığını söyledi. Eğitim yatırımlarının bölgeler arası farklılık göstermesini de eleştiren Yalçın, söz konusu farklılıkların kaldırılması çağrısında da bulundu.

‘OECD ÜLKELERİ ARASINDA OKULLAŞMA ORANININ EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİYİZ’

2019-2020 öğretim yılında yükseköğretim hariç tüm eğitim kademelerinde toplam öğrenci sayısının 18,2 milyona ulaştığını, ortaöğretime 626 bin, mesleki ve teknik ortaöğretime ise 443 bin öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını belirten Yalçın, şöyle dedi: “Türkiye halen 17 yaş grubunda OECD ülkeleri arasında okullaşma oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir. 2019 yılında 18-21 yaş grubunda en az lise mezunu olma oranı erkeklerde yüzde 63,9, kadınlarda yüzde 69,5 ve toplamda yüzde 66,7’dir. Türkiye’de yıllar içinde ortaöğretim mezun oranı artmasına rağmen 25-34 yaş arası nüfusun en az lise mezunu olma oranı OECD ülkeleri ortalamasından oldukça düşüktür.”

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN ADAYI SORUNU DEVAM EDİYOR

Türkiye’de 5 yıllık süreçte 197 bin civarında sözleşmeli öğretmenin kamu okullarına atandığını belirten Yalçın, 2020 yılının verilerine göre yeni atanan her beş sözleşmeli öğretmenden ikisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne atandığını kaydetti. Öğretmenlik kaynağını oluşturan fakültelerin 2019-2020 öğretim yılında yeni kayıt sayısının yaklaşık 55 bin, 2018-2019 öğretim yılı sonunda mezun olanların sayısının ise 53 bin olduğunu ifade eden Yalçın, şöyle dedi: “2020 KPSS eğitim bilimleri testine 440 bin kişi girmiştir. Öğretmen atama sayıları ve öğretmen adayı sayıları dikkate alındığında ‘atama bekleyen öğretmen adayı’ sorununun önümüzdeki yıllarda da devam edeceği görülmektedir.”

‘ÖĞRETMEN MAAŞLARI DA OECD ORTALAMASINA GÖRE OLDUKÇA DÜŞÜK’

Yalçın, öğretmen maaşlarıyla ilgili de şunları söyledi: “Öğretmen maaşlarına bakıldığında OECD ülkelerinde genel olarak okul öncesinden ortaöğretime doğru kademeler ilerledikçe öğretmen maaşları da artmaktadır. Türkiye’de ise öğretmen maaşları OECD ortalamalarından oldukça düşüktür. Ayrıca, OECD ülkelerinde kıdem arttıkça maaşlarda önemli bir artış görülürken, Türkiye’de kıdem arttıkça maaş çok az farklılaşmaktadır. OECD ülkelerinin çoğunda okul müdürlerinin derse girmesi beklenmemekle birlikte, OECD ülkelerinde toplam iş zamanına bakıldığında ortaokul müdürleri yıllık ortalama 1.628 saat çalışmaktadır. Türkiye ise 1.860 saat ile Şili’den (1.971 saat) sonra OECD ülkelerinde toplam iş zamanı bakımından ortaokul müdürlerinin yıllık ortalama çalışma süresi en uzun ülke konumundadır.”

Yalçın, mesleki eğitimin de yeni baştan planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

30-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş